Znajdź swój przepis

Placek ze śliwkami na maślance

18 lipca, 2016

Placek ze śliwkami na maślance z pyszną kruszonką o cynamonowym zapachu. Placek jest niezwykle wilgotny, lekki z soczystymi śliwkami na wierzchu i chrupiącą kruszonką. Błyskawiczny do upieczenia i najlepszy jeszcze lekko ciepły z piekarnika.

Do tego placka koniecznie używaj składników o temperaturze pokojowej. Nie mieszaj temperatur, ponieważ skończy się to z dużym prawdopodobieństwem zakalcem.

Natomiast do przygotowania kruszonki składniki powinny być prosto z lodówki, a właściwie tylko masło. Ja użyłam do niej pół szklanki mąki krupczatki, która sprawia, że kruszonka jest jeszcze bardziej chrupiącą. Odrobina cynamonu idealnie pasuje do placka ze śliwkami i sprawia, że ciasto ma cudowny zapach.

Placek ze śliwkami dzięki dodaniu maślanki jest mega wilgotny i dosyć długo utrzymuje świeżość. Zaraz po upieczeniu i lekkim wystudzeniu jest najlepszy. Lekki, maślany z soczystymi śliwkami i słodką kruszonką. Śliwki nadają charakteru i idealnie pasują do tego ciasta. Tutaj jedna uwaga: placek staraj się nie trzymać za długo, ponieważ śliwki z czasem zaczynają oddawać wilgoć kruszonce przez co staje się z każdym dniem bardziej miękka niż chrupiącą. Natomiast placek jest tak pyszny, że nie przewiduję, aby dotrwało do tego.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta ze śliwkami.

placek ze śliwkami

PLACEK ZE ŚLIWKAMI NA MAŚLANCE

SKŁADNIKI NA PLACEK:

  • 2 jajka, duże
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 100 g masła, zimnego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

DODATKOWO:

REKLAMA:
  • 500 g śliwek np. węgierek

*1 szklanka o pojemności 250 ml.

** krupczatkę można zastąpić zwykłą mąką tortową

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując wlewamy powoli maślankę oraz olej. Na koniec zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo przesianą mąkę. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto i układamy na nim połówki śliwek (środkiem do góry). Wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i palcami ugniatamy, aż uzyskamy konsystencję kruszonki. Wykładamy na ciasto. Pieczemy w temp. 200 C przez około 40-45 min do tzw. suchego patyczka.

placek ze śliwkami placek ze śliwkami

placek ze śliwkami placek ze śliwkami placek ze śliwkami na maślance-3 placek ze śliwkami

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto rewelacja. Piekłam już 2 razy i fanatyczne jestzl,.puszyste, wilgotne i rozpływa się 🙂

  2. Wyszło super ,ale dałam pół szklanki mniej mąki bo mi zabrakło ????????????????

  3. Jeśli chciałabym zrobić podwójną porcję to na jaki rozmiar blachy najlepiej wyłożyć ciasto?

    1. aneta Autor says:

      Możesz upiec w formie nieco mniejszej od 25 x 35 cm

  4. Małgosia says:

    Jeszcze nigdy nie wyszło mi ciasto z maślanką lub jogurtem. Zawsze jeden wielki zakalec i tym razem było tak samo. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej i piekło się prawie 60 min.

    1. aneta Autor says:

      Może zbyt długo jest mieszane?

  5. Czy można użyć mrożonych śliwek?

    1. aneta Autor says:

      Tak, ale nie rozmrażamy wcześniej.

  6. Upiekłam, wyszedł smaczny, zamiast maślanki dodałam zsiadłe mleko. Wierzch posypałam kruszonką i grubym cukrem trzcinowym. Ciasto zniknęło w mgnieniu oka

  7. Mam pytanie – czym mozna zastapic maslanke?

    1. Ilovebake says:

      Może być np. kefir lub dobry jakościowo jogurt naturalny :)

    2. Dziekuje za odpowiedz :)

  8. Pyszny.Zrobiłam z czarną porzeczką

  9. Najprostszy i najsmaczniejszy. Kojarzy mi się jednak z jesiennym podwieczorkiem.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij