Znajdź swój przepis

Zupa pieczarkowa

26 października, 2022

Zupa pieczarkowa to klasyk, który każdy zna i kiedyś jadł. Pyszna, zdrowa i sycąca zupa idealna na jesienne i zimowe obiady.

Zupa jest z dużą ilością pieczarek i warzyw w aromatycznym bulionie. Ziemniaki z przepisu możesz zastąpić makaronem.

Przepis na zupę pieczarkową jest bardzo prosty i nadaje się również do przechowywania w słoikach do lodówki na szybki obiad w kolejnych dniach.

Na blogu znajdziesz także inne sprawdzone przepisy na zupy.

REKLAMA:

zupa-pieczarkowa

ZUPA PIECZARKOWA

SKŁADNIKI:

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • mały kawałek selera
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 kuleczki ziela angielskiego
  • 120 ml śmietanki 18% do zup
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki/ koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy pieczarki. Marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. W garnku roztapiamy masło, dodajemy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy pozostałe warzywa i podsmażamy kolejne 5 minut. Warzywa zalewamy gorącym bulionem i dodajemy listki laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy przez ok. 20 minut. Następnie dodajemy podsmażone pieczarki i ponownie gotujemy ok. 10 minut. Kilka łyżek zupy odlewamy i mieszamy ze śmietanką. Następnie cały czas mieszając dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub koperek.

zupa-pieczarkowa

REKLAMA:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij