Sałatka z kalafiorem i ryżem to szybki i zdrowy przepis na obiad lub kolację. Treściwa sałatka, który idealnie nadaje się do lunch boxa.
W sezonie na świeży kalafior będzie idealna na szybki obiad. W sezonie zimowym warto korzystać z kalafiora mrożonego.
Sałatka z kalafiorem i ryżem to jeden z moich ulubionych przepisów. Dodatek ogórków kiszonych i cebuli sprawia, że sałatka jest dosyć intensywna w smaku i nie jest mdła. Uwielbiam ja z dodatkiem musztardy, która jeszcze bardziej zaostrza smak.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na sałatki.
REKLAMA:
SAŁATKA KALAFIOROWA Z RYŻEM
SKŁADNIKI:
- 1 średni kalafior
- 1 mała cebula (biała lub czerwona)
- 3 ogórki kiszone
- 2 torebki ryżu
- 1 puszka kukurydzy
- 150 g szynki konserwowej
- 4 jajka
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kalafiora myjemy, dzielimy na nieduże różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Jajka gotujemy na twardo. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę, szynkę i ogórki kroimy w kosteczkę. W dużej miseczce łączymy kalafiora, ryż, ogórki, cebulę, odsączoną kukurydzę z zalewy. Mieszamy z majonezem, jogurtem, sokiem z cytryny, musztardą oraz solą i pierzem. Dodajemy pokrojone jajka na twardo, koperek i delikatnie mieszamy.