Znajdź swój przepis

Muffinki czekoladowe

15 czerwca, 2012

Muffinki czekoladowe chodziły za mną już długi czas, aż w końcu udało się je zrobić. W internecie zobaczyłam super wykończenie przypominające pajęczynę, postanowiłam zobaczyć na co mnie stać i wykonać taką sieć.

Wbrew pozorom stworzenie takiej dekoracji nie jest trudne, ale wykonanie jej w precyzyjny sposób to już wyższa szkoła jazdy, jeszcze niestety na to potrzeba doświadczenia:). Muffinki wyszły bardzo czekoladowe, super mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach. Po prostu idealne czekoladowe muffinki.

SKŁADNIKI:

 ILOŚĆ: ok. 12 – 15 muffinek

  • 2 jajka
  • 220 g cukru
  • 110 g mąki pszennej + 1 łyżka do wymieszania czekolady
  • 6 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2/3 szklanki mleka
  • 150 g masła, roztopionego
  • 120 g gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałeczki

 SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 g białej czekolady

W miseczce miksujemy jajka z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę, kakao, proszek do pieczenia, wanilie oraz mleko. Na koniec mieszamy powstałą masę z masłem i dodajemy pokrojoną gorzką czekoladę, którą wcześniej mieszamy z łyżką mąki. Piekarnik nagrzewamy do 180 C, formę na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy do ¾ wysokości i pieczemy ok. 25 min. Po ostudzeniu wierzch muffinek polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą. Białą czekoladę również rozpuszczamy i przekładamy do woreczka cukierniczego lub zwykłego foliowego ( lepiej jak woreczek jest ze sztywniejszej folii ), nożyczkami wycinamy mała dziurkę w jednym z rogu woreczka i robimy niewielką kropkę z czekolady na środku muffinki. Dookoła kropki z czekolady wykonujemy okręgi i wykałaczką przeciągamy przez środek tworząc coś na kształt pajęczyny. Odstawiamy do zastygnięcia lub konsumujemy od razu. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Biała czekolada podczas roztapiania zważyła się. Co zrobiłam źle? Dodam że ciemna idealnie się rozpuściła. Poza tym babeczki wyszły pyszne :)

    1. Roztapiałaś nad parą wodną?

    2. No właśnie czarną roztopilam w mikrofali i było ok. Bialą włożyłam do szklanki i włożyłam do gorącej wody. Nie wiedziałam że może się zważyć ;)

  2. Czy zamiast kakao mogę dac mąkę aby wyszły białe?

    1. Ilovebake says:

      Tak, a nawet mozesz dodac zamiennie biala czekolade zamiast gorzkiej

    2. A nie będą za słodkie?

    3. Ilovebake says:

      Wszystko zależy jakie smaki lubisz ;)

  3. Super stronka. Zrobię je na święta wielkanocne ♥. Na pewno zasmakuje mojej rodzinie :)

    1. Ilovebake says:

      Dzięki wielki :) Udanych Świąt życzę całej Twojej rodzince :)

  4. alexcook says:

    Pyszne! Lecz moje się przypiekły i są twardsze na górze i mięciutkie w środku ale i tak pyszne!

  5. Hania K. says:

    Małe pychotki! Jak kawałki czekolady nie zdarzą jeszcze zastygnąć w środku są najlepsze ;]

  6. ups :) zapomnialam dodac mleka…

    1. I juz siedza w piekarniku? ;)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij