Ciasto drożdżowe z kruszonką o maślanym i lekko waniliowym smaku. Puszyste, mięciutkie i wilgotne z chrupiącą kruszonką na wierzchu.
Ciasto przygotujesz w ekspresowym tempie i nie wymaga drugi raz wyrastania. Ciasto możesz wykonać wieczorem, a rano na 30 minut przed pieczeniem wyciągnąć i obsypać kruszonką.
Świetna na śniadanie, do kubka mleka lub herbaty. Idealna drożdżówka na piknik lub majówkę.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI:
- 300 g mąki pszennej
- 7 g drożdży suchych lub 20 g świeżych
- 150 ml ciepłego mleka
- 100 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 jajko o temp. pokojowej
- 50 g roztopionego masła
- szczypta soli
KRUSZONKA
- 80 g mąki tortowej
- 50 g cukru
- 45 g zimnego masła
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru i odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Do mąki wsypujemy pozostały cukier, cukier waniliowy, sól oraz jajko. Wlewamy wyrośnięty zaczyn i chwilkę mieszamy łyżką. Zaczynamy wyrabiać ciasto dodając co chwilkę roztopione masło. Gotowe ciasto wykładamy do formy, wyrównujemy i owijamy folią. Zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
W międzyczasie wykonujemy kruszonkę. Do mąki dodajemy cukier oraz kawałki zimnego masła i dłońmi rozdrabniamy, aż powstanie kruszonka. Wykładamy na ciasto i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 35 – 40 minut do zarumienienia wierzchu ciasta.