Ciasto z rabarbarem na oleju to szybki i prosty wypiek z kilku składników. Leciutkie, puszyste i wilgotne ciasto idealne na majówkę.
Przepyszne ciasto w sezonie na rabarbar, które długo zachowuje swoją świeżość i smak.
Idealne do zapakowania w piknikowy koszyk lub letnie spotkania na świeżym powietrzu.
Ciasto jest bardzo proste i wystarczy ubić dobrze jajka z cukrem, aby masa była lekka i puszysta.
Olej w przepisie możesz zastąpić roztopionym masłem, ciasto wtedy będzie nieco cięższe i zyska na maślanym smaku.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I BUDYNIEM
CIASTO Z RABARBAREM
SKŁADNIKI:
- 2 – 3 łodygi rabarbaru
- 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 180 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 150 ml oleju roślinnego
- skórka otarta z cytryny (opcjonalnie)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki o grubości ok. 0,5 – 1 cm. Jajka razem z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli miksujemy na jasną i puszystą masę (ok. 8 – 10 minut). Zmniejszamy obroty miksera do minimum i wlewamy powoli olej oraz dodajemy sok i skórkę z cytryny. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę razem z proszkiem, miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia. Ciasto wykładamy do formy i na wierzch wykładamy pokrojony rabarbar lekko wciskając w ciasta. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy i obsypujemy cukrem pudrem wierzch ciasta.