Sernik z ananasem na kruchym cieście z kokosową bezą. Przepyszny deser, który łączy w sobie bezową piankę oraz delikatną i kremową masę serową. Idealny i do tego prosty przepis.
Sernik jest puszysty, wilgotny, kremowy z dodatkiem soczystego ananasa. Do tego ciasto, które jest kruche i chrupiące na wierzchu. Beza o smaku kokosowym doskonale współgra ze smakiem ananasa i nadaje lekkości całemu deserowi.
Sernik z ananasem jak większość tego typu wypieków smakuje najlepiej i ma zwartą, dobrą do krojenia konsystencję kiedy poleży kilka godzin w lodówce.
Uwielbiam ten sernik za jego egzotyczny posmak. Masa serowa po upieczeniu nie jest ciężka i ceglasta, a wręcz delikatna i rozpływająca się ustach. Przepyszny deser.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.
SERNIK Z ANANASEM
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g masła lub margaryny, zimnej
- 5 żółtek
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
- 1 kg twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka *
- 2 x 40 g budynie waniliowe
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 125 g masła, miękkiego
- 3 jajka
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 5 białek
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
DODATKOWO:
- 1 puszka ananasa
1 szklanka o pojemności 250 ml
* wybierając ser z wiaderka sprawdź czy w składzie jest twaróg, a nie tylko śmietanka
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
papierem.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
cukrem
i
proszkiem
do
pieczenia.
Dodajemy
sól
oraz
kawałki
zimnego
masła.
Szybko
siekamy
nożem
lub
siekaczką
do
ciasta
kruchego
(możesz
użyć
także
malaksera).
Następnie
dodajemy
żółtka
i
zagniatamy
na
jednolite
ciasto.
Gotowe
dzielimy
na
dwie
części
i
owijamy
folią
spożywczą,
wkładamy
do
zamrażarki
na
1
godz.
Jedną
część
rozwałkowujemy
pomiędzy
dwoma
arkuszami
folii
spożywczej
na
kształt
formy.
Zdejmujemy
jedną
część
folii
i
układamy
na
dnie
blaszki.
Zdejmujemy
drugą
część
folii
i
wycinamy
nadmiar
ciasta.
Nakłuwamy
całe
widelcem.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
20
min.
Miękkie
masło
ucieramy
razem
z
cukrem
na
jasną
i
puszystą
masę.
Następnie
dodajemy
po
jednym
jajku,
porcjami
twaróg,
wanilię
oraz
przesiany
proszek
budyniowy.
Białka
ubijamy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę,
pod
koniec
dodajemy
stopniowo
cukier,
sok
z
cytryny.
Zmniejszamy
obroty
miksera
i
dodajemy
wiórki.
Masę
serową
wylewamy
na
podpieczony
spód,
układamy
kawałeczki
pokrojonego
i
odsączonego
ananasa,
wykładamy
bezę
i
ścieramy
na
tarce
o
dużych
oczkach
pozostałą
część
zamrożonego
ciasta.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
1
godz.
Po
upieczeniu
studzimy
przy
lekko
uchylonych
drzwiczkach
piekarnika,
następnie
wkładamy
na
noc
do
lodówki.
Podajemy
oprószone
cukrem
pudrem.
Komentarze
Czy zamiast ananasa można dać truskawki?
truskawki niestety będą zbyt wodniste
Czy ten sernik można zrobić w tortownicy 24 cm?
Tak
Wyszło smaczne tylko niewoemn dlaczego podczas krojenia ciasto nie było zbyt zwarte mocno się kruszyło bardzo ciężko było je pokroić rozpadało się nie wiem może dałam za mało ciasta na spód ? Ser też się kruszył przy krojeniu