Przepyszne ciasto marchewkowe z mascarpone i warstwą z soku marchewkowego. Wilgotne, dosyć ciężkie ciasto z dodatkami idealne do herbaty w jesienne wieczory.
Ciasto marchewkowe w konsystencji jest zwarte, wilgotne i nie należy do leciutkich deserów. Bogate w dodatki: orzechy, jabłko, marchewka i wiórki. Do środka można dodać również odsączone kawałeczki pokrojonego ananasa.
TUTAJ znajdziesz przepis na ciasto marchewkowe z dodatkiem ananasa i kremu kokosowego.
Ciasto marchewkowe przełożyłam serkiem mascarpone, który nadaje trochę lekkości i puszystości. Natomiast warstwa z soku marchewkowego jest gęsta, kremowa i nadaje orzeźwienia.
Ciasto marchewkowe z mascarpone to moja propozycja na przepyszny deser, który jest wypełniony zdrowymi dodatkami. Rewelacja.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z marchewką.
CIASTO MARCHEWKOWE Z MASCARPONE
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 260 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 jajka
- 200 g cukru np. brązowego
- 200 ml oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego
- 1/2 startego jabłka
- 250 g startej marchewki
- 60 g wiórków kokosowych
- 60 g posiekanych orzeszków np. włoskich
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MARCHEWKOWĄ:
- 500 ml soku marchewkowego np. z brzoskwinią
- 1/2 szklanki wody
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 3 łyżki cukru brązowego
- 100 g masła lub margaryny
DODATKOWO:
- orzeszki drobno posiekane lub krokant do oprószenia wierzchu
Formę o wym. 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą oraz cynamonem. Jajka miksujemy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli wlewamy olej niewielkim strumieniem. Delikatnie łączymy za pomocą dużej łyżki z marchewką startą na tarce o dużych oczkach, wiórkami, jabłkiem oraz orzeszkami. Dodajemy przesiane składniki oraz sól i mieszamy tylko do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy w temp. 170ºC przez około 30-40 min. do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyciągamy, studzimy i przekrawamy na dwie części. Jeśli góra jest za wysoka można nieco przyciąć.
Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Wykładamy na jeden blat ciasta marchewkowego i przykrywamy drugim.
Sok marchewkowy podgrzewamy razem z cukrem i masłem. Proszek budyniowy rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do soku. Cały czas mieszamy, aż masa będzie gęsta. Lekko studzimy i wykładamy na wierzch ciasta marchewkowego. Wyrównujemy i po całkowitym wystudzeniu wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Wierzch oprószamy posiekanymi orzeszkami lub krokantem.
Ciasto wyszło pyszne, jest puszyste i idealnie słodkie. Polewę zamieniłam jednak na taką z 500ml soku, galaretki i budyniu, według mnie pasuje tutaj bardziej. Bardzo polecam ten przepis. :)
Dziękuję :)
Dzień dobry,
Na jaka blaszkę to jest przepis?
24 x 24 cm lub podobną :)
Uwielbiam ciasto marchewkowe, a od niedawna mam nowiutki mikser planetarny z ariete, więc koniecznie muszę zrobić to ciasto!
Ciasto super natomiast ta górna warstwa z tym budyniem średnio mi smakowała. Myślę czy nie lepiej zrobić sok Kubuś z żelatyna I zrobić z tego taka galaretkę na wierzch. Z tym budyniem wychodzi mdłe jak dla mnie
Ciasto jest samo w sobie lekkie I puszyste . Ja robiłam I polecam bez warstwy soku. Ciasto jest delikatne w smaku , krem rowniez wychodzi delikatny I puszysty , a warstwa soku powoduje obciazenie ciasta.
Ciasto łatwe w wykonaniu .
Ja właśnie uwielbiam tę wierzchnią warstwę z soku. Budyniu nie znoszę, jest na mleku. Tylko daję mniej budyniu (proszku), jest wtedy nie tak twardawe, a właśnie lżejsze. Przemyciłam zresztą ten pomysł do innych ciast.
Preferuję proste i krótkie składniki ciast. W tym przepisie można się pogubić. Moje ciasto marchewkowe jest rownie pyszne i o wiele mniej składników, a tym samym pracy. Życzę wam wytrwałości i smacznego.
jestem ciekawa jakie składniki byś wyliminowała? każdy z pozostałych mocno wpływa na charakter ciasta.
można wyeliminować wiele, ale nie chcemy tu przecież biszkoptu a ciasto marchewkowe
Pogubić? Ubić jajka z cukrem i dodać resztę sypkich? Większość ciast tak się robi. Można tylko pominąć orzechy czy wiórki, ja też ich nie daję, jabłka zresztą też. Ale pogubić?
Możesz użyć słodzonego, ale wtedy zmniejsz ilość cukru
A czym można zastąpić mąkę pszenna i jajka dla alergików?
Tak :)
Na formę 25×35 podwoić czy wystarczy o połowę więcej? Lub na tortownicę 28cm zwiększać czy zostawić taką ilość?
Na tortownice zostawić, a na formę 25×35 zwiększyć o 1/3 :)
Pięknie wygląda! Czy sok zagotowujemy?
Tak :)
Czy z dwóch proporcji będzie dobrze na blachę ok. 25x 35
Tak, powinno być ok :)
Chciałabym zrobić to ciasto na większą blachę o ile zwiększyć proporcje ,czy wystarczy o połowę ? Czy jednak wszytko podwoic?
Jaka blaszka 35×25 cm?
Czy można zrobić w tortownicy o średnicy 20cm?
Tak, ale warto zmniejszyć proporcje ciasta
Może być inna mąka niż tortowa?
nie zmieniałabym na inną :)
Wygląda bardzo apetycznie! Czy w cieście można pominąć orzechy?
Można :)