Bardzo prosty przepis na pyszne naleśniki budyniowe idealne do przygotowania na słodko. Doskonale pasują do słodkiego nadzienia, owoców lub dżemów. Szybkie w smażeniu i można je zamrozić.
Naleśniki budyniowe przygotowujemy identycznie jak zwykle ciasto naleśnikowe. Dodajemy jedynie do ciasta proszek budyniowy. ciasto powinno być płynne i spływać po chochli regularną smugą.
Do środka możesz dodać budyń waniliowy lub śmietankowy. Ja dodałam budyń waniliowy z dodatkiem prawdziwej wanilii, dzięki temu naleśniki uzyskały niesamowity zapach.
Do ciasta zamiast zwykłej wody możesz dodać gazowaną wtedy ciasto będzie o wiele lżejsze w konsystencji. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła klarowanego lub posmarowanej lekko olejem.
Naleśniki budyniowe polecam do deserów, owoców lub przeróżnych kremów. Doskonałe latem, kiedy mamy dostęp do owoców sezonowych.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na naleśniki, placki i racuchy.
NALEŚNIKI BUDYNIOWE
PRZEPIS NA CIASTO:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 budyń waniliowy bez cukru, proszek
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąkę przesiewamy razem z budyniem (proszek), dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do połączenia. Ciasto powinno spływać po chochli zostawiając jednolitą smugę. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni przetartej lekko olejem. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Przepyszne. Córka nie przepadała za nalesnikami, a teraz sama woła, żeby nalesniki zrobić
super:)
Smaczne ???? https://uploads.disquscdn.com/images/e9226e4f779b1528fa258918cabca2b978ac285ca37a6c150ee1da9dcf5a7f73.jpg
Super :)