Ciastka orzeszki z foremek to idealny deser na świąteczny stół. Mają przepiękny kształt i bardzo prosto je wykonać. Ciasteczka są kruche z kremem na bazie mleka w proszku oraz dodatkiem orzechów (opcjonalnie). Ciastka orzeszki możesz przygotować w patelni, foremkach lub opiekaczu. Dostępne są w dobrze zaopatrzonych sklepach agd lub internecie.
Ciastka orzeszki możesz przygotować wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku np. w lodówce.
U mnie na zdjęciach widać lekkie pęknięcia ze względu na dodatek cukru „kryształ”. Jeśli użyjesz drobniejszego będą miały jednolitą strukturę.
Podczas przygotowania ciastek i wrzucania ich na patelnię należy zobaczyć jaka wielkość kuleczek będzie odpowiednia. Zbyt duże będą wylewać się z formy, natomiast zbyt małe nie będą miały ładnego kształtu. U mnie była to wielkość dorodnej wiśni.
Według mnie ciastka orzeszki są idealne na Święta Bożego Narodzenia. Ich uroczy kształt i przepyszny smak na pewno skusi nie jedną osobę przy świątecznym stole. Dodatkowo z podanych składników wychodzi bardzo dużo ciasteczek.
TUTAJ znajdziesz inny przepis na ciastka orzeszki.
CIASTKA ORZESZKI
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 2 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 250 g masła lub margaryny
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 120 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki wody
- 1 1/2 – 2 szklanki mleka w proszku
- 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich, niekoniecznie
Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz sodą. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe owijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 1 godz. Po tym czasie nagrzewamy maszynkę do orzeszków i napełniamy otworki kuleczkami ciasta o wielkości wiśni lub troszkę większej. Pieczemy, aż do momentu kiedy orzeszki same będą odskakiwać z foremki. Zostawiamy do wystudzenia.
Wodę, masło oraz cukier przekładamy do rondelka i gotujemy do rozpuszczenia składników. Zostawiamy do wystudzenia. Dodajemy przesiane mleko w proszku i mieszamy. Wkładamy do lodówki na godzinę i następnie napełniamy orzeszki.
Bardzo pyszne, polecam :)
Pieklam w foremkach takich pojedynczych w piekarniku. Upieklam je 3 tyg. przed swietami, trzymalam w pokojowej temp. wszystko z nimi ok.
Ciasteczka rozeszly sie bardzo szybko..na pewno do nich wroce :)
Czy ciasteczka robią się miękkie po przełożeniu kremem?
po kilku dniach zczynaja chlonąc wilgoć z kremu
A czy upielka się w foremkach takich do. Piekarnika i jaka temperatura oraz czas pieczenia jeśli bym mogła wiedzieć
Jaka porcja orzeszków wychodzi z tego przepisu?
Dokładnie nie liczyłam, ale na pewno duży talerz ciasteczek