Sernik kinder country to kolejna inspiracja znanym batonikiem. Tym razem płatki zatopione w czekoladzie, masa serowa oraz pokrojone na kawałeczki batoniki. Przepyszny deser bez pieczenia.
Sernik wykonasz dosłownie w kilka chwil, a jedynie czego potrzebuje to kilku godzin w lodówce, aby warstwy się ścięły.
Spód wykonałam z czekolady i płatków, które po schłodzeniu tworzą mocno czekoladową i chrupiącą warstwę. Jeśli do ciasta używasz pszenicy ekspandowanej spód możesz dosłodzić 1-2 łyżkami cukru pudru.
Warstwa serowa jest leciutka, słodka, lekko mleczna i stanowi kontrast dla dosyć ciężkiego spodu.
Wierzch dekorujemy płatkami i pokrojonymi batonikami, które jeszcze bardziej podkręcają smak i dodają słodyczy sernikowi.
Sernik kinder country bez pieczenia to ciekawa propozycja na zbliżające się lato. Błyskawiczne przygotowanie, niesamowity smak i do tego bez włączania piekarnika.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
SERNIK KINDER COUNTRY
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 2 1/2 szklanki płatków kangus lub pszenicy ekspandowanej
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady deserowej
- 30 g masła lub margaryny
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 700 g twarogu np. z wiaderka
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 5-6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 3-4 łyżki mleka w proszku (opcjonalnie)
- 3 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- 1/2 szklanki płatków do dekoracji
- 2-3 batoniki Kinder country
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Czekolady przekładamy do rondelka razem z masłem i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia. Wlewamy do płatków i dokładnie mieszamy. Wykładamy na dno formy i dociskamy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Twaróg miksujemy razem ze śmietanką, wanilią oraz przesianym cukrem pudrem i mlekiem w proszku. Następnie niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę, cały czas miksując. Wykładamy na warstwę z płatków. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy pokrojonymi batonikami i płatkami.
Czy można zrobić sernik na zwykłej, prostokątnej blaszce? I czy w takim przypadku trzeba zwiększyć ilości składników?
Pozdrawiam ????
Tak, ale warto zwiększyć ilość składników tak o 1/2 lub 1/3
Czy zamiast żelatyny można użyć galaretki – ile?
Może lepiej śmietan fix
Jest pyszny. Ja dałam większość czekolday gorzkiej i jest super.
Ciasto w smaku pyszne,nastepnym razem dam sama mleczna czekolade bez deserowej.A pytanie moje jest takie : czy spod zawsze wychodzi dosc twardy czy tylko w moim przypadku jest problem
Z ukrojeniem ciasta z uwagi na twardy spod?
on wychodzi dosyć zwarty :)
Czy jeśli pomijamy mleko w proszku należy dodać do masy większą ilość żelatyny?
Nie, wystarczy podana ilość w przepisie :)
Uwielbiam te smaki! Niebawem „muszę” go zrobić :) Dzięki za inspirację