Typowo jesienne ciasto wiewiórka z dużą ilością jabłek, żurawiny, czekolady i orzechów. Wilgotne, intensywne w smaku o cudownym zapachu cynamonu.
Ciasto z małą ilością tłuszczu, dzięki dodaniu jabłek jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Bardzo prosty przepis do przygotowania dla osób, które nie mają doświadczenia w pieczeniu ciast. Suche składniki wystarczy wymieszać z mokrymi.
Ciasto wiewiórka jest niesamowicie bogate w smaku, dzięki połączeniu bakalii i czekolady.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
REKLAMA:
CIASTO WIEWIÓRKA
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 5 jajek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie)
- 150 g żurawiny suszonej
- 100 g orzechów włoskich, posiekanych
- 150 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 5 jabłek
- 70 g masła, roztopionego
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą, przyprawą do piernika i cynamonem do miseczki. Żurawinę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 5 min. Po tym czasie odsączamy z nadmiaru wody. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z orzechami, czekoladą i żurawiną.
Jajka w temp. pokojowej miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę (powinna potroić swoją objętość). Następnie dodajemy niewielkim strumieniem roztopione i ostudzone masło. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy w kilku porcjach suche składniki. Na koniec dodajemy mokre składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez ok. 1 godz. do suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Witam. Ciasto super. Zrobiłam też w wersji bardziej fit. Zamiast mąki dałam zmielone płatki owsiane, zamiast masła olej kokosowy a zamiast cukru erytrol.
Dzień dobry, ciasto wygląda obłędnie, czy można zamiast czekolady użyć kakao? Jeśli tak to ile gram?
Lepiej po prostu czekoladę pominac:)
Mam zamiar upiec to pyszne ciasto czy zamiast roztopionego masła można użyć oleju?
Będę wdzięczna za odpowiedź ????
Można :)
A nie cukier wanilinowy ? Bo waniliowego nie widziałam, żeby do ciasta dodawać.
Dzień dobry mam ok. 120g żurawiny czy resztę mogę zastąpić rodzynkami ?
tak :)
Do tego ciasta możemy dodać co tylko chcemy .