Kruche ciasto z jabłkami, kremem i bezą to jeden z pyszniejszych przekładańców z jabłkami. Fajna alternatywa dla klasycznej szarlotki, która łączy kilka warstw. Ciasto szybkie w przygotowaniu i nie sprawiające żadnych problemów podczas pieczenia. Pyszny, prosty i fantazyjny przepis na jesień.
Kruche ciasto wykonujemy z dodatkiem proszku do pieczenia, aby je podnieść i spulchnić. Jeden blat ciasta kruchego dodajemy pod masę jabłkową, natomiast drugi pieczemy razem z bezą.
Najlepsze jabłka do ciasta to te lekko kwaśne o wyrazistym smaku. Fajnie będą pasować do pozostałym warstw i bardzo słodkiej bezy.
Krem śmietankowy jest na bazie kremówki z żelatyną, która stabilizuje konsystencję. Krem nie jest za bardzo słodki, ale stanowi fajny kontrast pomiędzy lekko kwaśnymi jabłkami i mocno słodką bezą.
Beza pieczona jest na kruchym cieście, dzięki czemu fajnie oddziela warstwę kremową i nie chłonie od niej wilgoci. Beza jest słodka, krucha i w środku o leciutkiej, piankowej konsystencji. Bezę po wystudzeniu przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki, a po kilku godzinach powinna pojawić się tzw. złota rosa.
Kruche ciasto z jabłkami to idealna propozycja dla osób, które uwielbiają ciasta warstwowe z kremem. Ja uwielbiam ciasta z jabłkami i to ciasto przypadło mi bardzo do gustu.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na ciasta z jabłkami.
KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI, KREMEM I BEZĄ
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 250 g masła lub margaryny, zimnej
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JABŁKOWĄ:
- 1,5 kg jabłek
- 2 galaretki agrestowe
- 1 łyżka cukru
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do rondelka dodajemy cukier i gotujemy przez około 15-20 min do miękkości (nadmiar soku możemy odlać). Wsypujemy galaretki i mieszamy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki, aż zacznie gęstnieć.
Żółtka i masło powinny być prosto z lodówki. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i cukrem do miseczki. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy ciasto. Formę o wym. 24×24 lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Drugą część wykładamy na dno formy. Wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie pieczemy w rozgrzanym do 160 C piekarniku przez około 30-35 min do lekkiego zarumienia. Wyciągamy i studzimy. Wykładamy gęstą masę jabłkową i wkładamy do lodówki. Drugą część ciasta wykładamy na dno formy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec stopniowo wsypujemy cukier, cały czas miksując. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy sok z cytryny oraz przesianą mąkę, chwilę miksujemy. Gotową masę wykładamy na ciasto tworząc kleksy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 C i pieczemy przez około 25-30 min, następnie zmniejszamy do 100 C i pieczemy jeszcze przez około 15 min. Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy żelatynę. Miksujemy do połączenia. Wykładamy na masę jabłkową i ponownie wkładamy do lodówki na ok. 15 min. Na kremie układamy kruche ciasto z bezą. Owijamy folią i wkładamy na około 1-2 godz. do lodówki.
Ciekawe, kwaśne jabłka z galaretką fajnie komponują się z kremem i bezą, dzięki za dobry przepis, pozdrawiam
Ciasto wygląda wyśmienicie ale ta reklama nie dała mi dokładnie przeczytać przepisu :( ciągle mnie przerzuca na dół, do filmu a to strasznie irytujące :(
Świetne ciasto, niezbyt słodkie, zrobiłam na imprezę urodzinową, wyszło super i bardzo smakowało
Super! Zdecydowanie dla jabłkożerców :D
Takie właśnie ciasto z jabłkami pieczono u mnie w domu, kiedy byłem mały. Dlatego mam tak duży sentyment do niego, kiedy gdziekolwiek je widzę. Jabłek w naszym kraju zawsze dostatek, wiec nie problem wykorzystać je w cieście. Ech, dawno już nie jadłem takiego jabłecznika. Trzeba będzie odpalić piekarnik i jazda, takim sposobem najszybciej się do niego dostanę :P
Świetne ciacho! :) Uwielbiam szarlotki w każdej postaci! :)
Wygląda fenomenalnie! Takie wysokie i eleganckie, a smakować musiało bajecznie :)