Znajdź swój przepis

Muffinki czekoladowe z cukinią

10 maja, 2024

Muffinki czekoladowe z cukinią to bardzo proste i zdrowe babeczki z tartą cukinią i posypką czekoladową na wierzchu. Idealne na szybki deser lub drugie śniadanie.

Babeczki są wilgotne, mocno czekoladowe i słodkie. Jeśli nie chcesz, aby w cieście była widoczna cukinia wystarczy ją zetrzeć na mniejszych oczkach tarki i lekko odsączyć z nadmiaru soku.

Do środka można dodać posiekane orzechy, bakalie lub na wierzchu borówki, maliny.

Pyszne, zdrowe będą idealną przekąską dla dzieci.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO Z CUKINII I BORÓWEK

CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ I KREMEM

BROWNIE Z CUKINII

muffinki z cukinią

MUFFINKI CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 8 – 1o babeczek

  • 280 g startej cukinii na tarce o dużych oczkach
  • 150 g mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka o temp. pokojowej
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 ml oleju roślinnego
  • szczypta soli

DODATKOWO

  • kropelki lub posypka czekoladowa na wierzch

PRZYGOTOWANIE:

Formę na muffinki wykładamy papilotkami lub używamy sztywnych foremek.

Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem i sodą do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (ok. 6 – 7 minut). Następnie wlewamy powoli olej oraz dodajemy startą cukinię (jeśli puściła dużo soku warto lekko odsączyć). Na koniec wsypujemy suche składniki oraz szczyptę soli i mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Wykładamy do 3/4 wysokości foremek, wierzch obsypujemy kropelkami lub posypką czekoladową i pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka.

muffinki z cukinią
muffinki z cukinią

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x