Czekoladowiec z malinami i oreo bez pieczenia na herbatnikach z dużą ilością czekolady. Szybkie do przygotowania ciasto, idealne na lato w sezonie na maliny.
Ciasto przełożone kremem z dużą ilością czekolady gorzkiej i posiekanymi na kawałeczki ciasteczkami oreo. Całość na herbatnikach lekko nasączonych likierem. Do tego przepyszne maliny, który ożywiają smak całego deseru.
Czekoladowiec z malinami i oreo będzie doskonałym deserem dla osób, które uwielbiają smak gorzkiej czekolady.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
REKLAMA:
CZEKOLADOWIEC Z MALINAMI I OREO
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 300 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:
- 2 duże opakowania herbatników kakaowych
- 1 duże opakowanie oreo
- ok. 400 g malin
- 1/2 szklanki np. likieru czekoladowego (opcjonalnie)
1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy folią lub papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki i lekko nasączamy likierem. 100 ml śmietanki wlewamy do rondelka, następnie dodajemy połamane kawałki czekolady i mieszamy do roztopienia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia.
Pozostałą śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder. Do wystudzonej czekolady dodajemy dwie łyżki ubitej śmietanki i delikatnie mieszamy. Przekładamy czekoladę do śmietanki i delikatnie łączymy. Na koniec dodajemy kawałki ciasteczek oreo i ponownie mieszamy. Wykładamy tworząc cztery warstwy kremu przełożone herbatnikami lekko nasączonymi likierem. Wierzch dekorujemy malinami. Wkładamy do lodówki na minimum 3-4 godziny.
Możesz pominąć ten etap
Jest poprostu obłędne, szybkie polecam przepyszne, koleżanki w pracy były zachwycone ????
Przepyszne ciasto????