Piernik przekładany powidłami i mascarpone to bardzo prosty przepis na świąteczny deser, który szybko przygotujesz i będzie smakował większości dzięki połączeniu klasycznych smaków.
Biszkopt piernikowy jest lekki i puszysty o korzennym smaku. Przełożony powidłami śliwkowymi i delikatnym kremem na bazie śmietanki kremówki i mascarpone. Całość polana czekoladową polewą, która dodatkowo wzbogaca smak deseru.
Biszkopt możesz lekko nasączyć np. ponczem z odrobina alkoholu dla wzmocnienia smaków.
Piernik przekładany to ciasto podobne do w-zetki, ale tutaj w wersji zimowej z korzennymi akcentami. Idealne nawet na drugi lub trzeci dzień.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Boże Narodzenie.
PIERNIK PRZEKŁADANY POWIDŁAMI I MASCARPONE
SKŁADNIKI NA PIERNIKOWY BISZKOPT:
- 5 jajek, dużych
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:
- 600 ml śmietanki kremówki MU! 36%
- 300 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 150 ml śmietanki kremówki 36%
- 100 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:
- 1 mały słoiczek powideł śliwkowych
1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem i przyprawą. Białka w temp. pokojowej oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy z masą. Gotowe ciasto wykładamy do formy i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części (można lekko nasączyć np. herbatą z odrobiną alkoholu), smarujemy powidłami.
Kremówkę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder i wykładamy na ciasto i przykrywamy blatem biszkoptowym. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem podgrzewamy mocno kremówkę i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i smarujemy wierzch ciasta. Dekorujemy śliwkami suszonymi i zostawiamy na 15 min. do stężenia polewy. Kroimy na kawałki ostrym nożem.
Czy ciasto można zamrozic?
Tak :)
Czy można zrobić ciasto z tego przepisu w formie rolady?
Tak :)
Zachecajaco wyglada,jutro sie za niego zabieram
Przepyszne ciasto! Pierwszy mój piernik i taki sukces! :)
Przepyszne ciasto!
Dziękuję :)
Jak długo to ciasto może stać,myślę żeby zrobić je juz dzisiaj, ale obawiam się, że to może być za wcześnie?
Można kilka dni wcześniej
Wyszlo mi jak nigdy nic! Ogromny i pyszny ❤❤❤
U mnie biszkopt nie wyrósł. Musiałam robić drugi raz żeby mieć czym przykryć krem. Oba są bardzo twarde i ciężko je pokroić na kawałki bo się rozpadają. Dolny biszkopt po nasączeniu zjedliśmy z kremem i powidłami ;)
Tylko tyle mąki?
Tak
Przepyszne ciasto! Takie idealnie świąteczne! Kolejny raz udany wypiek:) Dziękuję:)
Co mam zrobić jak czuje że niektóre brzegi biszkoptu jeszcze przed nałożeniem kremu i powideł i przed przekrojeniem są za bardzo spieczone(twarde)? Nasączyć? Jakie są proporcje ponczu?
Możesz nasaczyc lub zostawić pod wpływem powidel powinno zmieknac :)
Czy te proporcje będą też dobre dla tortownicy 26cm? Czy trzeba zmniejszyć?
Powinno być ok :)
Witam,
czy kremówke trzeba ubić czy po prostu zmiksować z mascarpone?
Razem z mascarpone :)
Czy zamiast śmietanki kremówki MU! 36% – mogę inną śmietankę – kremówkę 36 % >?
Tak :)
Ok, dziękuję, bo nie mogę dostać tej kremówki MU!36%
Jak długo można przechowywać taki piernik? Czy mogę go zrobić już w sobotę i do świat wytrzyma?
Wytrzyma w lodówce