Szarlotka z połówkami jabłek i budyniem to przepyszne i efektowne ciasto. Duża ilość jabłek i budyniu przykryta warstwą ciasta kruchego.
Kruche ciasto możesz wykonać dzień wcześniej i trzymać schłodzone w lodówce.
Jabłka do ciasta najlepiej jeśli będą lekko kwaśne i dosyć duże, aby po wydrążeniu środka tworzyły kształtną kule. Do ciasta możesz użyć budyniu domowego lub użyć gotowego z proszku.
Szarlotka z połówkami jabłek ma piękny kształt dzięki temu, że ciasto nakładamy na jabłka oraz pomiędzy wolne przestrzenie i lekko dociskamy. W ten sposób podczas pieczenia uzyskamy wypukły kształt, który po upieczeniu i oprószeniu cukrem pudrem daje niesamowity efekt.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z jabłkami.
SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK I BUDYNIEM
SKŁADNIKI:
CIASTO KRUCHE
- 450 g mąki tortowej
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka, zimne
- 1 jajko, zimne
- 200 g masła, zimnego
- szczypta soli
WARSTWA BUDYNIU
- 600 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
DODATKOWO
- 6 – 8 dużych jabłek, lekko kwaśnych
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1-2 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 25 x 35 cm lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem oraz proszkiem do miski. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka, jajko oraz sól i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy na 1 – 2 godziny do lodówki. Do rondelka wlewamy 500 ml mleka i podgrzewamy razem z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Cały czas mieszając wlewamy do gorącego mleka i podgrzewamy, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia, wierzch owijamy folią i zostawiamy do ostygnięcia.
Jabłka obieramy, kroimy na połówki, wydrążamy środek i skrapiamy sokiem z cytryny.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na kształt formy. Pieczemy w temp. 180ºC przez około 15 – 18 minut. Po upieczeniu wykładamy budyń, układamy w rzędach jabłka wydrążoną częścią do budyniu i lekko oprószamy cynamonem. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na nieco większy rozmiar niż formą. Układamy na jabłkach i lekko dociskamy, aby ciasto „otulało” jabłka. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40 – 50 minut do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu studzimy i oprószamy cukrem pudrem.