Ciasto rafaello bez pieczenia z truskawkami. Bardzo lekki deser na bazie budyniu i kremu śmietankowego z wiórkami kokosowymi. Przepyszne, błyskawiczne i proste ciasto idealne na lato.
Ciasto rafaello wykonujemy na bazie domowego budyniu, który jest o wiele smaczniejszy i dodatkowo wzbogaciłam go o cukier z prawdziwą wanilią. rewelacyjnie smakuje w połączeniu z masłem i pięknie pachnie.
Krem śmietankowy to jeden z prostszych przepisów. Połączenie kremówki, mascarpone oraz wiórek kokosowych. Jeśli lubisz zamiast cukru pudru możesz dodać roztopioną białą czekoladę dobrej jakości.
Waga: podczas miksowania kremówki z mascarpone możesz mieć wrażenie, że krem się zważył. Natomiast miksuje dalej i krem z czasem idealnie się połączy i będzie miał gęstą konsystencję.
Do ciasta użyłam zwykłych herbatników maślanych, które idealnie pasują i nadają cudownego maślanego posmaku i są słodziutkie.
Całość jest bardzo prosta do przygotowania i wymaga jedynie, aby je przez kilka godzin schłodzić. Całość będzie miała czas, aby dobrze zastygnąć, herbatniki zmiękną i ciasto zyska na smaku.
Ciasto rafaello bez pieczenia tym razem udekorowałam truskawkami, które idealnie pasują do kokosa. Doskonale ożywiają smak ciasta i przy tym ciasto prezentuje się zjawiskowo.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na rafaello.
CIASTO RAFAELLO BEZ PIECZENIA ( Z TRUSKAWKAMI)
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:
- 500 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru z ziarenkami wanilii lub waniliowy
- 4 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 200 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych
DODATKOWO:
- 2 opakowania herbatników, maślanych
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- ok. 300 g truskawek
400 ml mleka podgrzewamy razem z cukrami oraz solą. W pozostałym mleku mieszamy żółtka oraz dodajemy przesianą mąkę i również mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy do gorącego mleka cały czas mieszając, aż będzie gęsty. Odstawiamy, owijamy budyń folią spożywczą i zostawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy po łyżce budyniu, aż do wykorzystania całego.
Formę o wym. 20 x 25 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia i układamy na dnie herbatniki. Wykładamy 1/2 masy budyniowej na herbatniki, wyrównujemy. Układamy drugą warstwę herbatników i wykładamy drugą warstwę kremu budyniowego. Przykrywamy trzecią warstwą herbatników.
Kremówkę razem z mascarpone miksujemy, aż uzyskamy gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder, 1/4 szklanki wiórków kokosowych i ponownie miksujemy. Wykładamy 1/2 kremu na herbatniki. Przykrywamy ponownie herbatnikami i wykładamy pozostałą część kremu. Oprószamy wiórkami kokosowymi, owijamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki, aby herbatniki zmiękły. Przed podaniem dekorujemy świeżymi plasterkami truskawek.
Pomocy! Czego mogę użyć zamiast mąki ziemniaczanej?
Tutaj najlepiej ziemniaczana
Mniam! Wygląda wspaniale!
Mam pytanie – jeśli cukier puder zastępuję białą czekoladą to jaką ilością?
Około 100-150 g w zależności jak bardzo lubisz słodki krem :)
400 l mleka? Toż to cała mleczarnia ;) Ale przepis ciekawy, przerobię go sobie na wege wersję :)
literówka ;) dzięki
Pyszne ciasto! Jeszcze nie robiłam oryginalnego rafaello ale na to wygląda, że to z truskawkami będzie pierwsze!
Super :)
Mniam, wyglada cudownie i bardzo apetycznie
Dziękuję :)