Znajdź swój przepis

Brownie z solonymi orzeszkami

13 listopada, 2012

Moje pierwsze brownie i wielkie zaskoczenie jak pyszne może być ciasto zakalcowe. Brownie z solonymi orzeszkami jest ciężkie, zbite, mocno czekoladowe z chrupiącymi orzeszkami. Polecam ze szklanką zimnego mleka. Inspiracja: Martha Stewart.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 130 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka orzeszków ziemnych, solonych
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 3 jajka, temp. pokojowa
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 116 g czekolady gorzkiej

Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, solą oraz kakao. Do garnuszka wlewamy szklankę wody, przykrywamy drugim garnuszkiem. Wkładamy do niego masło i czekolady, roztapiamy. Po całkowitym połączeniu dodajemy cukier oraz stopniowo po jednym jajku, cały czas mieszając. Następnie dodajemy suche składniki tylko do połączenia. Na koniec wsypujemy orzeszki i lekko łączymy. Formę, u mnie 26×20 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 50-60 min. w temp. 180 C. Ciasto jest gotowe jeśli patyczek jest lekko wilgotny. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Agnieszkaa says:

    Przepyszne,zrobione kolejny raz. Czekam na nowe przepisy na brownie :)

  2. Bardzo smaczne,tylko czas pieczenia u mnie to okolo 30min.

  3. Przepis super, tylko czas pieczenia to 20 min a nie 50 (?) Właśnie się zajadam z moimi synami :)) pyyycha

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x