Znajdź swój przepis

Ciasto drożdżowe z kruszonką

7 maja, 2024

Ciasto drożdżowe z kruszonką o maślanym i lekko waniliowym smaku. Puszyste, mięciutkie i wilgotne z chrupiącą kruszonką na wierzchu.

Ciasto przygotujesz w ekspresowym tempie i nie wymaga drugi raz wyrastania. Ciasto możesz wykonać wieczorem, a rano na 30 minut przed pieczeniem wyciągnąć i obsypać kruszonką.

Świetna na śniadanie, do kubka mleka lub herbaty. Idealna drożdżówka na piknik lub majówkę.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

BUŁECZKI Z JABŁKAMI

RACUCHY DROŻDŻOWE

SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE

ciasto drożdżowe z kruszonką

CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI:

  • 300 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych lub 20 g świeżych
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 jajko o temp. pokojowej
  • 50 g roztopionego masła
  • szczypta soli

KRUSZONKA

  • 80 g mąki tortowej
  • 50 g cukru
  • 45 g zimnego masła

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy do miseczki. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru i odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Do mąki wsypujemy pozostały cukier, cukier waniliowy, sól oraz jajko. Wlewamy wyrośnięty zaczyn i chwilkę mieszamy łyżką. Zaczynamy wyrabiać ciasto dodając co chwilkę roztopione masło. Gotowe ciasto wykładamy do formy, wyrównujemy i owijamy folią. Zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
W międzyczasie wykonujemy kruszonkę. Do mąki dodajemy cukier oraz kawałki zimnego masła i dłońmi rozdrabniamy, aż powstanie kruszonka. Wykładamy na ciasto i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 35 – 40 minut do zarumienienia wierzchu ciasta.

ciasto drożdżowe z kruszonką
ciasto drożdżowe z kruszonką

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x