Znajdź swój przepis

Kruche babeczki z kremem pistacjowym

12 lipca, 2024

Kruche babeczki z kremem pistacjowym oraz owocami, czyli mini tartaletki. Idealne na przeróżne okazje od świąt po imprezy. Pyszne i proste.

Bazą jest kruche ciasto na żółtkach, które jest niesamowicie chrupiące i leciutkie.

Krem jest niezwykle delikatny, prosty i przygotowanie zajmie Ci kilka minut. Przepyszny, pistacjowy będzie pasował do owoców letnich lub poza sezonem można udekorować posiekanymi pistacjami i białą czekoladą.

Babeczki są tak cudowne i pyszne, że znikają tak szybko jak pojawiają się na stole. Doskonałe na słodki stół, urodziny lub uroczystości,

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

REKLAMA:

BABECZKI BROWNIE Z OWOCAMI

KRUCHE BABECZKI Z JABŁKAMI

BABECZKI LEŚNY MECH

kruche babeczki z kremem

KRUCHE BABECZKI Z KREMEM PISTACJOWYM

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 20 – 30 babeczek

REKLAMA:

KRUCHE CIASTO

  • 250 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 zimne żółtka
  • 125 g zimnego masła
  • szczypta soli

KREM PISTACJOWY

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 g serka mascarpone
  • 3 – 4 łyżki kremu pistacjowego (u mnie niesłodzony)
  • 4 – 5 łyżek cukru pudru

DODATKOWO

  • owoce na wierzch babeczek np. maliny, borówki
  • 2 łyżki posiekanych pistacji
  • 2 łyżki kremu pistacjowego do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka, kawałki zimnego masła oraz szczyptę soli. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego, następnie zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto. Owijamy folią wkładamy na minim 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 – 4 mm. Wykrawamy szklanką lub foremką krążki o średnicy nieco większej od foremek na babeczki (u mnie ok. 8 cm). Wypełniamy je ciastem, dociskając do dna i boków.

Gotowe babeczki lekko nakłuwamy widelcem, wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 18 – 20 minut do zarumienienia wierzchu babeczek. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz krem pistacjowy.
Kremem wypełniamy każdą babeczkę (można przełożyć do woreczka cukierniczego zakończonego tylką), następnie dekorujemy owocami, posiekanymi pistacjami oraz wyciskamy krem pistacjowy.

kruche babeczki z kremem
kruche babeczki z kremem
kruche babeczki

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij