Ciastka owsiane to tzw. zdrowa słodycz, ale jak powiesz hasło „ zdrowe” to jakoś mało chętnie są już zjadanie. Na pewno jakieś dziwaczne w smaku, mało słodkie i ogólnie nic dobrego. Natomiast te ciasteczka są przeciwieństwem „zdrowe to niedobre”. Ciastka są chrupiące, słodziutkie i nie czuć pod zębami płatków owsianym.
Możecie użyć tych górskich lub błyskawicznych. Rozdrabniacie jak lubicie, na zupełną papkę lub tylko lekko, aby były wyczuwalne. Masa czekoladowa to już dowolny wybór. Najlepiej wybrać tą ulubioną. Ja wykonałam masę czekoladową z TEGO przepisu. Ten krem to nic innego jak masło i gorzka czekolada. Do tych ciasteczek pasowała idealnie. Ciasteczka najlepiej zjeść w ciągu paru dni, później zaczynają mięknąć, a najlepsze są te chrupiące. Jeśli nie macie malaksera spokojnie do tego przepisu użyjcie płatków błyskawicznych i nie rozdrabniajcie ich. Wyjdą wcale nie gorsze. Piekłam je równocześnie z TYMI ciasteczkami i zostały zjedzone w takim samy tempie. Przepis: Tessy Capponi-Borawskiej.
CIASTKA OWSIANE Z KREMEM CZEKOLADOWYM
SKŁADNIKI NA CIASTKA:
ILOŚĆ: ok. 16 sztuk
- 125 g płatków owsianych
- 100 g masła lub margaryny
- 50 g mąki tortowej
- 150 g cukru
- 2 jajka
DODATKOWO:
- ok. 250 g kremu czekoladowego, Nutelli lub masy z TEGO przepisu ( użyłam 1/3 )
- 70 g gorzkiej czekolady
Masło roztapiamy i studzimy. Płatki owsiane mieszamy z przesianą mąką, cukrem, jajkami oraz roztopionym masłem. Masę miksujemy w malakserze. Następnie wkładamy do lodówki na 30 min. lub całą noc.
Dwie blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na każdą nakładamy łyżeczką 8 porcji ciasta, w dość sporych odległościach od siebie. Lekko je spłaszczając i formując okrągły kształt. Pieczemy w temp. 175 C przez ok. 14 min do zarumienienia. Po upieczeniu studzimy na blaszce i dopiero delikatnie zdejmujemy.
Masę czekoladową lekko podgrzewamy nad gorącą wodą razem z połamanymi kawałkami gorzkiej czekolady. Kiedy masa zacznie gęstnieć smarujemy nim połowę ciastek, przykrywając drugą, lekko dociskając. Zostawiamy do całkowitego stężenia.
ZOBACZ również przepis na ciastka owsiane z rodzynkami idealne na drugie śniadanie.
Mają piękny kolor, to zrumienienie na brzegach jest fantastyczne!: )