Znajdź swój przepis

Ciasto cytrynowe

20 lutego, 2024

Proste ciasto cytrynowe, które wykonasz z kilku składników. Puszyste, wilgotne i lekkie ciasto z nutką cytryny.

Przepis na ciasto jest sprawdzony i wykonasz je w dosłownie kilka chwil. Po upieczeniu zachowuje długo świeżość i świetnie nadaje się do upieczenia w keksówce, tortownicy lub w formie babeczek.

Wierzch oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lekko cytrynowym lukrem.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CYTRYNOWIEC

BABKA CYTRYNOWA NA OLIWIE

BABKA JOGURTOWA Z LUKREM

ciasto cytrynowe

CIASTO CYTRYNOWE

SKŁADNIKI:

  • 200 g masła o temp. pokojowej
  • 200 g cukru
  • 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 250 g mąki tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny

DODATKOWO

  • cukier puder lub polewa cytrynowa

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia.

Miękkie masło przekładamy do miseczki i razem z cukrem miksujemy na jasną i puszystą masę (ok. 5 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy do połączenia. Dorzucamy otartą skórkę oraz sok z cytryny i dalej ucieramy. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 45 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub lukrem cytrynowym.

ciasto cytrynowe
ciasto cytrynowe

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x