Moje pierwsze brownie i wielkie zaskoczenie jak pyszne może być ciasto zakalcowe. Brownie z solonymi orzeszkami jest ciężkie, zbite, mocno czekoladowe z chrupiącymi orzeszkami. Polecam ze szklanką zimnego mleka. Inspiracja: Martha Stewart.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 130 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 1 szklanka mąki
- 1/4 szklanki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka orzeszków ziemnych, solonych
- 1 1/4 szklanki cukru
- 3 jajka, temp. pokojowa
- 100 g czekolady mlecznej
- 116 g czekolady gorzkiej
Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, solą oraz kakao. Do garnuszka wlewamy szklankę wody, przykrywamy drugim garnuszkiem. Wkładamy do niego masło i czekolady, roztapiamy. Po całkowitym połączeniu dodajemy cukier oraz stopniowo po jednym jajku, cały czas mieszając. Następnie dodajemy suche składniki tylko do połączenia. Na koniec wsypujemy orzeszki i lekko łączymy. Formę, u mnie 26×20 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 50-60 min. w temp. 180 C. Ciasto jest gotowe jeśli patyczek jest lekko wilgotny. Smacznego.
Przepyszne,zrobione kolejny raz. Czekam na nowe przepisy na brownie :)
Bardzo smaczne,tylko czas pieczenia u mnie to okolo 30min.
Przepis super, tylko czas pieczenia to 20 min a nie 50 (?) Właśnie się zajadam z moimi synami :)) pyyycha