Szybkie do przygotowania brownie truskawka w czekoladzie bez użycia miksera. Przepyszna kombinacja ciasta brownie oraz truskawek zatopionych w czekoladzie. Niebo w gębie.
Doskonałe dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. Mega proste, wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi.
Truskawki doskonale orzeźwiają smak ciasta i stanowią idealną przeciwwagę dla czekolady. Jeśli akurat nie masz pod ręką truskawek możesz je zastąpić np. malinami lub wiśniami.
Brownie truskawka w czekoladzie robi się błyskawicznie. Ciasto z mnóstwem owoców, mocno czekoladowe i dosyć ciężkie w konsystencji. Jeden kawałek i zaspokoisz na długo chęć na czekoladę.
Brownie jest idealne do wykonania w sezonie na truskawki. Mega dawka gorzkiej czekolady i kakao, sprawia, że ciasto nie tylko jet pyszne, ale także zdrowe.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na brownie.
BROWNIE TRUSKAWKA W CZEKOLADZIE
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1/2 szklaki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/3 szklanki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 115 g masła, roztopionego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
DODATKOWO:
- ok. 200 g truskawek, świeżych
- 100 g gorzkiej czekolady
- 90 ml śmietanki kremówki 30%
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem. Następnie dodajemy cukry oraz sól. Jajka mieszamy z wanilią i dodajemy do suchych składników razem z roztopionym i jeszcze ciepłym masłem. Mieszamy tylko do połączenia. Formę o wym. 20 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.
Następnie wykładamy na wierzch brownie pokrojone na pół truskawki. Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego połączenia. Zostawiamy do wystudzenia i wylewamy na truskawki. Wkładamy na 30-40 min. do lodówki, aby stężało i kroimy na kawałki.
Czemu masa czekoladowa wyszła mi bardzo gęsta? Nie da się tego wylac🤦♀️ledwo udało mi się po łyżeczce wyłożyć na truskawki🙆♀️Wszystko zrobiłam wg przepisu
Uwielbiam Pani przepisy :)
To ciasto robiłam z podwójnej porcji składników, jak dla mnie osoby z rodziną nie ma sensu piec z takich małych proporcji. Polecam – ciasto super, bardzo dobre i wygodnie się robi bez użycia miksera.
Zrobiłam to ciasto, ale dodałam 2 razy więcej składników – bez podwajania cukru, jest go w przepisie za dużo.
Chłopakowi bardzo smakowało :)
Użyłam minimalnie mniejszej formy, ale zbliżonej. A ciasto się upiekło na wysokosć…może 2mm. Co mogło pójść nie tak?
Przepyszne ciasto. Tylko u nas to się nazywało Murzynek. Na górze była czekolada i owoce, albo było posypane kokosem. Paluchy lizać :)
Witam
Czy można dać mrożone maliny?
Lepiej nie są zbyt wodniste
Mam już dość tych przepisów dla krasnoludków. Biorę już najmniejszą formę, jaką mam, a i tak jest zdecydowanie za duża. Jaki jest sens poświęcania czasu i energii na jakieś miniciasto, wrrr
Przecież wystarczy zwiększyć składniki i będzie duża blaszka :)
Czy zamiast masla moge zastosowac butter ghee?
Polecam super .i niewiem czy tego ciasta zaletą jest znikanie ze stołu w try miga ????
Ile ma wyrosnąć?
Niedużo w sumie to ciasto zakalec :) Chodzi po fotkach nie widać za dużo nie rośnie :)
Jakoś ciasto słabo mi wyrosło,a praktycznie wcale. Jest takie same jak przed stawieniem do piekarnika. Uciekło się bardzo szybko,bo ok. 15 minut w silikonowej foremce.
Jakich wymiarów foremka?
23×19. Zakalec właśnie nie wyszedł,tylko jest suche w środku. Może za długo piekłam?
Hmm może kwestia piekarnika?
Już sama nie wiem. Piekłam w 180′ góra dół. Ciasto smaczne tylko że małe. Spróbuję jeszcze raz bo wygląda niesamowicie.
Pyszne!!! A z gałką lodów…mmmm….nie do opisania :)
Piecze się właśnie! Zobaczymy, czy mi się uda ????
Placek wyszedł rewelacja, jednak krem coś zawaliłam???? Będę dorabiać jeszcze jedna masę.
Czy mogę w samym cieście zamienić cukier na ksylitol a masło na olej kokosowy?
Jakiej firmy używa Pani śmietanki kremowki?
Najczęściej z Piątnicy w pojemniczku jak jogurt :)
https://uploads.disquscdn.com/images/aab7a0d6a1be61822a720028796f70958d7a569412950a8bedcfc3c0383e1471.jpg
Bardzo dobre ;) Polecam i bede go robiła cały czas :) Całej rodzinie smakowało i bardzo szybko go zabrakło hehe
Super wyszło :)
Jaką „zdrowszą” mąkę mogę użyć zamiast tortowej? I w jakiej ilości? Pozdrawiam
Możesz użyć np. maki jaglanej lub kokosowej lub pół na pół z owsianą i tortową :) Proporcje raczej podobne, ciasto podczas wykładania do formy musi być raczej gęste :)
witam dlaczego nie tezeje mi czekolada z smietanka;-(?
Stezeje trzeba zaczekac i schlodzic polane ciasto w lodowce :)
Ciasto jest tak słodkie, że nie da się go zjeść. Nigdy nie sądziłam, że nazwę jakikolwiek deser zbyt słodkim, ale tego nawet taki łasuch jak ja nie przeboleje. Jutro spróbuję to uratować bitą śmietaną i większą ilością kwaśnych truskawek, bo aż mdli. dodaję, że kakao było gorzkie. Czy mąki powinno być faktycznie tylko 1/2szklanki lub cukru tak dużo? Chyba wkradł się jakiś błąd. Nie da się zjeść.
Brownie wcale nie jest za słodkie, a w połączeniu z truskawkami i gorzką czekoladą smakowało całej mojej rodzince :)
Super :)
Jakiej konsystencji ma być ciasto? Raczej lejącej czy bardziej gęstej?
Bardziej gęste
Super. Też zaplanowałam na dziś brownie ale chyba udekoruję go bitą śmietaną :-)
Można dodac, na pewno będzie jeszcze smaczniejsze :)