Znajdź swój przepis

Babka tulipan

17 marca, 2024

Babka tulipan to ciasto składające się z czterech warstw: makowej, kakaowej, truskawkowej oraz maślanej. Wiosenna propozycja na wielkanocny stół.

Babka jest cudowna, maślana z przepysznymi warstwami, które świetnie do siebie pasują.

Kolejność warstw możesz dowolnie zmieniać i komponować. Kisiel truskawkowy możesz zamienić na inny swój ulubiony smak.

Babka nie tylko jest pyszna, ale pięknie wyglądają kawałki ciasta po przekrojeniu.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

BABKA PIASKOWA DWUKOLOROWA

CIASTO CYTRYNOWE

BABKA WIELKANOCNA

babka tulipan

BABKA TULIPAN

SKŁADNIKI:

  • 150 g masła o temp. pokojowej
  • 5 jajek (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 i 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki maku w ziarenkach
  • 1 kisiel truskawkowy/ wiśniowy w proszku*

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia.
Miękkie masło miksujemy przez 2 – 3 minut, następnie dodajemy po jednym żółtku oraz cukier. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy powoli olej oraz sok z cytryny. Wprost do masy przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i chwilkę miksujemy.
Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Delikatnie łączymy za pomocą łyżki lub szpatułki z masą. Ciasto dzielimy na cztery części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak, trzecią łączymy z kisielem truskawkowym w proszku, natomiast ostatnią zostawiamy bez dodatków.
Jasną część wykładamy na spód, następnie ciemna, warstwa z kisielem i na koniec z makiem. Pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wierzch możemy oprószyć cukrem pudrem lub polać roztopioną mleczną/ deserową czekoladą.

*do masy z kisielem dodałam odrobinkę różowego barwinka spożywczego

ZOBACZ WIĘCEJ INSPIRACJI NA WIELKANOC

babka tulipan
babka tulipan

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x