Znajdź swój przepis

Ciasto marchewkowe z mascarpone

21 września, 2018

Przepyszne ciasto marchewkowe z mascarpone i warstwą z soku marchewkowego. Wilgotne, dosyć ciężkie ciasto z dodatkami idealne do herbaty w jesienne wieczory.

Ciasto marchewkowe w konsystencji jest zwarte, wilgotne i nie należy do leciutkich deserów. Bogate w dodatki: orzechy, jabłko, marchewka i wiórki. Do środka można dodać również odsączone kawałeczki pokrojonego ananasa.

TUTAJ znajdziesz przepis na ciasto marchewkowe z dodatkiem ananasa i kremu kokosowego.

Ciasto marchewkowe przełożyłam serkiem mascarpone, który nadaje trochę lekkości i puszystości. Natomiast warstwa z soku marchewkowego jest gęsta, kremowa i nadaje orzeźwienia.

Ciasto marchewkowe z mascarpone to moja propozycja na przepyszny deser, który jest wypełniony zdrowymi dodatkami. Rewelacja.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z marchewką.

Ciasto marchewkowe

CIASTO MARCHEWKOWE Z MASCARPONE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 260 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka
  • 200 g cukru np. brązowego
  • 200 ml oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1/2 startego jabłka
  • 250 g startej marchewki
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 60 g posiekanych orzeszków np. włoskich
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MARCHEWKOWĄ:

  • 500 ml soku marchewkowego np. z brzoskwinią
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 100 g masła lub margaryny

DODATKOWO:

  • orzeszki drobno posiekane lub krokant do oprószenia wierzchu

Formę o wym. 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą oraz cynamonem. Jajka miksujemy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli wlewamy olej niewielkim strumieniem. Delikatnie łączymy za pomocą dużej łyżki z marchewką startą na tarce o dużych oczkach, wiórkami, jabłkiem oraz orzeszkami. Dodajemy przesiane składniki oraz sól i mieszamy tylko do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy w temp. 170ºC przez około 30-40 min. do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyciągamy, studzimy i przekrawamy na dwie części. Jeśli góra jest za wysoka można nieco przyciąć.
Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Wykładamy na jeden blat ciasta marchewkowego i przykrywamy drugim.
Sok marchewkowy podgrzewamy razem z cukrem i masłem. Proszek budyniowy rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do soku. Cały czas mieszamy, aż masa będzie gęsta. Lekko studzimy i wykładamy na wierzch ciasta marchewkowego. Wyrównujemy i po całkowitym wystudzeniu wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Wierzch oprószamy posiekanymi orzeszkami lub krokantem.

Ciasto marchewkowe Ciasto marchewkowe Ciasto marchewkowe Ciasto marchewkowe Ciasto marchewkowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Dzień dobry,
    Na jaka blaszkę to jest przepis?

    1. 24 x 24 cm lub podobną :)

  2. Uwielbiam ciasto marchewkowe, a od niedawna mam nowiutki mikser planetarny z ariete, więc koniecznie muszę zrobić to ciasto!

  3. Ciasto super natomiast ta górna warstwa z tym budyniem średnio mi smakowała. Myślę czy nie lepiej zrobić sok Kubuś z żelatyna I zrobić z tego taka galaretkę na wierzch. Z tym budyniem wychodzi mdłe jak dla mnie

  4. Ciasto jest samo w sobie lekkie I puszyste . Ja robiłam I polecam bez warstwy soku. Ciasto jest delikatne w smaku , krem rowniez wychodzi delikatny I puszysty , a warstwa soku powoduje obciazenie ciasta.
    Ciasto łatwe w wykonaniu .

    1. Ja właśnie uwielbiam tę wierzchnią warstwę z soku. Budyniu nie znoszę, jest na mleku. Tylko daję mniej budyniu (proszku), jest wtedy nie tak twardawe, a właśnie lżejsze. Przemyciłam zresztą ten pomysł do innych ciast.

  5. Preferuję proste i krótkie składniki ciast. W tym przepisie można się pogubić. Moje ciasto marchewkowe jest rownie pyszne i o wiele mniej składników, a tym samym pracy. Życzę wam wytrwałości i smacznego.

    1. jestem ciekawa jakie składniki byś wyliminowała? każdy z pozostałych mocno wpływa na charakter ciasta.
      można wyeliminować wiele, ale nie chcemy tu przecież biszkoptu a ciasto marchewkowe

    2. Pogubić? Ubić jajka z cukrem i dodać resztę sypkich? Większość ciast tak się robi. Można tylko pominąć orzechy czy wiórki, ja też ich nie daję, jabłka zresztą też. Ale pogubić?

  6. aneta Autor says:

    Możesz użyć słodzonego, ale wtedy zmniejsz ilość cukru

  7. A czym można zastąpić mąkę pszenna i jajka dla alergików?

  8. Tak :)

  9. Na formę 25×35 podwoić czy wystarczy o połowę więcej? Lub na tortownicę 28cm zwiększać czy zostawić taką ilość?

    1. aneta Autor says:

      Na tortownice zostawić, a na formę 25×35 zwiększyć o 1/3 :)

  10. Pięknie wygląda! Czy sok zagotowujemy?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

    2. Czy z dwóch proporcji będzie dobrze na blachę ok. 25x 35

    3. aneta Autor says:

      Tak, powinno być ok :)

  11. Chciałabym zrobić to ciasto na większą blachę o ile zwiększyć proporcje ,czy wystarczy o połowę ? Czy jednak wszytko podwoic?

    1. aneta Autor says:

      Jaka blaszka 35×25 cm?

  12. Czy można zrobić w tortownicy o średnicy 20cm?

    1. aneta Autor says:

      Tak, ale warto zmniejszyć proporcje ciasta

  13. Może być inna mąka niż tortowa?

    1. nie zmieniałabym na inną :)

  14. Wygląda bardzo apetycznie! Czy w cieście można pominąć orzechy?

    1. Można :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij