Placek ze śliwkami na maślance z pyszną kruszonką o cynamonowym zapachu. Placek jest niezwykle wilgotny, lekki z soczystymi śliwkami na wierzchu i chrupiącą kruszonką. Błyskawiczny do upieczenia i najlepszy jeszcze lekko ciepły z piekarnika.
Do tego placka koniecznie używaj składników o temperaturze pokojowej. Nie mieszaj temperatur, ponieważ skończy się to z dużym prawdopodobieństwem zakalcem.
Natomiast do przygotowania kruszonki składniki powinny być prosto z lodówki, a właściwie tylko masło. Ja użyłam do niej pół szklanki mąki krupczatki, która sprawia, że kruszonka jest jeszcze bardziej chrupiącą. Odrobina cynamonu idealnie pasuje do placka ze śliwkami i sprawia, że ciasto ma cudowny zapach.
Placek ze śliwkami dzięki dodaniu maślanki jest mega wilgotny i dosyć długo utrzymuje świeżość. Zaraz po upieczeniu i lekkim wystudzeniu jest najlepszy. Lekki, maślany z soczystymi śliwkami i słodką kruszonką. Śliwki nadają charakteru i idealnie pasują do tego ciasta. Tutaj jedna uwaga: placek staraj się nie trzymać za długo, ponieważ śliwki z czasem zaczynają oddawać wilgoć kruszonce przez co staje się z każdym dniem bardziej miękka niż chrupiącą. Natomiast placek jest tak pyszny, że nie przewiduję, aby dotrwało do tego.
PLACEK ZE ŚLIWKAMI NA MAŚLANCE
SKŁADNIKI NA PLACEK:
- 2 jajka, duże
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 100 g masła, zimnego
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 łyżeczki cynamonu
DODATKOWO:
- 500 g śliwek np. węgierek
*1 szklanka o pojemności 250 ml.
** krupczatkę można zastąpić zwykłą mąką tortową
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując wlewamy powoli maślankę oraz olej. Na koniec zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo przesianą mąkę. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i układamy na nim połówki śliwek (środkiem do góry). Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i palcami ugniatamy, aż uzyskamy konsystencję kruszonki. Wykładamy na ciasto. Pieczemy w temp. 200 C przez około 40-45 min do tzw. suchego patyczka.
Ciasto rewelacja. Piekłam już 2 razy i fanatyczne jestzl,.puszyste, wilgotne i rozpływa się 🙂
Wyszło super ,ale dałam pół szklanki mniej mąki bo mi zabrakło ????????????????
Jeśli chciałabym zrobić podwójną porcję to na jaki rozmiar blachy najlepiej wyłożyć ciasto?
Możesz upiec w formie nieco mniejszej od 25 x 35 cm
Jeszcze nigdy nie wyszło mi ciasto z maślanką lub jogurtem. Zawsze jeden wielki zakalec i tym razem było tak samo. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej i piekło się prawie 60 min.
Może zbyt długo jest mieszane?
Czy można użyć mrożonych śliwek?
Tak, ale nie rozmrażamy wcześniej.
Upiekłam, wyszedł smaczny, zamiast maślanki dodałam zsiadłe mleko. Wierzch posypałam kruszonką i grubym cukrem trzcinowym. Ciasto zniknęło w mgnieniu oka
Mam pytanie – czym mozna zastapic maslanke?
Może być np. kefir lub dobry jakościowo jogurt naturalny :)
Dziekuje za odpowiedz :)
Pyszny.Zrobiłam z czarną porzeczką
Najprostszy i najsmaczniejszy. Kojarzy mi się jednak z jesiennym podwieczorkiem.