Hawajskie ciasto marchewkowe ze śmietankowym kremem i kawałeczkami ananasa. Przepyszne, wilgotne ciasto marchewkowe i leciutki krem pod kruszonką z ciasta.
Ciasto marchewkowe z dodatkiem wiórków kokosowych jest aromatyczne, cynamonowe bez wyczuwalnej w smaku marchewki. Idealne na jesienne chłody do kubka herbaty.
Krem jest lekki, delikatny z dodatkiem słodkiego ananasa, który podkręca smak.
Hawajskie ciasto marchewkowe to idealne połączenie aromatycznego ciasta i leciutkiego kremu ananasowego. Pyszne.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta marchewkowe.
HAWAJSKIE CIASTO MARCHEWKOWE
SKŁADNIKI NA CIASTO MARCHEWKOWE:
- 4 jajka, duże w temp. pokojowej
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 1 szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- szczypta soli
- 2 szklanki startej na średnich oczkach marchewki
SKŁADNIKI NA KREM ANANASOWY:
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 400 g serka kremowego naturalnego np. z Piątnicy lub Philadelphia
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 puszka ananasa w zalewie
- 1/4 szklanki syropu z ananasa
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
25×35
cm
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Ananasa
kroimy
na
kawałeczki
i
odsączamy
z
zalewy
(zalewy
nie
wylewamy).
Składniki
na
ciasto
powinny
być
w
temp.
pokojowej.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem,
sodą
oraz
cynamonem
do
miseczki.
Jajka
razem
z
cukrami
i
solą
miksujemy
na
jasną
i
puszystą
masę
(powinny
potroić
swoją
objętość).
Następnie
w
kilku
niedużych
porcjach
naprzemiennie
dodajemy
suche
składniki
oraz
olej
(kończąc
na
mące).
Na
koniec
mieszamy
łyżką
ciasto
z
marchewką
i
wiórkami.
Wykładamy
ciasto
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
40-50
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
studzimy
i
lekko
ścinamy
wierzch
ciasta
(kruszymy
palcami
na
kruszonkę).
Następnie
przekrawamy
na
dwie
części
i
lekko
nasączamy
syropem
z
ananasa.
Śmietankę
miksujemy
razem
z
serkiem
na
gęsty
krem.
Następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
niewielkim
strumieniem
wlewamy
syrop
z
ananasa
i
żelatynę.
Na
koniec
mieszamy
z
kawałeczkami
ananasa.
Gotowy
krem
w
3/4
wykładamy
na
spód
ciasta,
przykrywamy
drugim
blatem
ciasta
i
lekko
nasączamy.
Wykładamy
pozostały
krem
i
oprószamy
kruszonką
z
ciasta.
Owijamy
folią
i
wkładamy
do
lodówki
na
kilka
godzin
lub
całą
noc.
Komentarze
Ciasto wyszło pyszne nie mogłam się powstrzymać i musiałam spróbować kawałek jeszcze przed snem????może do masy dałam za mało żelatyny bo masa długo nie gęstniała -chociaz jak robię masy z żelatyna to celowo dodaje mniej bo nie lubię takich sztywnych mas )w smaku jak dla mnie idealne ,czekam jutro na reakcje rodziny jak spróbują ????