Błyskawiczne, proste i pyszne ciasto toffi – bez pieczenia. Idealny deser dla początkujących, kilka prostych składników i mamy gotowe ciasto. Doskonałe do przygotowania w lato.
Ciasto toffi jest leciutkie, delikatne z dwoma warstwami przełożonymi herbatnikami. Jedna warstwa jest na bazie kremówki z masą kajmakową (możesz użyć także smakowej), natomiast druga na bazie serka mascarpone i kremówki.
Całość udekorowałam roztopioną gorzką czekoladą, z której wyciskałam paseczki z fikuśnymi rozmazaniami. Czekolada dodała charakteru i wyrazistości.
Jeśli lubisz do masy kajmakowej możesz dodać drobno posiekane i uprażone orzeszki ziemne.
Idealne letnie ciasto toffi – bez pieczenia, będzie smakowało nie tylko dla dzieci, ale może być podawane również na przyjęcia, uroczystości lub imprezy domowe.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.
CIASTO TOFFI – BEZ PIECZENIA
SKŁADNIKI NA KREM TOFFI:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g masy kajmakowej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
- 2 paczki herbatników, maślanych
- 50 g gorzkiej czekolady
Formę
o
wym.
24
x
24
cm
wykładamy
na
dnie
herbatnikami.
Żelatynę
rozpuszczamy
w
gorącej
wodzie,
następnie
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
miksujemy
na
sztywną
masę,
następnie
dodajemy
po
łyżce
kajmak
cały
czas
miksując.
Na
koniec
powoli
wlewamy
żelatynę
i
miksujemy.
1/3
masy
wykładamy
na
herbatniki,
następnie
wykładamy
drugą
warstwę
herbatników
i
kremu.
Ponownie
herbatniki
oraz
masę.
Kremówkę
razem
z
serkiem
mascarpone
miksujemy
na
gęstą
masę,
pod
koniec
dodajemy
przesiany
cukier
puder
i
mieszamy
do
połączenia.
Wykładamy
na
masę
kajmakową
i
wkładamy
do
lodówki
najlepiej
na
całą
noc.
Czekoladę
wkładamy
do
woreczka
foliowego
i
zanurzamy
w
gorącej
wodzie.
Zostawiamy
do
całkowitego
rozpuszczenia.
Następnie
lekko
studzimy
i
nacinamy
róg
woreczka
i
wyciskamy
paski
na
cieście.
Za
pomocą
wykałaczki
każdy
paseczek
lekko
rozmazujemy
w
niedużych
odstępach
od
siebie.
Komentarze
Ciasto jest mega pyszne. Co chwile sięgam po ten przepis. Polecam wszystkim ????????
Coś mi sie wydaje, że mamy tu milion kalorii
Ale jednocześnie musi to być warte tych kalorii