Muffinki czekoladowe chodziły za mną już długi czas, aż w końcu udało się je zrobić. W internecie zobaczyłam super wykończenie przypominające pajęczynę, które jest idealne na Halloween.
Wbrew pozorom stworzenie takiej dekoracji nie jest trudne, ale trzeba wykazać się odrobiną cierpliwości i precyzji.
Muffinki wyszły bardzo czekoladowe, super mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach.
Po prostu idealne czekoladowe muffinki.
Wierzch z pajęczyny to świetny pomysł na imprezy lub Halloween.
Dzieci na pewno będą zachwycone taką dekoracją.
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 12 – 15 muffinek
- 2 jajka
- 220 g cukru
- 110 g mąki pszennej + 1 łyżka do wymieszania czekolady
- 6 łyżek kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2/3 szklanki mleka
- 150 g masła, roztopionego
- 120 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałeczki
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 g białej czekolady
W miseczce miksujemy jajka z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę, kakao, proszek do pieczenia, wanilie oraz mleko. Na koniec mieszamy powstałą masę z masłem i dodajemy pokrojoną gorzką czekoladę, którą wcześniej mieszamy z łyżką mąki. Piekarnik nagrzewamy do 180 C, formę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy do ¾ wysokości i pieczemy ok. 25 min. Po ostudzeniu wierzch muffinek polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą. Białą czekoladę również rozpuszczamy i przekładamy do woreczka cukierniczego lub zwykłego foliowego ( lepiej jak woreczek jest ze sztywniejszej folii ), nożyczkami wycinamy mała dziurkę w jednym z rogu woreczka i robimy niewielką kropkę z czekolady na środku muffinki. Dookoła kropki z czekolady wykonujemy okręgi i wykałaczką przeciągamy przez środek tworząc coś na kształt pajęczyny. Odstawiamy do zastygnięcia lub konsumujemy od razu. Smacznego.
Biała czekolada podczas roztapiania zważyła się. Co zrobiłam źle? Dodam że ciemna idealnie się rozpuściła. Poza tym babeczki wyszły pyszne :)
Roztapiałaś nad parą wodną?
No właśnie czarną roztopilam w mikrofali i było ok. Bialą włożyłam do szklanki i włożyłam do gorącej wody. Nie wiedziałam że może się zważyć ;)
Czy zamiast kakao mogę dac mąkę aby wyszły białe?
Tak, a nawet mozesz dodac zamiennie biala czekolade zamiast gorzkiej
A nie będą za słodkie?
Wszystko zależy jakie smaki lubisz ;)
Super stronka. Zrobię je na święta wielkanocne ♥. Na pewno zasmakuje mojej rodzinie :)
Dzięki wielki :) Udanych Świąt życzę całej Twojej rodzince :)
Pyszne! Lecz moje się przypiekły i są twardsze na górze i mięciutkie w środku ale i tak pyszne!
Małe pychotki! Jak kawałki czekolady nie zdarzą jeszcze zastygnąć w środku są najlepsze ;]
ups :) zapomnialam dodac mleka…
I juz siedza w piekarniku? ;)