Ciasto puszek to kombinacja biszkoptu, migdałów zatopionych w kajmaku oraz dwóch kremów pomiędzy okrągłymi biszkoptami.
Ciasto inspirowane przepisem siostry Anastazji, które troszeczkę zmieniłam pod swój smak.
Leciutki biszkopt, następnie podprażone płatki migdałowe zatopione w słodkim kajmaku. Kolejne warstwy to delikatny krem mascarpone, zatopione biszkopty oraz troszeczkę cięższy z kremem czekoladowym.
Ciasto może wydawać się dosyć pracochłonne, ale możesz dzień wcześniej upiec biszkopt i następnego dnia przełożyć kremami.
Ciasto słodkie, sycące a zarazem delikatne. Kawałek tego ciasta to porządna dawka słodyczy.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO PUSZEK
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 4 jajka, duże
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MIGDAŁOWĄ:
- 200 g płatków migdałowych
- ok. 400 g kajmaku
SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 5 łyżek kremu czekoladowego np. nutella *
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA PONCZ:
- 1 szklanka herbaty
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
DODATKOWO:
- 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
- kakao do oprószenia
* krem czekoladowy możesz zastąpić roztopioną czekoladą deserową ok. 150 g (masę warto dosłodzić do smaku)
1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem
do
miseczki.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Pod
koniec
miksowania
dodajemy
po
łyżce
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Następnie
dodajemy
po
jednym
żółtku
i
miksujemy
na
niskich
obrotach
tylko
do
połączenia.
W
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
suche
składniki
i
mieszamy
delikatnie
łyżką
lub
szpatułka
do
połączenia,
aby
piana
za
mocno
nie
opadła.
Przekładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
35-40
min.
do
tzw.
zarumienienia
i
suchego
patyczka.
Wyjmujemy,
studzimy
i
lekko
nasączamy
ponczem.
Płatki
migdałowe
prażymy
na
suchej
patelni,
następnie
łączymy
z
kajmakiem
i
wykładamy
na
biszkopt.
Śmietankę
miksujemy
razem
z
mascarpone
na
bardzo
gęsty
krem.
Na
koniec
łączymy
z
przesianym
cukrem
pudrem
i
wykładamy
na
kajmak.
Biszkopty
zatapiamy
na
chwilę
w
ponczu
i
układamy
na
kremie.
Żelatynę
zalewamy
zimną
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
podgrzewamy
przez
chwilkę
w
mikrofali,
mieszamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Śmietankę
miksujemy
na
gęsty
krem,
następnie
dodajemy
po
łyżce
krem
czekoladowy
(jeśli
masa
jest
za
mało
słodka
można
dodać
troszkę
cukru
pudru)
oraz
na
koniec
niewielkim
strumieniem
wlewamy
żelatynę.
Wykładamy
na
biszkopty,
owijamy
folią
i
wkładamy
na
całą
noc
do
lodówki.
Przed
podaniem
oprószamy
kakao.
Komentarze