Błyskawiczne, proste i pyszne ciasto toffi – bez pieczenia. Idealny deser dla początkujących, kilka prostych składników i mamy gotowe ciasto. Doskonałe do przygotowania w lato.
Ciasto toffi jest leciutkie, delikatne z dwoma warstwami przełożonymi herbatnikami. Jedna warstwa jest na bazie kremówki z masą kajmakową (możesz użyć także smakowej), natomiast druga na bazie serka mascarpone i kremówki.
Całość udekorowałam roztopioną gorzką czekoladą, z której wyciskałam paseczki z fikuśnymi rozmazaniami. Czekolada dodała charakteru i wyrazistości.
Jeśli lubisz do masy kajmakowej możesz dodać drobno posiekane i uprażone orzeszki ziemne.
Idealne letnie ciasto toffi – bez pieczenia, będzie smakowało nie tylko dla dzieci, ale może być podawane również na przyjęcia, uroczystości lub imprezy domowe.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
CIASTO TOFFI – BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI NA KREM TOFFI:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g masy kajmakowej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
- 2 paczki herbatników, maślanych
- 50 g gorzkiej czekolady
Formę o wym. 24 x 24 cm wykładamy na dnie herbatnikami.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, następnie zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy po łyżce kajmak cały czas miksując. Na koniec powoli wlewamy żelatynę i miksujemy. 1/3 masy wykładamy na herbatniki, następnie wykładamy drugą warstwę herbatników i kremu. Ponownie herbatniki oraz masę.
Kremówkę razem z serkiem mascarpone miksujemy na gęstą masę, pod koniec dodajemy przesiany cukier puder i mieszamy do połączenia. Wykładamy na masę kajmakową i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Czekoladę wkładamy do woreczka foliowego i zanurzamy w gorącej wodzie. Zostawiamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie lekko studzimy i nacinamy róg woreczka i wyciskamy paski na cieście. Za pomocą wykałaczki każdy paseczek lekko rozmazujemy w niedużych odstępach od siebie.
Ja zmieniłam troszke i zamiast herbatników zrobiłam biszkopta i przełożyłam blaty masą. Wyszło mega
Ciasto jest mega pyszne. Co chwile sięgam po ten przepis. Polecam wszystkim ????????
Coś mi sie wydaje, że mamy tu milion kalorii :-) Ale jednocześnie musi to być warte tych kalorii :-)