Hawajskie ciasto marchewkowe ze śmietankowym kremem i kawałeczkami ananasa. Przepyszne, wilgotne ciasto marchewkowe i leciutki krem pod kruszonką z ciasta.
Ciasto marchewkowe z dodatkiem wiórków kokosowych jest aromatyczne, cynamonowe bez wyczuwalnej w smaku marchewki. Idealne na jesienne chłody do kubka herbaty.
Krem jest lekki, delikatny z dodatkiem słodkiego ananasa, który podkręca smak.
Hawajskie ciasto marchewkowe to idealne połączenie aromatycznego ciasta i leciutkiego kremu ananasowego. Pyszne.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta marchewkowe.
HAWAJSKIE CIASTO MARCHEWKOWE
SKŁADNIKI NA CIASTO MARCHEWKOWE:
- 4 jajka, duże w temp. pokojowej
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 1 szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- szczypta soli
- 2 szklanki startej na średnich oczkach marchewki
SKŁADNIKI NA KREM ANANASOWY:
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 400 g serka kremowego naturalnego np. z Piątnicy lub Philadelphia
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 puszka ananasa w zalewie
- 1/4 szklanki syropu z ananasa
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ananasa kroimy na kawałeczki i odsączamy z zalewy (zalewy nie wylewamy). Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą oraz cynamonem do miseczki. Jajka razem z cukrami i solą miksujemy na jasną i puszystą masę (powinny potroić swoją objętość). Następnie w kilku niedużych porcjach naprzemiennie dodajemy suche składniki oraz olej (kończąc na mące). Na koniec mieszamy łyżką ciasto z marchewką i wiórkami. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i lekko ścinamy wierzch ciasta (kruszymy palcami na kruszonkę). Następnie przekrawamy na dwie części i lekko nasączamy syropem z ananasa.
Śmietankę miksujemy razem z serkiem na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy syrop z ananasa i żelatynę. Na koniec mieszamy z kawałeczkami ananasa. Gotowy krem w 3/4 wykładamy na spód ciasta, przykrywamy drugim blatem ciasta i lekko nasączamy. Wykładamy pozostały krem i oprószamy kruszonką z ciasta. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Czy zamiast serka śmietankowego mogę użyć mascarpone? I czy wtedy dawać żelatynę?
Tak, wtedy również dajemy żelatynę :)
Ciasto wyszło pyszne nie mogłam się powstrzymać i musiałam spróbować kawałek jeszcze przed snem????może do masy dałam za mało żelatyny bo masa długo nie gęstniała -chociaz jak robię masy z żelatyna to celowo dodaje mniej bo nie lubię takich sztywnych mas )w smaku jak dla mnie idealne ,czekam jutro na reakcje rodziny jak spróbują ????