Wiosenne ciasto marchewkowe z delikatnym kremem serowym oraz brzoskwiniami zatopionymi w krystalicznej galaretce. Treściwe ciasto z leciutkimi warstwami i owocami. Przepyszne i kolorowe ciasto, które doskonale pasuje na świąteczny stół.
Ciasto marchewkowe jest bogate w składniki m.in. marchewkę, jabłko i orzechy. Idealnie pasuje na spód ciasta warstwowego i podczas pieczenie pięknie pachnie cynamonem.
Krem serowy jest delikatniejszy, dzięki dodaniu ubitej śmietanki. Twaróg możesz zastąpić np. serkiem mascarpone, ale jak dla mnie twaróg jest bardziej wyrazisty i lepiej pasuje do ciasta marchewkowego.
Wierzch to brzoskwinie lub morele zatopione w przeźroczystej galaretce, która eksponuje żółty kolor owoców.
Wiosenne ciasto marchewkowe będzie doskonałym deserem na święta lub inne uroczystości. Bogate w składniki ciasto jest nie tylko smaczne, ale również zawiera zdrowe składniki.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
WIOSENNE CIASTO MARCHEWKOWE
SKŁADNIKI NA CIASTO MARCHEWKOWE:
- 260 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 jajka
- 200 g cukru np. brązowego
- 200 ml oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego
- 1/2 startego jabłka
- 250 g startej marchewki
- 60 g wiórków kokosowych
- 60 g posiekanych orzeszków np. włoskich
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM SEROWY:
- 500 g twarogu, trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
DODATKOWO:
- 2 x opakowanie Dr Oetker galaretka krystaliczna
- 700 ml gorącej wody
- 1 duża puszka brzoskwiń lub moreli
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Formę o wym. 24×24 wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą oraz cynamonem. Jajka miksujemy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli wlewamy olej niewielkim strumieniem. Na koniec delikatnie łączymy za pomocą dużej łyżki z marchewką startą na tarce o dużych oczkach, wiórkami, jabłkiem oraz orzeszkami. Dodajemy przesiane składniki oraz sól i mieszamy tylko do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-40 min. do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyciągamy, studzimy i wyrównajmy lekko ścinając wierzch.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęsty krem. Serek miksujemy razem z przesianym cukrem puder. Następnie delikatnie łączymy z kremówką oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Wykładamy na wierzch ciasta.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie kroimy na grube plasterki i układamy na cieście. Wylewamy tężejącą galaretkę i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Kolejny przepis od Pani i kolejny hit. Lubię tu wpadać i wpadam często 🙂 pozdrawiam 🙂
Dziękuję bardzo :)
Ciasto rewelacja ❤️
Dziękuję :)
Mam dwa pytania odnośnie kremu; woda ma być gorąca nie wrząca i rozpuszczoną żelatynę mieszamy łyżką, nie mikserem??
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Następnie niewielkim strumieniem wlewamy do kremu :)
Ciasto jest przepyszne ❤️
Tak
Czy odcisnąć ze soku marchew i jabłko? Czy zetrzeć na małych oczkach ?
Nie trzeba wyciskać z soku i zetrzeć na mniejszych jeśli wolisz ????
Wszystko ok, ale za dużo wody do galaretki i zwiększyłabym ilość żelatyny, bo na tej ilości krem zjechał.
witam :) a czy można zamiast twarogu dodać np. serek mascarpone?
tak :)
Dzień dobry,czy zamiast mąki tortowej można dodać mąkę orkiszowa?
raczej tak :)
Dobrze, zobaczymy co z tego wyjdzie. Dziekuje za odpowiedz.
Witam,
Moja forma do pieczenia jest o wymiarach 23X33. z matematyki jestem noga… czy to oznacza ze ilosc skladnikow powinnam zwiekszyc o okolo 1/3??
tak :)