Piernik przekładany powidłami i mascarpone to bardzo prosty przepis na świąteczny deser, który szybko przygotujesz i będzie smakował większości dzięki połączeniu klasycznych smaków.
Biszkopt piernikowy jest lekki i puszysty o korzennym smaku. Przełożony powidłami śliwkowymi i delikatnym kremem na bazie śmietanki kremówki i mascarpone. Całość polana czekoladową polewą, która dodatkowo wzbogaca smak deseru.
Biszkopt możesz lekko nasączyć np. ponczem z odrobina alkoholu dla wzmocnienia smaków.
Piernik przekładany to ciasto podobne do w-zetki, ale tutaj w wersji zimowej z korzennymi akcentami. Idealne nawet na drugi lub trzeci dzień.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Boże Narodzenie.
PIERNIK PRZEKŁADANY POWIDŁAMI I MASCARPONE
SKŁADNIKI NA PIERNIKOWY BISZKOPT:
- 5 jajek, dużych
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:
- 600 ml śmietanki kremówki MU! 36%
- 300 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 150 ml śmietanki kremówki 36%
- 100 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:
- 1 mały słoiczek powideł śliwkowych
1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
kakao,
proszkiem
i
przyprawą.
Białka
w
temp.
pokojowej
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
piankę.
Następnie
dodajemy
po
łyżce
cukier,
aż
masa
będzie
gęsta
i
lśniąca.
Zmniejszamy
obroty
miksera
i
dodajemy
po
jednym
żółtku.
Za
pomocą
dużej
łyżki
lub
szpatułki
w
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
suche
składniki
i
delikatnie
łączymy
z
masą.
Gotowe
ciasto
wykładamy
do
formy
i
wyrównujemy.
Pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
35-40
min
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
studzimy
i
przekrawamy
na
dwie
części
(można
lekko
nasączyć
np.
herbatą
z
odrobiną
alkoholu),
smarujemy
powidłami.
Kremówkę
razem
z
mascarpone
miksujemy
na
gęsty
krem,
następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
i
wykładamy
na
ciasto
i
przykrywamy
blatem
biszkoptowym.
Wkładamy
do
lodówki
na
min.
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Przed
podaniem
podgrzewamy
mocno
kremówkę
i
dodajemy
kawałki
czekolady.
Mieszamy
do
całkowitego
rozpuszczenia
i
smarujemy
wierzch
ciasta.
Dekorujemy
śliwkami
suszonymi
i
zostawiamy
na
15
min.
do
stężenia
polewy.
Kroimy
na
kawałki
ostrym
nożem.
Komentarze
Zachecajaco wyglada,jutro sie za niego zabieram
Przepyszne ciasto! Pierwszy mój piernik i taki sukces!
Przepyszne ciasto!
Dziękuję