Mięciutkie bułeczki drożdżowe z kruszonką z dodatkiem puree z dyni. Dzięki dyni bułeczki mają przepiękny pomarańczowy kolor i do tego są niesamowicie wilgotne i pyszne.
Bułeczki dyniowe z kruszonką możesz oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym, ale są równie smaczne bez dodatków. Do środka możesz dodać swoje ulubione powidła lub marmoladę.
Bułeczki podczas pieczenia pachną niesamowicie cynamonem, kruszonka zaraz po wyjęciu jest chrupiącą i z jeszcze ciepłą bułeczką smakuje idealnie. Przepis doskonały do kubka rozgrzewającej herbaty jesienią lub ciepłego mleka z miodem.
Na blogu znajdziesz o wiele więcej inspirujących przepisów z dynią.
REKLAMA:
BUŁECZKI DYNIOWE Z KRUSZONKĄ
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 13 bułeczek
BUŁECZKI DYNIOWE
- 3 szklanki mąki pszennej
- 11 g drożdży suchych lub 25 g świeżych
- 1/3 szklanki cukru
- 125 ml mleka, ciepłego
- 1 jajko o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki puree z dyni – przepis
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- skórka otarta z 1 cytryny
- 80 g masła, roztopionego
- szczypta soli
KRUSZONKA
- 100 g mąki tortowej
- 80 g cukru
- 80 g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
DODATKOWO
- 1 jajko + 1 łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Mąkę mieszamy razem z suchymi drożdżami (ze świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn z odrobiny mleka, mąki i cukru), cukrem, mlekiem, puree z dyni, jajkiem, cynamonem, otartą skórką z cytryny i solą. Zaczynamy wyrabianie dodając co chwilkę odrobinę masła. Wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Następnie wkładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką lub folią i zostawiamy na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie wykonujemy kruszonkę. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i rozdrabniamy palcami, aż powstanie kruszonka. Owijamy folią i wkładamy do lodówki.
Wyrośnięte ciasto chwilkę wyrabiamy i dzielimy na ok. 13 części. Formujemy okrągłe bułeczki i układamy w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 30 minut do napuszenia. Po tym czasie smarujemy bułeczki lekko roztrzepanym jajkiem z mlekiem i obsypujemy wierzch kruszonką. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 20 – 25 minut do zarumienienia.