Rafaello na krakersach to ciasto bardzo kokosowe, słodkie, delikatne w smaku. Po jednym dniu w lodówce krakersy miękną i tworzą spójną całość z masą budyniową. Wierzch ciasta możemy dodatkowo posypać płatkami migdałowymi lub polać delikatnie gorzką czekoladą, na pewno urozmaici to smak.
Kliknij TUTAJ i zobacz inne przepisy ala Rafello.
SKŁADNIKI:
- 2 paczki słonych krakersów np. Lajkonik 180 g
- 3 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka wiórków kokosowych + 1 szklanka do posypania wierzchu
- 50 g białej czekolady startej na tarce o dużych oczkach
- 250 g masła lub margaryny
Żółtka ucieramy z ½ szklanki cukru i cukrem waniliowym. Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozpuszczamy w szklance mleka i dodajemy do wcześniej utartych żółtek.
Pozostałe 2 szklanki mleka razem ze szklanka cukru doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy masę jajeczną i gotujemy budyń, cały czas mieszając, nie dopuszczając do powstania grudek. Odstawiamy budyń i czekamy, aż będzie całkowicie zimny. Po tym czasie dodajemy po kawałku masło, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe.
Blaszkę o wymiarach 28 x 22 cm wykładamy krakersami, następnie wylewamy 1/3 masy budyniowej. Ponownie wykładamy krakersami i wylewamy budyń, krakersy i budyń. Powinny powstać 3 warstwy. Na wierzch wysypujemy równomiernie wiórki kokosowe oraz białą czekoladę. Ja również wysypałam płatkami migdałowymi, ale nie jest to konieczne. Ciasto wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego.
Masło najpierw ucieramy i dodajemy do niego przestudzony budyń czy do przestudzonego budyniu dodajemy po kawałku masła i ucieramy?
Do zmiksowanego masła dodajemy po łyżce ostudzony całkowicie budyń.
Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam :)
Ciasto wyszło rewelacyjnie! Goście zachwyceni, a chyba o to chodziło :)
Ja dodałam całą czekolade (pół do masy, pół na wierzch), i dałam 4 warstwy krakersów, ponieważ tej masy moim zdaniem było za dużo na 3. Ale jak kto woli :)
Polecam przepis, na pewno do niego wróce! <3
Ciasto ogólnie super wyszło. Ja dałam całą czekoladę białą(pół do masy, pół na wierzch). I dałam 4 warstwy krakersów, gdyż tej masy jest za dużo na 3 :)
Polecam ten przepis, wszyscy zachwyceni :) <3
Robiłem dwa razy. Co prawda według trochę innego przepisu, ale podbija serca chyba każdego, przynajmniej każdego z mojej grupy na studiach, bo dla nich robiłem. Dziewczyny były szczególnie zachwycone ^^.
Pychotka :)
Idealne :) super
Trudno okreslić słowo „czubate”, mi budyń wyszedł bardzo gęsty, Trzeba mieć profesjonalnego robota kuchennego aby utrzeć budyń z masłem. Gdyby utrzeć masło i dodawac zimny budyn- ok zgoda, ale odwrotnie nie ma szans, bzdura!!!!
. masa wyszła kitowata rozłożenie jej na krakersach graniczyło z cudem! Masa jest bardzo słodka, aż mdła. NIE POLECAM
Najlepsze i najprostsze rafaello :) Korzystam z tego przepisu bardzo często :)
Jak zrobisz ciasto dzień wcześniej to wszystko się zrówna i powinno być ok… Chociaż zaraz po zrobieniu jest specyficzne ;)
Skoro najpierw ucieramy masło, a następnie dodajemy budyń- to mogłaby Pani poprawić to w przepisie. Gdyż nie każdy będzie czytał komentarze.
A dodawanie kawałka masła do budyniu, jest wielką różnicą w wykonaniu tego przepisu i większym prawdopodobieństwem zwarzenia(!) się kremu, oraz zbyt długim ucieraniem.
Ja zawsze dodawałam masło na końcu, jak już masa jest chłodna lub przynajmniej letnia. Nigdy nic mi się nie zważyło. A robię to ciasto bardzo często ;)
No stress…
Zrobiłam tydz temu i dziś. Do kremu dodałam też advocat.
Pyyyycha :)
Czy masło najpierw ucieramy i dodajemy przestudzony budyń? :)
Dokladnie tak :-)
dziękuję za szybką odpowiedź i pozdrawiam :)
Nie ma za co. Milego wieczoru :-)
Tak tak wiem że w pokojowej :) Dzisiaj robię te ciasto a szukałam dobrego przepisu i myslę że ten będzie idealny :) Pozdrawiam
Fajnie jeśli podzielisz się tym jak wyszedł :) np. fotka ;p
Ciasto wyszło przepyszne :) Nie do opisania świetny przepis :) Chciałam załączyć zdjęcie ale niestety nie chce mi otworzyć :( pozdrawiam
Cieszę się i mimo to dziękuję za komentarz. Pozdrawiam
Ps. Maslo w temp pokojowej musi byc inaczej masa sie zwazy.
Dziękuję za przepis, ciasto wyszło rewelacyjnie :) Pozdrawiam :)
Super :)