Orzechowy tort bezowy z dodatkiem pysznego masła orzechowego, solonych orzeszków ziemnych oraz gorzkiej czekolady. Bardzo prosty deser z chrupiącą bezą i kontrastującym smakiem solonych orzeszków ziemnych. Delikatny, lekki i mocno słodki.
Podczas pieczenia bezy warto pamiętać o kilku wskazówkach, aby była ładnie wypieczona na zewnątrz i piankowa w środku. Białka powinny być w temp. pokojowej. Szybciej połącza się z cukrem i będzie można je lepiej formować. Cukier do białek dodajemy niewielkimi porcjami cały czas miksując, aż powstanie gęsta masa.
Zazwyczaj do masy białkowej dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Dodatek tych składników stabilizuje bezę, ale ma jedno wadę, beza po nich bardziej pęka. Jeśli nie musisz czekać z jej włożeniem do piekarnika i masa białkowa jest mocno gęsta to warto zrezygnować z tych składników. Natomiast ja uważam, że pęknięcia nadają jej bardziej domowego wyglądu i są urocze.
Gotowa beza powinna być na zewnątrz sucha i chrupiąca, natomiast wewnątrz o leciutkiej strukturze pianki.
Krem na bazie śmietanki kremówki oraz masła orzechowego jest idealny do słodkiej bezy. Wierzch udekorowałam słonymi orzeszkami oraz tartą gorzką czekoladą.
Orzechowy tort bezowy to ideał dla osób uwielbiających słodką bezę. Najlepszy w smaku jest po 1-2 godzinach w lodówce, natomiast nie polecam przetrzymywać dłużej niż dwa dni. Polecam wykonać ten tort ponieważ zachwyca swoim smakiem i delikatnością.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z bezą.
ORZECHOWY TORT BEZOWY
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 6 białek
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 duże łyżki masła orzechowego, temp. pokojowa
- 1 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- orzeszki ziemne, solone
- starta gorzka czekolada
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując do powstania gęstej masy. Dodajemy przesianą mąkę i jeszcze chwilę miksujemy.
Na papier do pieczenia przykładamy talerz o śr. 24 cm i obrysowujemy. Na środek okręgu nakładamy masę białkową. Łyżką boki bezy wyciągamy od dołu do góry, natomiast środek lekko spłaszczamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 C i wkładamy bezę, następnie od razu zmniejszamy do 150 C i pieczemy przez 1,5 godz. Beza powinna być chrupiąca na zewnątrz, natomiast w środku piankowa. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystudzenia przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz po łyżce masła orzechowego. Na koniec łączymy z żelatyną. Wykładamy na środek bezy. Dekorujemy solonymi orzeszkami ziemnymi i startą gorzką czekoladą.