Święta tuż tuż i warto potestować różne przepisy na pierniczki, aby wybrać te najlepsze i zajadać się nimi w świątecznej atmosferze. Lukrowane pierniczki najlepiej upiec kilka dni wcześniej, aby później trochę zmiękły i rozpływały się w ustach. Zamiast lukru możecie polać je gorzką lub deserową czekoladą, będą równie smaczne. Natomiast dla tych, którzy nie lubią tych wszystkich dodatków, świetnie smakują samodzielnie. Inspiracja: Halina Jachowska. Świąteczne słodkości . Pozdrawiam.
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 3 blaszki pierniczków
- 350 g mąki
- 1 jajko
- 30 g masła
- 170 g cukru
- 150 g miodu
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka przyprawy do pierników
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 2 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki gorącej wody
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Mąkę przesiewamy przez sitko razem z sodą. W rondelku lub mikrofali podgrzewamy miód i wlewamy do mąki. Następnie dodajemy cukier, przyprawę, masło oraz jajko. Wszystko razem łączmy, a następnie zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy na gr. 0,5 cm. Foremkami wykrawamy pierniczki i przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 160 C i pieczemy ok. 10-15 min. Zostawiamy do wystudzenia. Składniki na lukier mieszamy w miseczce, jeśli jest za gęsty można dodać więcej wody. Ciasteczka oblewamy lukrem i zostawiamy na kratce, aż całkowicie zastygnie. Najlepsze na 2-3 dzień. Smacznego.