Szarlotka złota rosa z budyniem i bezą to jeden z moich ulubionych wypieków z jabłkami. Kruche ciasto, jabłka, budyń i beza. Idealne ciasto z jabłkami na jesień.
SZARLOTKA Z BUDYNIEM I BEZĄ
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko, duże
- 125 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 10 g świeżych drożdży lub 5 g suchych
- 1 łyżeczka oleju lub oliwy
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, płaska
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE JABŁKOWE:
- 1,5 kg jabłek, lekko kwaśnych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
SKŁADNIKI NA BUDYŃ:
- 2 budynie waniliowe ( proszek )
- 850 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka masła
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 3 białka, duże
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Jabłka obieramy ze skórki i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z cynamonem, przyprawą do piernika, sokiem z cytryny oraz cukrem. Na czas wykonywania ciasta kruchego wstawiamy jabłka do lodówki, aby puściły sok.
W malakserze lub używając miksera z końcówką tzw. hakiem ucieramy przesianą mąkę razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, drożdżami, jajkami oraz masłem pokrojonym na kawałki. Następnie dodajemy oliwę, proszek do pieczenia, sól i wyrabiamy, aż ciasto będzie dokładnie połączone. Blachę o wym. 23×33 cm smarujemy delikatnie masłem. Wykładamy ciastem dno formy oraz boki na wys. około 4-5 cm. Owijamy folią i wkładamy na pół godziny do lodówki.
650 ml mleka zagotowujemy razem z cukrami oraz łyżeczką masła. W pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy. Zagotowane mleko zdejmujemy z ognia i wlewamy mieszaninę mleka i budyniu, cały czas mieszając. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż budyń zgęstnieje.
Jabłka odcedzamy z nadmiaru soku i wykładamy na schłodzone kruche ciasto. Zalewamy gorącym budyniem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-45 min.
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i chwilę miksujemy. Na 15 min. przed końcem pieczenia wykładamy bezę na ciasto. Tworząc fikuśne kształty. Pieczemy, aż beza będzie zarumieniona. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku na 15 min, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wyjmujemy i zostawiamy, aby trochę przestygło. Jeszcze lekko ciepłe ciasto owijamy folią aluminiową. Wkładamy do lodówki, a po paru godzinach mamy złotą rosę. Pod wpływem różnicy temperatur beza zmięknie i wytworzą się kropelki.
Witam serdecznie. Pierwszy raz spotykam się aby w kruchym cieście były drożdże i proszek do pieczenia. Proszę mi zdradzić w jakim to celu, bo jestem strasznie ciekawa.
Serdecznie pozdrawiam🤩
Jest to ciasto krucho – drożdżowe. Jest nieco pulchniejsze od zwykłego ciasta kruchego.
Czy ciasto można upiec już dzień wcześniej przed imprezą?
Tak
Hej. Czy to cudne ciasto mozna upiec w nieco wiekszej formie 24×40? I czy w takim przypadku trzeba podwoic skladniki?;) prosze o odp
Zwieksz skladniki o 1/3 i bedzie dobrze :)
Beza, budyń, kruche ciasto i jabłka… to musi być mistrzostwo świata. I pięknie wygląda, żal dziobać łyżeczką ;)
Ciasto wygląda po prostu idealnie, te równiutkie warstwy są fantastyczne!: )