Znajdź swój przepis

Naleśniki budyniowe

5 czerwca, 2017

Bardzo prosty przepis na pyszne naleśniki budyniowe idealne do przygotowania na słodko. Doskonale pasują do słodkiego nadzienia, owoców lub dżemów. Szybkie w smażeniu i można je zamrozić.

Naleśniki budyniowe przygotowujemy identycznie jak zwykle ciasto naleśnikowe. Dodajemy jedynie do ciasta proszek budyniowy. ciasto powinno być płynne i spływać po chochli regularną smugą.

Do środka możesz dodać budyń waniliowy lub śmietankowy. Ja dodałam budyń waniliowy z dodatkiem prawdziwej wanilii, dzięki temu naleśniki uzyskały niesamowity zapach.

Do ciasta zamiast zwykłej wody możesz dodać gazowaną wtedy ciasto będzie o wiele lżejsze w konsystencji. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła klarowanego lub posmarowanej lekko olejem.

REKLAMA:

Naleśniki budyniowe polecam do deserów, owoców lub przeróżnych kremów. Doskonałe latem, kiedy mamy dostęp do owoców sezonowych.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na naleśniki, placki i racuchy.

nalesniki przepis

NALEŚNIKI BUDYNIOWE

PRZEPIS NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 budyń waniliowy bez cukru, proszek
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z budyniem (proszek), dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do połączenia. Ciasto powinno spływać po chochli zostawiając jednolitą smugę. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni przetartej lekko olejem. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

REKLAMA:

nalesniki przepis nalesniki przepis

nalesniki przepis nalesniki przepis

Dołącz do dyskusji

  1. Przepyszne. Córka nie przepadała za nalesnikami, a teraz sama woła, żeby nalesniki zrobić

    1. aneta Autor says:

      super:)

    1. Ilovebake says:

      Super :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij