Znajdź swój przepis

Orzechowiec

29 stycznia, 2016

Orzechowiec na bazie biszkoptu pełnego orzechów oraz lekkiej warstwy kawowej na jogurcie naturalnym. Ciasto jest wyraziste w smaku, mocno orzechowe oraz przy tym wszystkim mogą je jeść osoby, które są na diecie bezglutenowej. Niewielką porcję mąki należy zamienić np. mąką migdałową lub ziemniaczaną. Deser fantastycznie smakuje z mocna kawa lub herbatą.

Do biszkoptu należy dobrze zmielić orzechy. Im będą lepiej zmielone tym biszkopt będzie lżejszy i łatwiej go będzie można przekroić. Jeśli nie lubisz orzechów włoskich możesz je zastąpić np. laskowymi lub migdałami bez skórki.

Warstwa kawowa jest na bazie jogurtu naturalnego oraz kremówki, dzięki czemu uzyskujemy mniej kaloryczny krem. Okrągłe biszkopty ułożone na wierzchu ciasta nie tylko dodają mu uroku, ale również po całonocnym przechowywaniu z lodówce miękną i ładnie się kroją.

Orzechowiec to idealne ciasto dla osób, które uwielbiają kawowy smak. Pełne orzechów oraz nie za słodkie (co sama możesz regulować). doskonałe na deser, ale także na przeróżne uroczystości.

Przygotowuje się je bardzo szybko, a przepis nie jest skomplikowany.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto orzechowiec

ORZECHOWIEC

SKŁADNIKI NA ORZECHOWY BISZKOPT:

  • 6 białek
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki mąki tortowej*
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ KAWOWĄ:

  • 450 g jogurtu naturalnego
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/2 szklanki mocnej kawy, ostudzonej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, płaskiej

DODATKOWO:

  • 1 paczka okrągłych biszkoptów

* szklanka o pojemności 250 ml

*mąkę tortową możesz w wersji bezglutenowej zastąpić mąką migdałową lub ziemniaczaną

Orzechy włoskie mielimy i mieszamy razem z mąką oraz proszkiem. Białka (razem 8) miksujemy z solą na sztywną pianę. Pod koniec powoli dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy, aż piana będzie gęsta. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki drewnianej lub szpatułki dodajemy w kilku porcjach suche składniki. Bardzo delikatnie mieszamy, aby piana jak najmniej opadła. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy surowe ciasto, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C. Pieczemy przez ok. 40 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, gdy tylko się rozpuści dodajemy płaską łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i mieszamy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Jogurt o temp. pokojowej miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem. Cały czas miksując na niewielkich obrotach wlewamy mocną kawę oraz ostudzoną żelatynę. Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy jogurtowo-kawowej. Wkładamy na chwilę do lodówki, cały czas obserwując, aby masa całkowicie nie zastygła. Tężejącą masę wykładamy na jeden blat biszkoptowy. Przykrywamy drugim i wykładamy pozostałą część masy. Na wierzchu układamy biszkopty w rzędach jeden obok drugiego. Wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin lub całą noc.

ciasto orzechowiec ciasto orzechowiec ciasto orzechowiec

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. a jaki rozmiar blachy ?

    1. Rozmiar blaszki 24×24 cm

  2. Witam.Czy moglaby pani podac skladniki na wieksza blache (rodzinna)bo na mojej rodziny potrzeby to za male to ciasto,nawet takiej wielkosci blachy nie mam.Np. 30×25.Ja juz pare razy korzystalam z przelicznika na formy,ale zawsze bylo cos nie tak,chociaz komp to przeliczal.Pozdrawiam.

    1. Wystarczy zwiększyć składniki o 1/3 i będzie idealnie :)

  3. Fantastycznie wygląda! Uwielbiam takie piankowe kremy :)

  4. Wygląda świetnie – dawno juz nie jadłam takich warstwowych ciast :)

  5. Super wygląda ten orzechowie. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij