Ciasto Cassis zasługuję na opis w samych superlatywach. Kakaowy biszkopt nasączony pysznym ponczem, krem na bazie mascarpone i kremówki oraz słodka beza o smaku kakaowym. Ciasto jest przepyszne i warto je upiec na rodzinną uroczystość lub inną okazję.
Biszkopt pieczemy w tradycyjny sposób i nasączamy go ponczem na bazie likieru Cassis. Jeśli nie masz dostępu do takiego likieru wystarczy zastąpić go sokiem z czarnej porzeczki i zwiększyć ilość cukru. Dodatkowo smarujemy biszkopt dżemem porzeczkowym, który nadaje mu wilgotności i lekkiej kwaśności.
Krem to bardzo prosta sprawa. Wystarczy połączyć kremówkę z mascarpone, uzyskujemy gęsty krem, który nie musimy łączyć np. z żelatyną lub śmietan-fixem. Ładnie się trzyma i kroi.
Beza o smaku kakaowym jest chrupiącą na zewnątrz i wilgotna w środku. Cudownie komponuje się ze słodkim ciastem i porzeczkowym smakiem. Bezę pieczemy dosyć długo, na początku w wyższej temperaturze. Następnie zmniejszamy i dosuszamy ją.
Ciasto Cassis to na pewno rarytas dla osób, które uwielbiają desery warstwowe z kremem. Może poleżeć w lodówce maksymalnie do 4 dni. Potem beza zaczyna mięknąć i traci swoja chrupkość.
Uwaga: jeśli przechowujesz ciasta na bazie kremówki zawsze szczelnie owijaj je folią wtedy dłużej zachowuje swoją świeżość.
Pyszne, kremowe z chrupiącą bezą to ciasto Cassis. Inspiracja: Zjem to.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO CASSIS
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM Z MASCARPONE:
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 350 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 5 białek
- 250 g cukru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
SKŁADNIKI NA PONCZ:
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki likieru z czarnej porzeczki Cassis
- 2 łyżeczki cukru
DODATKOWO:
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 350 g
Mąki przesiewamy razem z kakao. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec wsypujemy powoli cukier, cały czas miksując. Następnie dodajemy po jednym żółtku. W kilku porcjach dodajemy suche składniki. Bardzo delikatnie łącząc z masą za pomocą dużej łyżki lub szpatułki. Formę o wym. 25 x 35 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia.
Białka miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy powoli cukier i miksujemy przez 2-3 min. Następnie dodajemy przesianą mąkę, cały czas miksując. Na koniec przesiewamy do białek kakao i chwilkę miksujemy na małych obrotach. Identyczną formę wykładamy papierem do pieczenia i robiąc kleksy wykładamy bezę. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. 40 min po tym czasie zmniejszamy temp. do 90 C i suszymy jeszcze przez 15 min. Upieczona beza powinna popękać i być chrupiącą na wierzchu. Zostawiamy do wystudzenia.
Biszkopt nasączamy ponczem (składniki na poncz mieszamy ze sobą ). Wykładamy dżem porzeczkowy.
Śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy mascarpone. Miksujemy, aż masa będzie mocno gęsta. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i ponownie mieszamy. Krem wykładamy na dżem, wyrównujemy. Następnie nakładamy warstwę bezową. Ciasto przechowujemy w lodówce szczelnie przykryte.
Upiekłam ale zamiast dżemu dałam Nutellę. Domownicy oszaleli. To jest tak pyszne ze brakuje słów..
Dzień dobry jestem fanką pani wypieków zwłaszcza ciast z kremem, są pyszne. Chciałabym upiec to ciasto, wygląda rewelacyjnie ale mam tortownicę o średnicy 24 cm, o ile zmniejszyć składniki na biszkopt? Zofia
Zrobiłabym z 2/3 składników ☺️
robie to ciasto od kilku lat i jest hitem! nawet na bazie tego ciasta corkom torty robilam :) cassis jest wysmienity, beza wychodzi zawsze.
Piecze mi się właśnie beza????Przejrzałam również inne przepisy i wszędzie jest, że najpierw 160 i 15min a potem 90 i 30-40 min. U Ciebie jest odwrotnie. Beza w obu przypadkach wyjdzie taka sama?
Mozesz upiec tak jak pisałaś na poczatku :)
Jak beze bezpiecznie przetransportować na ciasto żeby się nie zlamala?
Warto zsunąć np. na deskę do krojenia i podważyć nożem spód bezy od papieru :)
Witam. Pierwszy raz będę piekla beze ???? mam kolejne pytanie. Masę bezowa wkładam do nagrzanego piekarnika 160°C czy nastawiam dopiero jak będzie masa w piekarniku?
Wkładasz jak piekarnik osiągnie temp. 160 C
Dzień dobry. Należy spozyc od razu po nałożeniu bezy czy może być 1-2 dni w lodówce?
może być 1-2 dni w lodówce :)
To ciacho to mój Sylwestrowy hit!!! Bardzo dziękuję za udostępnianie takich przepisów ????
Mniammm ale apetycznie wygląda :)