Znajdź swój przepis

Makowiec śnieżny

20 grudnia, 2018

Obłędny w smaku makowiec śnieżny, który idealnie sprawdzi się w Święta Bożego Narodzenia. Biszkopt, warstwa makowa oraz dwa kremy polane czekoladą i oprószone wiórkami.

Biszkopt stanowi leciutką podstawę ciasta, na której opiera się domowej roboty masa makowa. Bardzo polecam wykonać ją samodzielnie, ponieważ smak jest o wiele lepszy niż gotowej. Mak możesz kupić już zmielony i całe przygotowanie będzie o wiele szybsze.

Przeciwwagę do ciężkiej masy makowej stanowią dwa kremy. Jeden krem śmietankowy, natomiast drugi orzechowy na bazie masła orzechowego.

W tradycyjnej wersji ciasta krem orzechowy był o wiele cięższy na bazie masła. Natomiast u mnie jest lżejsza wersja i według mnie taka jest smaczniejsza.

REKLAMA:

Makowiec śnieżny jest to ciasto, które warto poznać, ponieważ smak jest po prostu rewelacyjny. Warstwy łączą się ze sobą znakomicie i doskonale uzupełniają. Do tego deser jest wysoki i przepięknie wygląda po przekrojeniu.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na makowce i ciasta z makiem.

makowiec

MAKOWIEC ŚNIEŻNY

SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ:

  • 350 g maku, ziarenka lub zmielony
  • 2 jajka, duże
  • 60 g masła, temp. pokojowa
  • 2 łyżki cukru
  • 120 g miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub esencji
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • 70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 3 jajka, duże
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki maki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

REKLAMA:
  • 600 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki drobno posiekanych orzeszków ziemnych
  • 2 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody, gorącej

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

DODATKOWO:

  • 100 g wiórków kokosowych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Mak zalewamy gorącą wodą lekko ponad jego poziom. Zostawiamy do wystudzenia, następnie odsączamy np. przez ręcznik kuchenny i mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia. Mak mielony zalej gorącą wodą, zostaw do wystudzenia i odsącz w ręczniku kuchennym z nadmiaru wody.
Miękkie masło przez chwilę miksujemy i dodajemy cukier oraz miód. Następnie żółtka, zmielony mak, ekstrakt, bułkę tartą, olej oraz bakalie. Białka miksujemy na sztywną piankę, następnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Delikatnie łączymy z masą makową.
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę i pieczemy w temp. 175 C przez około 30 min.
W międzyczasie wykonujemy biszkopt. Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy z masą. Wykładamy na podpieczoną warstwę makową i ponownie wkładamy do piekarnika na około 20-25 min do zarumienienia wierzchu. Wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie delikatnie odwracamy ciasto, aby masa makowa była na wierzchu.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy ostudzoną żelatynę. Gotowy krem dzielimy na dwie części z czego jaśniejszego powinno być więcej. Wykładamy na warstwę makową. Do pozostałej dodajemy masło orzechowe i zmielone orzeszki (można lekko podprażyć), wykładamy na jasną część kremu. Gotowe owijamy folią i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia i wylewamy na wierzch ciasta. Oprószamy wiórkami kokosowymi i zostawiamy na około 15 min do stężenia polewy.

makowiec makowiec

makowiec makowiec makowiec makowiec

Dołącz do dyskusji

  1. Dziś upiekłam , wyszło obłędnie pyszne . Polecam szczerze .

  2. Katarzyna says:

    Witam. Czy masę biszkoptową wykladamy na zimny mak, czy na gorący. pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      Zimny

  3. Czy mam można zastąpić gotowa masa makowa?

    1. Ilovebake says:

      Można, ale ciasto będzie smaczniejsze na domowej :) bardzo szybko robi się masę ze zmielonego maku :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij