Znajdź swój przepis

Ciasto z rabarbarem

23 kwietnia, 2024
REKLAMA:

Ciasto z rabarbarem na oleju to szybki i prosty wypiek z kilku składników. Leciutkie, puszyste i wilgotne ciasto idealne na majówkę.

Przepyszne ciasto w sezonie na rabarbar, które długo zachowuje swoją świeżość i smak.

Idealne do zapakowania w piknikowy koszyk lub letnie spotkania na świeżym powietrzu.

Ciasto jest bardzo proste i wystarczy ubić dobrze jajka z cukrem, aby masa była lekka i puszysta.

Olej w przepisie możesz zastąpić roztopionym masłem, ciasto wtedy będzie nieco cięższe i zyska na maślanym smaku.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I BUDYNIEM

CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM

MUFFINKI Z RABARBAREM

ciasto z rabarbarem

CIASTO Z RABARBAREM

SKŁADNIKI:

  • 2 – 3 łodygi rabarbaru
  • 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150 ml oleju roślinnego
  • skórka otarta z cytryny (opcjonalnie)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki o grubości ok. 0,5 – 1 cm. Jajka razem z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli miksujemy na jasną i puszystą masę (ok. 8 – 10 minut). Zmniejszamy obroty miksera do minimum i wlewamy powoli olej oraz dodajemy sok i skórkę z cytryny. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę razem z proszkiem, miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia. Ciasto wykładamy do formy i na wierzch wykładamy pokrojony rabarbar lekko wciskając w ciasta. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy i obsypujemy cukrem pudrem wierzch ciasta.

ciasto z rabarbarem
ciasto z rabarbarem

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

REKLAMA:
Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij