Muffinki czekoladowe z cukinią to bardzo proste i zdrowe babeczki z tartą cukinią i posypką czekoladową na wierzchu. Idealne na szybki deser lub drugie śniadanie.
Babeczki są wilgotne, mocno czekoladowe i słodkie. Jeśli nie chcesz, aby w cieście była widoczna cukinia wystarczy ją zetrzeć na mniejszych oczkach tarki i lekko odsączyć z nadmiaru soku.
Do środka można dodać posiekane orzechy, bakalie lub na wierzchu borówki, maliny.
Pyszne, zdrowe będą idealną przekąską dla dzieci.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ I KREMEM
MUFFINKI CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 8 – 1o babeczek
- 280 g startej cukinii na tarce o dużych oczkach
- 150 g mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka o temp. pokojowej
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 ml oleju roślinnego
- szczypta soli
DODATKOWO
- kropelki lub posypka czekoladowa na wierzch
PRZYGOTOWANIE:
Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub używamy sztywnych foremek.
Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem i sodą do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (ok. 6 – 7 minut). Następnie wlewamy powoli olej oraz dodajemy startą cukinię (jeśli puściła dużo soku warto lekko odsączyć). Na koniec wsypujemy suche składniki oraz szczyptę soli i mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Wykładamy do 3/4 wysokości foremek, wierzch obsypujemy kropelkami lub posypką czekoladową i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka.