Obłędny w smaku makowiec śnieżny, który idealnie sprawdzi się w Święta Bożego Narodzenia. Biszkopt, warstwa makowa oraz dwa kremy polane czekoladą i oprószone wiórkami.
Biszkopt stanowi leciutką podstawę ciasta, na której opiera się domowej roboty masa makowa. Bardzo polecam wykonać ją samodzielnie, ponieważ smak jest o wiele lepszy niż gotowej. Mak możesz kupić już zmielony i całe przygotowanie będzie o wiele szybsze.
Przeciwwagę do ciężkiej masy makowej stanowią dwa kremy. Jeden krem śmietankowy, natomiast drugi orzechowy na bazie masła orzechowego.
W tradycyjnej wersji ciasta krem orzechowy był o wiele cięższy na bazie masła. Natomiast u mnie jest lżejsza wersja i według mnie taka jest smaczniejsza.
Makowiec śnieżny jest to ciasto, które warto poznać, ponieważ smak jest po prostu rewelacyjny. Warstwy łączą się ze sobą znakomicie i doskonale uzupełniają. Do tego deser jest wysoki i przepięknie wygląda po przekrojeniu.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na makowce i ciasta z makiem.
MAKOWIEC ŚNIEŻNY
SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ:
- 350 g maku, ziarenka lub zmielony
- 2 jajka, duże
- 60 g masła, temp. pokojowa
- 2 łyżki cukru
- 120 g miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub esencji
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- 70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g orzechów włoskich, posiekanych
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 3 jajka, duże
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki maki tortowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 600 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1/4 szklanki drobno posiekanych orzeszków ziemnych
- 2 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody, gorącej
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
DODATKOWO:
- 100 g wiórków kokosowych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Mak
zalewamy
gorącą
wodą
lekko
ponad
jego
poziom.
Zostawiamy
do
wystudzenia,
następnie
odsączamy
np.
przez
ręcznik
kuchenny
i
mielimy
dwukrotnie
w
maszynce
do
mielenia.
Mak
mielony
zalej
gorącą
wodą,
zostaw
do
wystudzenia
i
odsącz
w
ręczniku
kuchennym
z
nadmiaru
wody.
Miękkie
masło
przez
chwilę
miksujemy
i
dodajemy
cukier
oraz
miód.
Następnie
żółtka,
zmielony
mak,
ekstrakt,
bułkę
tartą,
olej
oraz
bakalie.
Białka
miksujemy
na
sztywną
piankę,
następnie
dodajemy
przesianą
mąkę
ziemniaczaną.
Delikatnie
łączymy
z
masą
makową.
Formę
o
wym.
24×24
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Przekładamy
masę
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
30
min.
W
międzyczasie
wykonujemy
biszkopt.
Mąki
przesiewamy
do
miseczki.
Białka
oddzielamy
od
żółtek
i
miksujemy
ze
szczyptą
soli
na
sztywną
masę.
Pod
koniec
dodajemy
stopniowo
cukier
oraz
po
jednym
żółtku.
W
kilku
niedużych
porcjach
dodajemy
suche
składniki
i
delikatnie
łączymy
z
masą.
Wykładamy
na
podpieczoną
warstwę
makową
i
ponownie
wkładamy
do
piekarnika
na
około
20-25
min
do
zarumienienia
wierzchu.
Wyjmujemy
i
zostawiamy
do
całkowitego
wystudzenia.
Następnie
delikatnie
odwracamy
ciasto,
aby
masa
makowa
była
na
wierzchu.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
miksujemy
razem
z
mascarpone
na
gęsty
krem.
Następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
powoli
wlewamy
ostudzoną
żelatynę.
Gotowy
krem
dzielimy
na
dwie
części
z
czego
jaśniejszego
powinno
być
więcej.
Wykładamy
na
warstwę
makową.
Do
pozostałej
dodajemy
masło
orzechowe
i
zmielone
orzeszki
(można
lekko
podprażyć),
wykładamy
na
jasną
część
kremu.
Gotowe
owijamy
folią
i
wkładamy
na
kilka
godzin
do
lodówki.
Śmietankę
mocno
podgrzewamy
i
dodajemy
kawałki
czekolady.
Mieszamy
do
rozpuszczenia
i
wylewamy
na
wierzch
ciasta.
Oprószamy
wiórkami
kokosowymi
i
zostawiamy
na
około
15
min
do
stężenia
polewy.
Komentarze
Dziś upiekłam , wyszło obłędnie pyszne . Polecam szczerze .
Witam. Czy masę biszkoptową wykladamy na zimny mak, czy na gorący. pozdrawiam
Zimny
Czy mam można zastąpić gotowa masa makowa?
Można, ale ciasto będzie smaczniejsze na domowej
bardzo szybko robi się masę ze zmielonego maku