Babka tulipan to ciasto składające się z czterech warstw: makowej, kakaowej, truskawkowej oraz maślanej. Wiosenna propozycja na wielkanocny stół.
Babka jest cudowna, maślana z przepysznymi warstwami, które świetnie do siebie pasują.
Kolejność warstw możesz dowolnie zmieniać i komponować. Kisiel truskawkowy możesz zamienić na inny swój ulubiony smak.
Babka nie tylko jest pyszna, ale pięknie wyglądają kawałki ciasta po przekrojeniu.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

BABKA TULIPAN
SKŁADNIKI:
- 150 g masła o temp. pokojowej
- 5 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 i 2/3 szklanki mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki maku w ziarenkach
- 1 kisiel truskawkowy/ wiśniowy w proszku*
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia.
Miękkie masło miksujemy przez 2 – 3 minut, następnie dodajemy po jednym żółtku oraz cukier. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy powoli olej oraz sok z cytryny. Wprost do masy przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i chwilkę miksujemy.
Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Delikatnie łączymy za pomocą łyżki lub szpatułki z masą. Ciasto dzielimy na cztery części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak, trzecią łączymy z kisielem truskawkowym w proszku, natomiast ostatnią zostawiamy bez dodatków.
Jasną część wykładamy na spód, następnie ciemna, warstwa z kisielem i na koniec z makiem. Pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wierzch możemy oprószyć cukrem pudrem lub polać roztopioną mleczną/ deserową czekoladą.
*do masy z kisielem dodałam odrobinkę różowego barwinka spożywczego
ZOBACZ WIĘCEJ INSPIRACJI NA WIELKANOC

