Znajdź swój przepis

Piernik przekładany powidłami i mascarpone

13 grudnia, 2019

Piernik przekładany powidłami i mascarpone to bardzo prosty przepis na świąteczny deser, który szybko przygotujesz i będzie smakował większości dzięki połączeniu klasycznych smaków.

Biszkopt piernikowy jest lekki i puszysty o korzennym smaku. Przełożony powidłami śliwkowymi i delikatnym kremem na bazie śmietanki kremówki i mascarpone. Całość polana czekoladową polewą, która dodatkowo wzbogaca smak deseru.

Biszkopt możesz lekko nasączyć np. ponczem z odrobina alkoholu dla wzmocnienia smaków.

Piernik przekładany to ciasto podobne do w-zetki, ale tutaj w wersji zimowej z korzennymi akcentami. Idealne nawet na drugi lub trzeci dzień.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Boże Narodzenie.

piernik przekładany

PIERNIK PRZEKŁADANY POWIDŁAMI I MASCARPONE

SKŁADNIKI NA PIERNIKOWY BISZKOPT:

  • 5 jajek, dużych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

  • 600 ml śmietanki kremówki MU! 36%
  • 300 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 150 ml śmietanki kremówki 36%
  • 100 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

REKLAMA:
  • 1 mały słoiczek powideł śliwkowych

1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem i przyprawą. Białka w temp. pokojowej oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy z masą. Gotowe ciasto wykładamy do formy i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części (można lekko nasączyć np. herbatą z odrobiną alkoholu), smarujemy powidłami.
Kremówkę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder i wykładamy na ciasto i przykrywamy blatem biszkoptowym. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem podgrzewamy mocno kremówkę i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i smarujemy wierzch ciasta. Dekorujemy śliwkami suszonymi i zostawiamy na 15 min. do stężenia polewy. Kroimy na kawałki ostrym nożem.

piernik przekładany piernik przekładany

piernik przekładany piernik przekładany

Dołącz do dyskusji

  1. Właśnie rozkoszujemy się nim podczas wieczerzy.Wszysykim smakuje. Pychota.

  2. Agnieszka says:

    Czy ciasto można zamrozic?

  3. Czy można zrobić ciasto z tego przepisu w formie rolady?

  4. Zachecajaco wyglada,jutro sie za niego zabieram

  5. Przepyszne ciasto! Pierwszy mój piernik i taki sukces! :)

  6. Przepyszne ciasto!
    Dziękuję :)

  7. Jak długo to ciasto może stać,myślę żeby zrobić je juz dzisiaj, ale obawiam się, że to może być za wcześnie?

    1. aneta Autor says:

      Można kilka dni wcześniej

  8. Wyszlo mi jak nigdy nic! Ogromny i pyszny ❤❤❤

  9. U mnie biszkopt nie wyrósł. Musiałam robić drugi raz żeby mieć czym przykryć krem. Oba są bardzo twarde i ciężko je pokroić na kawałki bo się rozpadają. Dolny biszkopt po nasączeniu zjedliśmy z kremem i powidłami ;)

  10. Tylko tyle mąki?

    1. aneta Autor says:

      Tak

  11. Przepyszne ciasto! Takie idealnie świąteczne! Kolejny raz udany wypiek:) Dziękuję:)

  12. Co mam zrobić jak czuje że niektóre brzegi biszkoptu jeszcze przed nałożeniem kremu i powideł i przed przekrojeniem są za bardzo spieczone(twarde)? Nasączyć? Jakie są proporcje ponczu?

    1. aneta Autor says:

      Możesz nasaczyc lub zostawić pod wpływem powidel powinno zmieknac :)

  13. Czy te proporcje będą też dobre dla tortownicy 26cm? Czy trzeba zmniejszyć?

    1. aneta Autor says:

      Powinno być ok :)

  14. Witam,
    czy kremówke trzeba ubić czy po prostu zmiksować z mascarpone?

    1. aneta Autor says:

      Razem z mascarpone :)

  15. AGNIESZKA says:

    Czy zamiast śmietanki kremówki MU! 36% – mogę inną śmietankę – kremówkę 36 % >?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

    2. AGNIESZKA says:

      Ok, dziękuję, bo nie mogę dostać tej kremówki MU!36%

  16. Jak długo można przechowywać taki piernik? Czy mogę go zrobić już w sobotę i do świat wytrzyma?

    1. aneta Autor says:

      Wytrzyma w lodówce

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij