Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Tarty

Tarta ze szpinakiem i fetą

Wrzesień 7, 2016 , 238677 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Tarta ze szpinakiem i fetą to świetny pomysł na obiad lub kolację. Duża porcja szpinaku z wyczuwalnym smakiem boczku, sera i czosnku. Kruche ciasto i wilgotne nadzienie idealnie ze sobą współgrają tworząc pyszne i szybkie danie. Polecam jeszcze ciepłą z kleksem jogurtu greckiego lub śmietany.

Tartę możesz wykonać z dodatkiem mrożonych liściu szpinaku lub świeżych. Jeśli dodasz świeże czas przyrządzenia jest krótszy i szpinak ma ładniejszy kolor.

Do nadzienia dodałam 3 ząbki czosnku, ponieważ lubię jego mocny smak. Natomiast jeśli wolisz delikatniejszy smak wystarczy, że dodasz jeden większy ząbek przeciśnięty przez praskę.

Boczek fajnie podkreśla smak, nadaje charakteru i aromatu. Natomiast jeśli jesteś na diecie boczek zastąp podsmażonym kurczakiem, śmietanę jogurtem. Ser żółty możesz zastąpić mozzarellą. Tarta będzie równie smaczna, ale o wiele lżejsza i bardziej dietetyczna.

Tarta ze szpinakiem i fetą to moje niedawne odkrycie i na pewno jeszcze nie raz je przyrządzę. Nadzienie jest super smaczne, a sam przepis mało skomplikowany.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy ze szpinakiem.

tarta ze szpinakiem

TARTA ZE SZPINAKIEM I FETĄ

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła, zimnego
  • 2 żółtka, duże
  • 1 łyżka wody, zimnej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 200 g szpinaku, liście
  • 100 g boczku wędzonego
  • 150 g sera feta
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 100 g żółtego sera
  • sól
  • pieprz

DODATKOWO:

  • 50 g sera feta pokrojonego na kawałki

Mąkę przesiewamy. Dodajemy sól oraz zimne masło pokrojone na kawałeczki. Siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka oraz wodę i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią i wkładamy na 30 min. do lodówki. Formę na tartę o śr. 24 cm smarujemy masłem. Po tym czasie wałkujemy między dwoma arkuszami folii spożywczej na wymiary blaszki. Jedną warstwę folii zdejmujemy i odwracając ciasto (zdejmujemy drugą folię) dopasowujemy je do formy, przyciskając wszędzie. Owijamy folią i ponownie wkładamy na pół godz. do lodówki. Pied pieczeniem nakłuwamy całe ciasto widelcem. Pieczemy w temp. 190 C przez około 15-20 min do lekkiego zarumienia.
Boczek kroimy na kawałeczki i podsmażamy, następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i podsmażamy około 5-10 min. Po tym czasie dodajemy zamrożone liście szpinaku i dusimy, aż do całkowitego połączenia. Czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do szpinaku. Ser feta kroimy na kawałki i dodajemy do masy jeszcze chwilkę podsmażając całość. Śmietanę mieszamy razem z jajkiem. Masę ze szpinaku zdejmuję z ognia i wlewam śmietanę z jajkami. Cały czas mieszając dodajemy pokrojony żółty ser. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Masa powinna zgęstnieć. Gotowe nadzienie wylewam na podpieczony spód. Układam na wierzchu kawałeczki sera feta i wkładam ponownie do piekarnika na 180 C i piekę przez około 20-25 min do zarumienia i ścięcia wierzchu.

tarta ze szpinakiem
tarta ze szpinakiem
tarta ze szpinakiem
tarta ze szpinakiem
tarta ze szpinakiem

Komentarze

  • Odpowiedz NNN Marzec 25, 2021 at 13:33

    Jaka jest kaloryka takiej tarty?

    • Odpowiedz Maciej Maj 27, 2021 at 14:25

      Jaka jest kaloryka takiej tarty? – zajebista :D
      a bardziej serio – weź składniki i policz.

  • Odpowiedz JDW Luty 3, 2021 at 14:11

    Czy można spód tarty i farsz przygotować np rano a dopiero wieczorem zapiec całość?

    • Odpowiedz aneta Luty 3, 2021 at 14:39

      tak, ale zalej farszem przed pieczeniem.

    1 2

    Dodaj komentarz