Zupa pieczarkowa to klasyk, który każdy zna i kiedyś jadł. Pyszna, zdrowa i sycąca zupa idealna na jesienne i zimowe obiady.
Zupa jest z dużą ilością pieczarek i warzyw w aromatycznym bulionie. Ziemniaki z przepisu możesz zastąpić makaronem.
Przepis na zupę pieczarkową jest bardzo prosty i nadaje się również do przechowywania w słoikach do lodówki na szybki obiad w kolejnych dniach.
Na blogu znajdziesz także inne sprawdzone przepisy na zupy.
REKLAMA:
ZUPA PIECZARKOWA
SKŁADNIKI:
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 marchewki
- mały kawałek selera
- 1 mały korzeń pietruszki
- 4 średnie ziemniaki
- 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 liście laurowe
- 2 kuleczki ziela angielskiego
- 120 ml śmietanki 18% do zup
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki/ koperku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy pieczarki. Marchewkę, selera, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. W garnku roztapiamy masło, dodajemy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy pozostałe warzywa i podsmażamy kolejne 5 minut. Warzywa zalewamy gorącym bulionem i dodajemy listki laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy przez ok. 20 minut. Następnie dodajemy podsmażone pieczarki i ponownie gotujemy ok. 10 minut. Kilka łyżek zupy odlewamy i mieszamy ze śmietanką. Następnie cały czas mieszając dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub koperek.