Ciasto orzechowiec to bardzo prosty przepis z dużą ilością orzechów włoskich pomiędzy startym ciastem kruchym. Pomimo kilku składników ciasto jest przepyszne w smaku.
Orzechy włoskie mielimy na drobne kawałeczki i dodajemy do ubitej masy z żółtek i białek, dzięki czemu masa orzechowa jest leciutka, puszysta i słodka.
Kruche ciasto mrozimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jest to prostszy sposób niż rozwałkowywanie ciasta.
Ciasto orzechowiec to przepis staropolski już zapomniany. Kruche i chrupiące ciasto i w środku aromatyczna masa orzechowa o lekkiej piankowej konsystencji. U mnie ten przepis na pewno zagości już w każde święta.
TUTAJ znajdziesz moje przepisy na Boże Narodzenie.
CIASTO ORZECHOWIEC
SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 180 g masła lub margaryny, zimnej
- 3 żółtka, zimne
- 1-2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ ORZECHOWĄ:
- 3 białka
- 3 jajka, duże
- 1 szklanka cukru
- 300 g orzechów włoskich, obranych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
- szczypta soli
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła, siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka oraz zimną wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części i owijamy folią. Wkładamy do lodówki na około 2 godz.
Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do piesznia. Ścieramy na tarce o dużych oczkach 1/2 ciasta, równomiernie układamy na dnie i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-20 min do lekkiego zarumienienia.
Orzechy mielimy, następnie mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy zmielone orzechy i delikatnie mieszamy. Następnie miksujemy 6 białek na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy przesianą mąkę. Łączymy z żółtkami delikatnie mieszając, aby pianka nie opadła. Wykładamy na podpieczony spód. Ścieramy na wierzch pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Jeśli ciasto zbyt mocno będzie się rumieniło wystarczy na wierzch położyć folię aluminiową i piec dalej. Po upieczeniu studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Jak długo gotowe ciasto może czekać? Czy jak upiekę je dzisiaj, to na Wigilię będzie dobre czy lepiej upiec jutro albo w sobotę?
Najlepiej w piatek :)
Czy zamiast ciasta na górze można zrobić bezę? I jak piec w takim przypadku ciasto?
tak :)
Czy najpierw podpiec ciasto bez bezy czy od razu dać bezę na ciasto?
podpiecz 15 minut :)
Czy chodzi o to, że luskamy orzechy że skorupki czy też zdejmujemy tą brązowa skórkę?
łuskamy :)
Zastanawiam się nad wykorzystaniem kruchego ciasta z tego przepisu pod makowiec japoński… Byłoby takie małe 2w1, jedno zagniatanie, dwa ciasta ogarnięte ???? ale zastanawia mnie, czy nie złapie to ciasto zbyt dużo wilgoci z masy makowo-jabłkowej?
Warto wcześniej podpięcie lub lekko oprószyć bułka tarta
Jak mogę zmielic orzechy? :-