Znajdź swój przepis

Leciutkie ciasto cytrynowiec, które łączy w sobie kwaśny i słodki smak. Puszysty biszkopt, warstwa cytrynowa i śmietankowa oraz wierzch z herbatników oblanych lukrem.

Warstwa cytrynowa ma w sobie, aż 200 ml soku cytryny. Przygotowujemy go podobnie jak budyń. Warstwa jest kremowa o słodko-kwaśnym smaku.

Warstwa śmietankowa to połączenie śmietanki kremówki i galaretki cytrynowej. Przypomina w konsystencji piankę.

Wierzch to warstwa herbatników maślanych oblanych lukrem również cytrynowym.

REKLAMA:

Cytrynowiec to ciasto o orzeźwiającym smaku, delikatne i leciutkie. Uwielbiam je za połączenie i różnorodność smaków.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto cytrynowiec

CYTRYNOWIEC

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 4 jajka, duże
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ CYTRYNOWĄ:

  • 200 ml soku z cytryny
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 budyń waniliowy, proszek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 80 g masła

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANKOWĄ:

REKLAMA:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 250 ml gorącej wody

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki wody

SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:

  • 1/2 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

DODATKOWO:

  • 1 opakowanie herbatników, maślanych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24 x24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Następnie za pomocą szpatułki lub dużej łyżki drewnianej w kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia, następnie nasączamy ponczem.
Do garnuszka wlewamy sok z cytryny, cukier oraz 1 szklankę wody. Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. W pozostałej wodzie rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy, mąkę oraz dodajemy żółtka. Dokładnie mieszamy i wlewamy do gorącej mieszaniny. Gotujemy, aż masa będzie gęsta jak budyń. Dodajemy kawałki masła i mieszamy do rozpuszczenia. Jeszcze ciepłą masę wylewamy na biszkopt i zostawiamy do wystudzenia.
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kremówkę miksujemy na gęstą masę, następnie niewielkim strumieniem wlewamy galaretkę. Wykładamy na masę cytrynową i układamy herbatniki jeden obok drugiego. Owijamy folią i wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Cukier puder przesiewamy, następnie dodajemy sok z cytryny i wodę. Mieszamy, aż powstanie dosyć gęsty lukier. Smarujemy wierzch herbatników i zostawiamy na 30 min w lodówce.

ciasto cytrynowiec ciasto cytrynowiec

ciasto cytrynowiec ciasto cytrynowiec ciasto cytrynowiec

Dołącz do dyskusji

  1. Piekę i piekę ten cytrynowiec – jest pyszny!

  2. Witam l
    Co mogłam zrobić źle, ilości i składniki jak w przepisie, a masa z sokiem wyszła lejaca bardziej niż kisiel.

    1. Hmm ciężko powiedzieć, można było uratować dodając więcej mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku.

  3. Ciasto jest rewelacyjne! Ja na górze nie układam już biszkoptów tylko ścieram skórkę z limonki. Wygląda bardzo apetycznie ????

  4. Czy jesli zamiast zrobienia biszkoptu na spod poloze biszkopty- takie jak w przepisie na ciasto sniezny puch to bedzie ok? Czy probowal ktos takiej zamiany? :)

  5. Mam pyt. Robię dzisiaj to ciasto i za każdym razem waży się śmietana (robiłam dwa razy). Nie mam pojęcia co robię źle????galaretka jest wystudzona wręcz zimna, śmietana jest z lodówki. Ciasto wygląda pysznie ale dwa nieudane kremy już mnie do niego zniechęciły.

    1. aneta Autor says:

      Jakiej śmietanki używasz?

  6. jak najbardziej możesz zastąpić :)

    1. Super, bardzo dziękuję za odpowiedź :).

    2. Bardzo się cieszę :)

  7. Ciasto prawie idealne, prawie, bo w warstwie cytrynowej pojawił się lekko metaliczny posmak. To chyba od połączenia żółtek z sokiem z cytryn. Zauważyłam że w Pani poprzednim przepisie na cytrynowiec też jest masa cytrynowa, tyle że bez żółtek. Czy tamta masa będzie się nadawała do użycia w tym cieście? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    1. O jakim dokładnie przepisie myślisz?

  8. Ciasto zrobione i jest pyszne ! Na pewno zrobię jeszcze nie raz ;)

  9. Konesso P. says:

    Za każdym razem kiedy zaglądamy na Twojego bloga czekają same niesamowite przepisy. Jesteś cudotwórczynią :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij