Znajdź swój przepis

Tort makowy

24 listopada, 2012

Rewelacyjny tort makowy, który doskonale sprawdzi się jako uwiecznienie kolacji wigilijnej. Przygotowanie wymaga trochę czasu, ale nie jest skomplikowane. Masa jest bardzo maślana i nie dla wszystkich może smakować. Jak dla mnie następnym razem zmniejszę ilość masła o połowę, ponieważ wolę lżejszy krem. Tort makowy bardzo mi smakował, ponieważ uwielbiam mak, a w połączeniu z filiżanką aromatycznej kawy jest boski. Z przepisu: Polska Słodka Kuchnia.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 300 g maku, suchego
  • 300 g cukru pudru
  • 8 jajek
  • 3 łyżki kaszy manny, kopiaste
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 250 g masła, temp. pokojowa
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kieliszek alkoholu ( brandy, rum )

Mak dokładnie płuczemy i odcedzamy na sicie. Następnie gotujemy na średnim ogniu ok. 15 min. Ponownie odcedzamy na sicie i za pomocą malaksera lub maszynki mielimy. Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier puder, miksujemy na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodajemy masę makową, cukier waniliowy oraz kaszę wymieszana z bułką tartą. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do masy z żółtek i maku. Formy ( u mnie dwie tortownice o śr. 26 cm ) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do nich ciasto tak, aby powstały dwie równe części. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 C i pieczemy ok. godz. do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasta studzimy w formie i dopiero wtedy wyciągamy i odrywamy papier do pieczenia. Blaty zostawiamy na jeden dzień.

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier puder i miksujemy, aż powstanie lśniąca i gęsta masa. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce masę białkową, cały czas ucierając. Na koniec dodajemy kieliszek alkoholu i ponownie ucieramy.

Blat ciasta smarujemy kremem, następnie przykrywamy drugim lekko dociskając i ponownie smarujemy kremem, nie omijamy również boków. Dekorujemy płatkami migdałowymi lub orzechami. Na górę dajemy niewielkie kleksy bitej śmietany i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x