Ciasto milka lub mleczna kanapka jest interesujące ze względu na swoją nazwę, każdy kto jadł Kinder kanapkę zastanawiał się jak to ciasto smakuje. Samo ciasto to typowy kakaowy biszkopt, masa natomiast przypomina mleczną. Jeśli planujemy coś zrobić na rodzinną okazję to ciasto na pewno sprawdzi się i zadowoli podniebienia gości. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 250 g masła lub margaryny
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 szklanki mleka w proszku
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 140 ml mlecznej czekolady
- 5 łyżek mleka
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijamy. Za pomocą dużej łyżki powoli mieszamy suche składniki z mokrymi w trzech partiach. Delikatnie przekładamy do tortownicy o śr. 26 cm ( u mnie silikonowa ), pieczemy w temp. 175 C przez ok. 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyciągamy z formy i odwracamy, zostawiamy do wystudzenia. Przekrawamy na dwie części.
Mleko wlewamy do rondelka o grubym dnie. Wsypujemy cukry i zagotowujemy. Odstawiamy, owijamy folią i studzimy. Masło lub margarynę o temp. pokojowej ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy całkowicie ostudzone mleko oraz przesiane mleko w proszku. Cały czas miksujemy, aż masa będzie dokładnie połączona.
Jeden blat biszkoptowy przekładamy do tortownicy, wykładamy krem i przykrywamy drugim blatem.
Czekoladę razem z mlekiem roztapiamy w rondelku o grubym dnie na niewielkim ogniu. Jeszcze ciepłą wykładamy na wierzch ciasta. Zostawiamy do stężenia. Następnie wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Kroimy gorącym nożem, aby czekolada nie popękała. Smacznego.
Przepis super udany. Biszkopt wyszedł idealnie, masa potrzebowała jednej nocy w lodówce aby na prawdę dobrze stężała między biszkoptami. Efekt – torcik znika w mgnieniu oka.
Dziekje
Proszę bo mi bardzo potrzebna
chyba to ta wersja:
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
8 jajek
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek kakao
8 łyżek ciepłej wody
SKŁADNIKI NA MASĘ:
670 ml mleka
70 g mąki ziemniaczanej
2 ½ łyżki cukru
70 g białej czekolady
170 g margaryny
100 g cukru pudru
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
140 g gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka
2 ½ łyżki cukru
100 g margaryny
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą,
kremową masę. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do
pieczenia i kakao. Następnie dodajemy do masy jajecznej i delikatnie
mieszamy. Pod koniec dodajemy wodę i ponownie mieszamy. Tortownicę
( u mnie śr. 26 cm ) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy
margaryną i obsypujemy kaszą manną. Ciasto dzielimy na dwie równe
części i pieczemy po kolei dwa biszkopty ( możemy również wylać
całe ciasto i po upieczeniu przekroić na dwie części ) w temp.
180 C przez ok. 25 min. Studzimy.
Z podanej ilości mleka odlewamy 100 ml
i mieszamy z cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Resztę mleka wlewamy
do garnuszka, dodajemy białą czekoladę i doprowadzamy do wrzenia.
Po zagotowaniu zmniejszamy płomień i wlewamy wcześniej
przygotowane mleko z cukrem i mąką, ciągle mieszając.
Podgrzewamy, aż zgęstnieje ( jak budyń ). Studzimy, aż będzie
całkowicie zimny.
Margarynę o temp. pokojowej miksujemy
na najwyższych obrotach z cukrem pudrem i dodajemy powoli wystudzoną
masę budyniową.
Wszystkie składniki polewamy
rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Studzimy.
Na dno tortownicy wkładamy krążek
biszkoptu, następnie wykładamy masę budyniową. Przykrywamy
biszkoptem, lekko dociskając. Polewamy przygotowaną wcześniej
polewą. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na
całą noc. Smacznego.
Czy mogłabyś mi wysłać stary przepis ?
Nowsza wersja ciasta jest poprawiona i nie wiem czy znajdę starą