SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 9 sztuk
- 300 g mąki pszennej
- 4 g drożdży suchych lub 8 g świeżych
- 1 jajko
- 2/3 łyżeczki soli
- ok. 150 ml mleka
- 50 g miodu, płynnego
- 30 g masła lub margaryny
DODATKOWO:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- ziarna np. sezam, słonecznik, mak siemię lniane
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową.
Suche drożdże mieszamy z przesianą mąką ( ze świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn ), dodajemy sól. Jajko lekko roztrzepujemy i wlewamy mleko, aż uzyskamy 200 ml płynu. Masło roztapiamy, dodajemy do mleka razem z miodem, mieszamy. Płyn dodajemy do mąki i wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na ok. 1,5 godz. Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokąt i wykrawamy 9 bułeczek o dowolnym kształcie ( u mnie kwadratowe. ). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. Bułeczki przed pieczeniem smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka oraz obsypujemy dosyć mocno ziarnami. Pieczemy w temp. 200 C przez 15-20 min na złoty kolor. Smacznego.
TUTAJ znajdziesz inne przepisy na domowe bułki.
Są przepyszne, trochę przypominają mleczne. Ja zrobiłam całą ilość z mąki pełnoziarnistej, więc tym zdrowsze. Pozdrawiam
Prześliczne :)