Przepyszne ciasto marchewkowe z mascarpone i warstwą z soku marchewkowego. Wilgotne, dosyć ciężkie ciasto z dodatkami idealne do herbaty w jesienne wieczory.
Ciasto marchewkowe w konsystencji jest zwarte, wilgotne i nie należy do leciutkich deserów. Bogate w dodatki: orzechy, jabłko, marchewka i wiórki. Do środka można dodać również odsączone kawałeczki pokrojonego ananasa.
TUTAJ znajdziesz przepis na ciasto marchewkowe z dodatkiem ananasa i kremu kokosowego.
Ciasto marchewkowe przełożyłam serkiem mascarpone, który nadaje trochę lekkości i puszystości. Natomiast warstwa z soku marchewkowego jest gęsta, kremowa i nadaje orzeźwienia.
Ciasto marchewkowe z mascarpone to moja propozycja na przepyszny deser, który jest wypełniony zdrowymi dodatkami. Rewelacja.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z marchewką.
CIASTO MARCHEWKOWE Z MASCARPONE
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 260 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 jajka
- 200 g cukru np. brązowego
- 200 ml oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego
- 1/2 startego jabłka
- 250 g startej marchewki
- 60 g wiórków kokosowych
- 60 g posiekanych orzeszków np. włoskich
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MARCHEWKOWĄ:
- 500 ml soku marchewkowego np. z brzoskwinią
- 1/2 szklanki wody
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 3 łyżki cukru brązowego
- 100 g masła lub margaryny
DODATKOWO:
- orzeszki drobno posiekane lub krokant do oprószenia wierzchu
Formę o wym. 24×24 wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą oraz cynamonem. Jajka miksujemy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli wlewamy olej niewielkim strumieniem. Na koniec delikatnie łączymy za pomocą dużej łyżki z marchewką startą na tarce o dużych oczkach, wiórkami, jabłkiem oraz orzeszkami. Dodajemy przesiane składniki oraz sól i mieszamy tylko do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-40 min. do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyciągamy, studzimy i przekrawamy na dwie części. Jeśli góra jest za wysoka można nieco przyciąć.
Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Wykładamy na jeden blat ciasta marchewkowego i przykrywamy drugim.
Sok marchewkowy podgrzewamy razem z cukrem i masłem. Proszek budyniowy rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do soku. Cały czas mieszamy, aż masa będzie gęsta. Lekko studzimy i wykładamy na wierzch ciasta marchewkowego. Wyrównujemy i po całkowitym wystudzeniu wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Wierzch oprószamy posiekanymi orzeszkami lub krokantem.
Dzień dobry,
Na jaka blaszkę to jest przepis?
24 x 24 cm lub podobną :)
Uwielbiam ciasto marchewkowe, a od niedawna mam nowiutki mikser planetarny z ariete, więc koniecznie muszę zrobić to ciasto!
Ciasto super natomiast ta górna warstwa z tym budyniem średnio mi smakowała. Myślę czy nie lepiej zrobić sok Kubuś z żelatyna I zrobić z tego taka galaretkę na wierzch. Z tym budyniem wychodzi mdłe jak dla mnie
Ciasto jest samo w sobie lekkie I puszyste . Ja robiłam I polecam bez warstwy soku. Ciasto jest delikatne w smaku , krem rowniez wychodzi delikatny I puszysty , a warstwa soku powoduje obciazenie ciasta.
Ciasto łatwe w wykonaniu .
Preferuję proste i krótkie składniki ciast. W tym przepisie można się pogubić. Moje ciasto marchewkowe jest rownie pyszne i o wiele mniej składników, a tym samym pracy. Życzę wam wytrwałości i smacznego.
jestem ciekawa jakie składniki byś wyliminowała? każdy z pozostałych mocno wpływa na charakter ciasta.
można wyeliminować wiele, ale nie chcemy tu przecież biszkoptu a ciasto marchewkowe
Możesz użyć słodzonego, ale wtedy zmniejsz ilość cukru
A czym można zastąpić mąkę pszenna i jajka dla alergików?
Tak :)
Na formę 25×35 podwoić czy wystarczy o połowę więcej? Lub na tortownicę 28cm zwiększać czy zostawić taką ilość?
Na tortownice zostawić, a na formę 25×35 zwiększyć o 1/3 :)
Pięknie wygląda! Czy sok zagotowujemy?
Tak :)
Czy z dwóch proporcji będzie dobrze na blachę ok. 25x 35
Tak, powinno być ok :)
Chciałabym zrobić to ciasto na większą blachę o ile zwiększyć proporcje ,czy wystarczy o połowę ? Czy jednak wszytko podwoic?
Jaka blaszka 35×25 cm?
Czy można zrobić w tortownicy o średnicy 20cm?
Tak, ale warto zmniejszyć proporcje ciasta
Może być inna mąka niż tortowa?
nie zmieniałabym na inną :)
Wygląda bardzo apetycznie! Czy w cieście można pominąć orzechy?
Można :)