Obłędny w smaku makowiec śnieżny, który idealnie sprawdzi się w Święta Bożego Narodzenia. Biszkopt, warstwa makowa oraz dwa kremy polane czekoladą i oprószone wiórkami.
Biszkopt stanowi leciutką podstawę ciasta, na której opiera się domowej roboty masa makowa. Bardzo polecam wykonać ją samodzielnie, ponieważ smak jest o wiele lepszy niż gotowej. Mak możesz kupić już zmielony i całe przygotowanie będzie o wiele szybsze.
Przeciwwagę do ciężkiej masy makowej stanowią dwa kremy. Jeden krem śmietankowy, natomiast drugi orzechowy na bazie masła orzechowego.
W tradycyjnej wersji ciasta krem orzechowy był o wiele cięższy na bazie masła. Natomiast u mnie jest lżejsza wersja i według mnie taka jest smaczniejsza.
Makowiec śnieżny jest to ciasto, które warto poznać, ponieważ smak jest po prostu rewelacyjny. Warstwy łączą się ze sobą znakomicie i doskonale uzupełniają. Do tego deser jest wysoki i przepięknie wygląda po przekrojeniu.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na makowce i ciasta z makiem.
MAKOWIEC ŚNIEŻNY
SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ:
- 350 g maku, ziarenka lub zmielony
- 2 jajka, duże
- 60 g masła, temp. pokojowa
- 2 łyżki cukru
- 120 g miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub esencji
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- 70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g orzechów włoskich, posiekanych
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 3 jajka, duże
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki maki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 600 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1/4 szklanki drobno posiekanych orzeszków ziemnych
- 2 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody, gorącej
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
DODATKOWO:
- 100 g wiórków kokosowych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Mak zalewamy gorącą wodą lekko ponad jego poziom. Zostawiamy do wystudzenia, następnie odsączamy np. przez ręcznik kuchenny i mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia. Mak mielony zalej gorącą wodą, zostaw do wystudzenia i odsącz w ręczniku kuchennym z nadmiaru wody.
Miękkie masło przez chwilę miksujemy i dodajemy cukier oraz miód. Następnie żółtka, zmielony mak, ekstrakt, bułkę tartą, olej oraz bakalie. Białka miksujemy na sztywną piankę, następnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Delikatnie łączymy z masą makową.
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę i pieczemy w temp. 175 C przez około 30 min.
W międzyczasie wykonujemy biszkopt. Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy z masą. Wykładamy na podpieczoną warstwę makową i ponownie wkładamy do piekarnika na około 20-25 min do zarumienienia wierzchu. Wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie delikatnie odwracamy ciasto, aby masa makowa była na wierzchu.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy ostudzoną żelatynę. Gotowy krem dzielimy na dwie części z czego jaśniejszego powinno być więcej. Wykładamy na warstwę makową. Do pozostałej dodajemy masło orzechowe i zmielone orzeszki (można lekko podprażyć), wykładamy na jasną część kremu. Gotowe owijamy folią i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia i wylewamy na wierzch ciasta. Oprószamy wiórkami kokosowymi i zostawiamy na około 15 min do stężenia polewy.
Komentarze
Witam. Czy masę biszkoptową wykladamy na zimny mak, czy na gorący. pozdrawiam
Zimny
Czy mam można zastąpić gotowa masa makowa?
Można, ale ciasto będzie smaczniejsze na domowej
bardzo szybko robi się masę ze zmielonego maku