Proste ciasto cytrynowe, które wykonasz z kilku składników. Puszyste, wilgotne i lekkie ciasto z nutką cytryny.
Przepis na ciasto jest sprawdzony i wykonasz je w dosłownie kilka chwil. Po upieczeniu zachowuje długo świeżość i świetnie nadaje się do upieczenia w keksówce, tortownicy lub w formie babeczek.
Wierzch oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lekko cytrynowym lukrem.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO CYTRYNOWE
SKŁADNIKI:
- 200 g masła o temp. pokojowej
- 200 g cukru
- 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 250 g mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z jednej cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
DODATKOWO
- cukier puder lub polewa cytrynowa
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia.
Miękkie masło przekładamy do miseczki i razem z cukrem miksujemy na jasną i puszystą masę (ok. 5 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy do połączenia. Dorzucamy otartą skórkę oraz sok z cytryny i dalej ucieramy. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 45 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym.