Tarta ze szpinakiem i fetą to świetny pomysł na obiad lub kolację. Duża porcja szpinaku z wyczuwalnym smakiem boczku, sera i czosnku. Kruche ciasto i wilgotne nadzienie idealnie ze sobą współgrają tworząc pyszne i szybkie danie. Polecam jeszcze ciepłą z kleksem jogurtu greckiego lub śmietany.
Tartę możesz wykonać z dodatkiem mrożonych liściu szpinaku lub świeżych. Jeśli dodasz świeże czas przyrządzenia jest krótszy i szpinak ma ładniejszy kolor.
Do nadzienia dodałam 3 ząbki czosnku, ponieważ lubię jego mocny smak. Natomiast jeśli wolisz delikatniejszy smak wystarczy, że dodasz jeden większy ząbek przeciśnięty przez praskę.
Boczek fajnie podkreśla smak, nadaje charakteru i aromatu. Natomiast jeśli jesteś na diecie boczek zastąp podsmażonym kurczakiem, śmietanę jogurtem. Ser żółty możesz zastąpić mozzarellą. Tarta będzie równie smaczna, ale o wiele lżejsza i bardziej dietetyczna.
Tarta ze szpinakiem i fetą to moje niedawne odkrycie i na pewno jeszcze nie raz je przyrządzę. Nadzienie jest super smaczne, a sam przepis mało skomplikowany.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy ze szpinakiem.
TARTA ZE SZPINAKIEM I FETĄ
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła, zimnego
- 2 żółtka, duże
- 1 łyżka wody, zimnej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 200 g szpinaku, liście
- 100 g boczku wędzonego
- 150 g sera feta
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- 2 jajka
- 100 g żółtego sera
- sól
- pieprz
DODATKOWO:
- 50 g sera feta pokrojonego na kawałki
Mąkę
przesiewamy.
Dodajemy
sól
oraz
zimne
masło
pokrojone
na
kawałeczki.
Siekamy
nożem.
Następnie
dodajemy
żółtka
oraz
wodę
i
szybko
zagniatamy
ciasto.
Ciasto
formujemy
w
kulkę,
owijamy
folią
i
wkładamy
na
30
min.
do
lodówki.
Formę
na
tartę
o
śr.
24
cm
smarujemy
masłem.
Po
tym
czasie
wałkujemy
między
dwoma
arkuszami
folii
spożywczej
na
wymiary
blaszki.
Jedną
warstwę
folii
zdejmujemy
i
odwracając
ciasto
(zdejmujemy
drugą
folię)
dopasowujemy
je
do
formy,
przyciskając
wszędzie.
Owijamy
folią
i
ponownie
wkładamy
na
pół
godz.
do
lodówki.
Pied
pieczeniem
nakłuwamy
całe
ciasto
widelcem.
Pieczemy
w
temp.
190
C
przez
około
15-20
min
do
lekkiego
zarumienia.
Boczek
kroimy
na
kawałeczki
i
podsmażamy,
następnie
dodajemy
drobno
pokrojoną
cebulkę
i
podsmażamy
około
5-10
min.
Po
tym
czasie
dodajemy
zamrożone
liście
szpinaku
i
dusimy,
aż
do
całkowitego
połączenia.
Czosnek
przepuszczamy
przez
praskę
i
dodajemy
do
szpinaku.
Ser
feta
kroimy
na
kawałki
i
dodajemy
do
masy
jeszcze
chwilkę
podsmażając
całość.
Śmietanę
mieszamy
razem
z
jajkiem.
Masę
ze
szpinaku
zdejmuję
z
ognia
i
wlewam
śmietanę
z
jajkami.
Cały
czas
mieszając
dodajemy
pokrojony
żółty
ser.
Doprawiam
do
smaku
solą
i
pieprzem.
Masa
powinna
zgęstnieć.
Gotowe
nadzienie
wylewam
na
podpieczony
spód.
Układam
na
wierzchu
kawałeczki
sera
feta
i
wkładam
ponownie
do
piekarnika
na
180
C
i
piekę
przez
około
20-25
min
do
zarumienia
i
ścięcia
wierzchu.
Komentarze
Masa nie zgęstniała
wszystko idealnie co do grama
Pewnie za mało odparowałaś wode ze szpinaku.
Jaka jest kaloryka takiej tarty?
Jaka jest kaloryka takiej tarty? – zajebista
a bardziej serio – weź składniki i policz.
Czy można spód tarty i farsz przygotować np rano a dopiero wieczorem zapiec całość?
tak, ale zalej farszem przed pieczeniem.