Znajdź swój przepis

Ciasto milka mleczna kanapka

28 sierpnia, 2012

Ciasto milka lub mleczna kanapka jest interesujące ze względu na swoją nazwę, każdy kto jadł Kinder kanapkę zastanawiał się jak to ciasto smakuje. Samo ciasto to typowy kakaowy biszkopt, masa natomiast przypomina mleczną. Jeśli planujemy coś zrobić na rodzinną okazję to ciasto na pewno sprawdzi się i zadowoli podniebienia gości. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka w proszku

 SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

REKLAMA:
  • 140 ml mlecznej czekolady
  • 5 łyżek mleka

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijamy. Za pomocą dużej łyżki powoli mieszamy suche składniki z mokrymi w trzech partiach. Delikatnie przekładamy do tortownicy o śr. 26 cm ( u mnie silikonowa ), pieczemy w temp. 175 C przez ok. 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyciągamy z formy i odwracamy, zostawiamy do wystudzenia. Przekrawamy na dwie części.

Mleko wlewamy do rondelka o grubym dnie. Wsypujemy cukry i zagotowujemy. Odstawiamy, owijamy folią i studzimy. Masło lub margarynę o temp. pokojowej ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy całkowicie ostudzone mleko oraz przesiane mleko w proszku. Cały czas miksujemy, aż masa będzie dokładnie połączona.

Jeden blat biszkoptowy przekładamy do tortownicy, wykładamy krem i przykrywamy drugim blatem.

Czekoladę razem z mlekiem roztapiamy w rondelku o grubym dnie na niewielkim ogniu. Jeszcze ciepłą wykładamy na wierzch ciasta. Zostawiamy do stężenia. Następnie wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Kroimy gorącym nożem, aby czekolada nie popękała. Smacznego.

Dołącz do dyskusji

  1. Przepis super udany. Biszkopt wyszedł idealnie, masa potrzebowała jednej nocy w lodówce aby na prawdę dobrze stężała między biszkoptami. Efekt – torcik znika w mgnieniu oka.

  2. Proszę bo mi bardzo potrzebna

    1. Ilovebake says:

      chyba to ta wersja:

      SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

      8 jajek

      8 łyżek cukru

      8 łyżek mąki

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      6 łyżek kakao

      8 łyżek ciepłej wody

      SKŁADNIKI NA MASĘ:

      670 ml mleka

      70 g mąki ziemniaczanej

      2 ½ łyżki cukru

      70 g białej czekolady

      170 g margaryny

      100 g cukru pudru

      SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

      140 g gorzkiej czekolady

      3 łyżki mleka

      2 ½ łyżki cukru

      100 g margaryny

      Jajka z cukrem ubijamy na puszystą,
      kremową masę. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do
      pieczenia i kakao. Następnie dodajemy do masy jajecznej i delikatnie
      mieszamy. Pod koniec dodajemy wodę i ponownie mieszamy. Tortownicę
      ( u mnie śr. 26 cm ) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy
      margaryną i obsypujemy kaszą manną. Ciasto dzielimy na dwie równe
      części i pieczemy po kolei dwa biszkopty ( możemy również wylać
      całe ciasto i po upieczeniu przekroić na dwie części ) w temp.
      180 C przez ok. 25 min. Studzimy.

      Z podanej ilości mleka odlewamy 100 ml
      i mieszamy z cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Resztę mleka wlewamy
      do garnuszka, dodajemy białą czekoladę i doprowadzamy do wrzenia.
      Po zagotowaniu zmniejszamy płomień i wlewamy wcześniej
      przygotowane mleko z cukrem i mąką, ciągle mieszając.
      Podgrzewamy, aż zgęstnieje ( jak budyń ). Studzimy, aż będzie
      całkowicie zimny.

      Margarynę o temp. pokojowej miksujemy
      na najwyższych obrotach z cukrem pudrem i dodajemy powoli wystudzoną
      masę budyniową.

      Wszystkie składniki polewamy
      rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Studzimy.

      Na dno tortownicy wkładamy krążek
      biszkoptu, następnie wykładamy masę budyniową. Przykrywamy
      biszkoptem, lekko dociskając. Polewamy przygotowaną wcześniej
      polewą. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na
      całą noc. Smacznego.

  3. Czy mogłabyś mi wysłać stary przepis ?

    1. Ilovebake says:

      Nowsza wersja ciasta jest poprawiona i nie wiem czy znajdę starą

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij