Znajdź swój przepis

Placek z owocami (mirabelkami)

17 sierpnia, 2015

Placek z owocami z tego przepisu to najszybszy sposób na letni wypiek. Ja akurat miałam pod ręką mirabelki, które wrzuciłam do placka, ale mogą być to dosłownie wszystkie owoce. Placek z owocami jest leciutki, delikatny, a ciasto wilgotne i słodkie. Dodatkowo upudrowałam je cukrem, ponieważ mirabelki były dosyć kwaśne.

W przygotowaniu tego placka ważne jest, aby dobrze zmiksować jajka z cukrami. Musi być to puszysta i jasna masa. Wtedy mamy pewność, że ciasto będzie delikatne w swojej strukturze i puszyste.

Jeśli do placka dodajesz cięższe owoce, pokrój je na mniejsze kawałeczki. Wtedy masz pewność, że nie zatopią się w cieście.

Placek z owocami jest niezwykle prosty i poradzi sobie z nim każda osoba, nawet ta, która nie piecze ciast. To po prostu lekki i puszysty wypiek z dodatkiem letnich owoców.

REKLAMA:

Placek z owocami to ulubione ciasto mojej babci, które właśnie za prostotę wygrywa z innymi wymyślnymi wypiekami.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

placek z owocami mirabelkami

PLACEK Z OWOCAMI (MIRABELKAMI)

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 5 jajek
  • 2 – 2 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 400 g owoców (u mnie mirabelki)

Mąkę razem z proszkiem przesiewamy do miseczki. Jajka razem z cukrami miksujemy przez ok. 10 min. Masa musi być jasna, puszysta i co najmniej potroić swoją objętość. Następnie zmniejszamy obroty miksera i wlewamy niewielkim strumieniem olej. Zmniejszając obroty miksera do minimum lub za pomocą dużej np. drewnianej łyżki mieszamy suche składniki z masą jajeczną. Suche składniki dodajemy w kilku partiach do masy. Bardzo delikatnie łączymy, aby ciasto jak najmniej straciło na puszystości. Ciasto powinno mieć konsystencję przypominającą gęstą śmietanę.
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Na wierzch układamy połówki owoców (rozcięciem do góry). Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50 min do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

placek z owocami mirabelkami placek z owocami mirabelkami

placek z owocami mirabelkami placek z owocami mirabelkami

Dołącz do dyskusji

  1. Właśnie wstawiłam do piekarnika, ale już wiem, że wyjdzie zakalec albo zelówka, tzn. twarde jak kamień. Chyba nie nadaję się do ciast :( Wychodzą mi tylko muffiny, sernik, pleśniak i ogólnie kruche ciasta. Przy innych z reguły przegrywam walkę:( Robiłam z erytrytolem (1 i 2/3 szkl.). Masa jajeczna wyszła puszysta i piękna, chyba 3-krotnie zwiekszyła objętość, więc się mega ucieszyłam i nic nie zapowiadało katastrofy. Dodanie oleju nic nie zaszkodziło. Ufff… Ale w połowie dosypywania mąki zaczęło niemiłosiernie gęstnieć (z początku mieszałam mikserem na najmniejszych obrotach i podsypywałam po 3 łyżki mąki), po dodaniu całej porcji ciasto było już tak zbite, że nawet drewnianą łyżką nie szło zamieszać. Co robiłam nie tak? Za długo mieszałam? za szybkie obroty w mikserze? za dużo mąki?(2 i 1/4…tylko kubka…ten kubek to był błąd?…ale inne składniki też odmierzałam kubkiem i masa jajeczna wyszła super) Już nic nie wiem :( Jeśli miałaby Pani jakieś wskazówki, to bardzo poproszę. Może zwyczajnie nie powinnam brać się za ciasta? ;D Pozdrawiam.

    1. Tak, jak się spodziewałam…wyszedł mi zakalcowaty gumiś :( Chyba czas, bym polubiła te swoje gumisie ;) No, zepsuć najłatwiejsze ciasto to tylko ja potrafię ;D (śmiech przez łzy)

  2. Pyszne! O mały włos a „wyszło by” z blaszki tak wyrosło. Przepis super. Polecam!

  3. Ciasto się udało. Plus za to, że się szybko robi. Ale jak dla mnie to zmodyfikowany biszkopt. Mirabelki nie osiadły i smaczna tak naprawdę jest tylko góra. Ciepły jest fajny, puszysty, ale na drugi dzień już zbyt suchy. Myślę żeby go trochę urozmaicić: przekroić, lekko nasączyć i przełożyć delikatnie dżemem z mirabelek. Będzie bardziej wilgotny :)

  4. matkafotografka says:

    Uwielbiam ten przepis! Wkładałam do niego całą masę różnych owoców i zawsze wychodzi ekstra :-) pozdrawiam

  5. Czy mogę dać masło wzamian za olej

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  6. Czy mozna zrobic to ciasto z jablkami ?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  7. O ile zwiększyć składniki na większą blachę 25×36?

    1. Ilovebake says:

      wystarczy o 1/3

  8. Delicious T. says:

    obłęd no i ten kolor :)))

  9. Placek obłędny! Prosty, szybki, pachnący, puszysty, delikatny, przepyszny! Ja swój zrobiłam z malinami :) Bardzo dziękuję za przepis! Pozdrawiam serdecznie :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij