Sernik kinder country to kolejna inspiracja znanym batonikiem. Tym razem płatki zatopione w czekoladzie, masa serowa oraz pokrojone na kawałeczki batoniki. Przepyszny deser bez pieczenia.
Sernik wykonasz dosłownie w kilka chwil, a jedynie czego potrzebuje to kilku godzin w lodówce, aby warstwy się ścięły.
Spód wykonałam z czekolady i płatków, które po schłodzeniu tworzą mocno czekoladową i chrupiącą warstwę. Jeśli do ciasta używasz pszenicy ekspandowanej spód możesz dosłodzić 1-2 łyżkami cukru pudru.
Warstwa serowa jest leciutka, słodka, lekko mleczna i stanowi kontrast dla dosyć ciężkiego spodu.
Wierzch dekorujemy płatkami i pokrojonymi batonikami, które jeszcze bardziej podkręcają smak i dodają słodyczy sernikowi.
Sernik kinder country bez pieczenia to ciekawa propozycja na zbliżające się lato. Błyskawiczne przygotowanie, niesamowity smak i do tego bez włączania piekarnika.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
SERNIK KINDER COUNTRY
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 2 1/2 szklanki płatków kangus lub pszenicy ekspandowanej
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady deserowej
- 30 g masła lub margaryny
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 700 g twarogu np. z wiaderka
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 5-6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 3-4 łyżki mleka w proszku (opcjonalnie)
- 3 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- 1/2 szklanki płatków do dekoracji
- 2-3 batoniki Kinder country
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Tortownicę
o
średnicy
24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia
lub
używamy
silikonowej.
Czekolady
przekładamy
do
rondelka
razem
z
masłem
i
podgrzewamy
na
małym
ogniu
do
rozpuszczenia.
Wlewamy
do
płatków
i
dokładnie
mieszamy.
Wykładamy
na
dno
formy
i
dociskamy.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Twaróg
miksujemy
razem
ze
śmietanką,
wanilią
oraz
przesianym
cukrem
pudrem
i
mlekiem
w
proszku.
Następnie
niewielkim
strumieniem
wlewamy
żelatynę,
cały
czas
miksując.
Wykładamy
na
warstwę
z
płatków.
Wkładamy
do
lodówki
najlepiej
na
całą
noc.
Przed
podaniem
dekorujemy
pokrojonymi
batonikami
i
płatkami.
Komentarze
Czy można zrobić sernik na zwykłej, prostokątnej blaszce? I czy w takim przypadku trzeba zwiększyć ilości składników?
Pozdrawiam ????
Tak, ale warto zwiększyć ilość składników tak o 1/2 lub 1/3