Znajdź swój przepis

Ciasteczka biszkoptowe z jabłkami

19 listopada, 2019

Bardzo prosty przepis na pyszne ciasteczka biszkoptowe z jabłkami. Błyskawiczne w wykonaniu z dosłownie kilku składników.

Ciasteczka biszkoptowe zaraz po upieczeniu są na zewnątrz lekko chrupiące, natomiast w środku puszyste i nieco wilgotne. Dodatek kawałeczków jabłek sprawia, że ciasteczka są jeszcze lepsze i ciekawe w smaku.

Idealne do herbaty, kawy lub jako szybki deser do upieczenia dla niespodziewanych gości.

Ciasteczka biszkoptowe z jabłkami wykonasz z dziećmi, tutaj nie chodzi o idealny kształt ciasteczek, a im bardziej fikuśne kształty tym lepiej.

Koniecznie wypróbuj ponieważ są przepyszne.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z jabłkami.

Ciasteczka biszkoptowe

CIASTECZKA BISZKOPTOWE Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek

  • 2 jajka, temp. pokojowa
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g masła, miękkiego
  • 350 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka, średnie

DODATKOWO:

  • cukier puder do oprószenia

Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę z proszkiem przesiewamy do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Dodajemy kawałki miękkiego masła i miksujemy. Następnie wsypujemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Jabłka obieramy i kroimy na nieduże kawałeczki. Dodajemy do ciasta i mieszamy. Nabieramy łyżkę ciasto i wykładamy na blaszkę w odstępach od siebie. Ciasteczek nie formujemy tylko wykładamy łyżką. Pieczemy w temp. 175 C przez około 20 min. do lekkiego zarumienienia. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Ciasteczka biszkoptowe Ciasteczka biszkoptowe Ciasteczka biszkoptowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Sa prxepyszne

  2. ciastka ekspresówki :)) Szybko sie je robi i też błyskawicznie znikają z talerza.
    Zrobilam wszystko zgodnie z przepisem. Dodalam troche cynamonu i cytryny. Na drugi raz dam może troche mniej cukru . ale to nie feler. Ciasto jest bardzo gęste, fakt, ale formowałam je zwilżonymi dłońmi. Byly nierówne , ale co , tam ! Bardzo smaczne . Polecam.

  3. Ciasto gęste ale wszystko super wychodzi. Jabłka dodałem na wierzch zamiast zmieszać i też super smakowalo. Myślę że to tłustość masła nie pozwala na łatwe połączenie składników w cieście razem. Spróbuję BARDZO drobno pokroić jabłko, na wielkość groszku, i zmieszać.
    Użyłem mąki pszennej i też wyszło. Użyłem też ryżowej za kolejnym razem i też dobre. Będę dajej eksperymentować ze składem, onne mąki i przyprawy, jaglana, cynamon itp. Ciastka dobre dla alergików na laktozę. Na mące ryżowej czy jaglanej również dla alergików na gluten.

  4. Witam, ciasto wyszło mi bardzo gęste tak, że jabłka nie dały się połączyć…. Jakiej gęstości powinno być ciasto z podanych składników?

    1. aneta Autor says:

      ciasto powinno byc geste :)

  5. Angelkika says:

    Pani przepis to strzał w dziesiątkę zrobiłam w jeden wieczór i w jeden wieczór znikły

  6. Wyszły przepyszne! Znikły bardzo szybko :) czy mogę dodać zamiast jabłek jagody mrożone ?

    1. aneta Autor says:

      powinny być ok :)

  7. Czy tam nie powinno być 35 gram mąki zamiast 350 bo mi też wyszły niedobre a jeśli tak to czy w innych przepisach mogą być pomyłki bo niektóre przepisy bardzo mi się podobają ale po tych ciastkach trochę się boję próbować ????pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      Wszystko jest poprawnie :) napisz dlaczego nie wyszły?

    2. Witam składniki nie chciały się połączyć były sypkie potem dodałam jeszcze jajka itroche było lepiej ale po upieczeniu były nieudane muszę je jeszcze raz zrobić i zobaczę pozdrawiam

  8. Czym można zastąpić cukier?

    1. aneta Autor says:

      W tym przepisie lepiej nie zastępować

    2. Chciałam zaserwować dziecku – 16m. Użyłam do ucierania 3 łyżek. Po utarciu dodałam 2 łyżki syropu klonowego. Zmniejszyłam ilość mąki do 320 dag i wsypałam łyżeczkę przyprawy piernikowej. Ciasto było gęste tak, że jabłka nie chciały się wmieszać. Następnym razem wytnę z użyciem foremek, a jabłka powędruje na wierzch. W smaku super. Na pewno skorzystam z przepisu wielokrotnie i będzie moja inspiracją – wydaje mi się, że świetnie pasowałoby na spód do szarlotki, na górze krem + beza. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

  9. Ja się nie znam ale to ciasto jest zdecydowanie za gęste

  10. Dzień dobry, czy ciasteczka mogę wykonać tylko z mąki żytniej? Jeśli tak to w jakich proporcjach?

    1. aneta Autor says:

      Wydaje mi się, że do tych ciasteczek najlepiej pasuje pszenna

  11. Według mnie za dużo mąki, ja dałam ciut mniej a i tak były gęste, ale wyszły pyszne….

  12. Czy użycie gruszek zamiast jabłek zepsuje ten przepis? ????

    1. aneta Autor says:

      Nie, jeśli masz odmianę twardą.

  13. Są już w piekarniku, zobaczymy co z tego wyjdzie ????

  14. Są już w piekarniku, zobaczymy co z tego wyjdzie ????

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij