Placek z owocami z tego przepisu to najszybszy sposób na letni wypiek. Ja akurat miałam pod ręką mirabelki, które wrzuciłam do placka, ale mogą być to dosłownie wszystkie owoce. Placek z owocami jest leciutki, delikatny, a ciasto wilgotne i słodkie. Dodatkowo upudrowałam je cukrem, ponieważ mirabelki były dosyć kwaśne.
W przygotowaniu tego placka ważne jest, aby dobrze zmiksować jajka z cukrami. Musi być to puszysta i jasna masa. Wtedy mamy pewność, że ciasto będzie delikatne w swojej strukturze i puszyste.
Jeśli do placka dodajesz cięższe owoce, pokrój je na mniejsze kawałeczki. Wtedy masz pewność, że nie zatopią się w cieście.
Placek z owocami jest niezwykle prosty i poradzi sobie z nim każda osoba, nawet ta, która nie piecze ciast. To po prostu lekki i puszysty wypiek z dodatkiem letnich owoców.
Placek z owocami to ulubione ciasto mojej babci, które właśnie za prostotę wygrywa z innymi wymyślnymi wypiekami.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
PLACEK Z OWOCAMI (MIRABELKAMI)
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 5 jajek
- 2 – 2 1/4 szklanki mąki tortowej
- 1 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 400 g owoców (u mnie mirabelki)
Mąkę razem z proszkiem przesiewamy do miseczki. Jajka razem z cukrami miksujemy przez ok. 10 min. Masa musi być jasna, puszysta i co najmniej potroić swoją objętość. Następnie zmniejszamy obroty miksera i wlewamy niewielkim strumieniem olej. Zmniejszając obroty miksera do minimum lub za pomocą dużej np. drewnianej łyżki mieszamy suche składniki z masą jajeczną. Suche składniki dodajemy w kilku partiach do masy. Bardzo delikatnie łączymy, aby ciasto jak najmniej straciło na puszystości. Ciasto powinno mieć konsystencję przypominającą gęstą śmietanę.
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Na wierzch układamy połówki owoców (rozcięciem do góry). Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50 min do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Właśnie wstawiłam do piekarnika, ale już wiem, że wyjdzie zakalec albo zelówka, tzn. twarde jak kamień. Chyba nie nadaję się do ciast :( Wychodzą mi tylko muffiny, sernik, pleśniak i ogólnie kruche ciasta. Przy innych z reguły przegrywam walkę:( Robiłam z erytrytolem (1 i 2/3 szkl.). Masa jajeczna wyszła puszysta i piękna, chyba 3-krotnie zwiekszyła objętość, więc się mega ucieszyłam i nic nie zapowiadało katastrofy. Dodanie oleju nic nie zaszkodziło. Ufff… Ale w połowie dosypywania mąki zaczęło niemiłosiernie gęstnieć (z początku mieszałam mikserem na najmniejszych obrotach i podsypywałam po 3 łyżki mąki), po dodaniu całej porcji ciasto było już tak zbite, że nawet drewnianą łyżką nie szło zamieszać. Co robiłam nie tak? Za długo mieszałam? za szybkie obroty w mikserze? za dużo mąki?(2 i 1/4…tylko kubka…ten kubek to był błąd?…ale inne składniki też odmierzałam kubkiem i masa jajeczna wyszła super) Już nic nie wiem :( Jeśli miałaby Pani jakieś wskazówki, to bardzo poproszę. Może zwyczajnie nie powinnam brać się za ciasta? ;D Pozdrawiam.
Tak, jak się spodziewałam…wyszedł mi zakalcowaty gumiś :( Chyba czas, bym polubiła te swoje gumisie ;) No, zepsuć najłatwiejsze ciasto to tylko ja potrafię ;D (śmiech przez łzy)
Pyszne! O mały włos a „wyszło by” z blaszki tak wyrosło. Przepis super. Polecam!
Ciasto się udało. Plus za to, że się szybko robi. Ale jak dla mnie to zmodyfikowany biszkopt. Mirabelki nie osiadły i smaczna tak naprawdę jest tylko góra. Ciepły jest fajny, puszysty, ale na drugi dzień już zbyt suchy. Myślę żeby go trochę urozmaicić: przekroić, lekko nasączyć i przełożyć delikatnie dżemem z mirabelek. Będzie bardziej wilgotny :)
Uwielbiam ten przepis! Wkładałam do niego całą masę różnych owoców i zawsze wychodzi ekstra :-) pozdrawiam
Czy mogę dać masło wzamian za olej
tak :)
Czy mozna zrobic to ciasto z jablkami ?
Tak :)
O ile zwiększyć składniki na większą blachę 25×36?
wystarczy o 1/3
obłęd no i ten kolor :)))
Placek obłędny! Prosty, szybki, pachnący, puszysty, delikatny, przepyszny! Ja swój zrobiłam z malinami :) Bardzo dziękuję za przepis! Pozdrawiam serdecznie :)