Ciasto puszek to kombinacja biszkoptu, migdałów zatopionych w kajmaku oraz dwóch kremów pomiędzy okrągłymi biszkoptami.
Ciasto inspirowane przepisem siostry Anastazji, które troszeczkę zmieniłam pod swój smak.
Leciutki biszkopt, następnie podprażone płatki migdałowe zatopione w słodkim kajmaku. Kolejne warstwy to delikatny krem mascarpone, zatopione biszkopty oraz troszeczkę cięższy z kremem czekoladowym.
Ciasto może wydawać się dosyć pracochłonne, ale możesz dzień wcześniej upiec biszkopt i następnego dnia przełożyć kremami.
Ciasto słodkie, sycące a zarazem delikatne. Kawałek tego ciasta to porządna dawka słodyczy.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO PUSZEK
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 4 jajka, duże
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MIGDAŁOWĄ:
- 200 g płatków migdałowych
- ok. 400 g kajmaku
SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 5 łyżek kremu czekoladowego np. nutella *
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA PONCZ:
- 1 szklanka herbaty
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
DODATKOWO:
- 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
- kakao do oprószenia
* krem czekoladowy możesz zastąpić roztopioną czekoladą deserową ok. 150 g (masę warto dosłodzić do smaku)
1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułka do połączenia, aby piana za mocno nie opadła. Przekładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. zarumienienia i suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy i lekko nasączamy ponczem.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, następnie łączymy z kajmakiem i wykładamy na biszkopt.
Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na bardzo gęsty krem. Na koniec łączymy z przesianym cukrem pudrem i wykładamy na kajmak. Biszkopty zatapiamy na chwilę w ponczu i układamy na kremie.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy przez chwilkę w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy po łyżce krem czekoladowy (jeśli masa jest za mało słodka można dodać troszkę cukru pudru) oraz na koniec niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Wykładamy na biszkopty, owijamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem oprószamy kakao.