Kurczak z porem i cukinią to idealny przepis na szybki obiad. Doskonale pasuje do ziemniaczków, makaronu lub kaszy.
Filet z kurczaka z porem i cukinią to delikatny i zdrowy obiad, który możesz łączyć z warzywami sezonowymi np. bobem, szparagami lub dynią.
Delikatny, kremowy sos, który idealnie nadaj się do przeróżnych kasz. Ja dodałam białą kaszę gryczaną, którą połączyłam z sosem i przepyszny, zdrowy obiad gotowy w 30 minut.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na obiad.
REKLAMA:
KURCZAK Z POREM I CUKINIĄ
SKŁADNIKI:
- 2 filety z kurczaka (ok. 600 – 700 g)
- 1 duży por
- 1 mała cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 200 ml bulionu
- 100 ml śmietanki 18% do sosów
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Filety z kurczaka kroimy na nieduże kawałeczki. Pora kroimy wzdłuż i następnie na cienkie plasterki. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy kawałeczki pora, podsmażamy na niewielkim ogniu ok. 5 minut. Następnie dodajemy kurczaka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i oprószamy solą i pieprzem. Smażymy, aż kurczak będzie biały. Wlewamy gorący bulion, dodajemy pokrojoną w pół plasterki cukinię oraz śmietankę i dusimy ok. 5 – 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec oprószamy koperkiem. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub kaszą.