Lekka babka piaskowa dwukolorowa z dodatkiem kakao. Idealna babka piaskowa na Wielkanoc i bardzo prosty przepis.
Babkę piaskową koniecznie wykonaj na maśle wtedy ma niesamowicie lekką i wilgotną konsystencję. Do babki możesz dodać np. startą skórkę z cytryny lub dodać aromat cytrynowy.
Babka z tego przepisu jest bardzo prosta i poradzi sobie z nią nawet osoba, która mało piecze.
Babka piaskowa dwukolorowa z tego przepisu to wypiek, który zawsze się udaje. Jeszcze ani razu nie zdarzyło mi się, aby był zakalec. Przepyszna, leciutka i słodka babka.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.
BABKA PIASKOWA DWUKOLOROWA
SKŁADNIKI:
- 4 jajka rozmiar L o temperaturze pokojowej
- 200 g cukru
- 150 g mąki tortowej + 1 łyżka
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła roztopionego
PRZYGOTOWANIE:
Formę na babkę o średnicy ok. 22 cm smarujemy w środku masłem i oprószamy kaszką manną lub bułką tartą.
Mąkę tortową oraz mąkę ziemniaczaną przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. Jajka razem z cukrem miksujemy na jasną i puszystą masę przez ok. 10 minut. Następnie w kilku porcjach dodajemy przesiane składniki naprzemiennie z roztopionym i ostudzonym masłem. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy przesiane kakao i miksujemy tylko do połączenia, natomiast do drugiej łyżkę przesianej mąki i również miksujemy. Jasne ciasto wylewamy do formy, następnie ciemne. Robimy esy floresy widelcem lub wykałaczką, aby oba ciasta lekko się przemieszały. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 175ºC i pieczemy przez około 45 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy babkę w formie i wyciągamy kiedy jest zupełnie zimna. Podajemy oprószoną cukrem pudrem lub polaną lukrem.
Przepyszna! Zniknęła w kilka chwil :)
Witam, moge zadtapic make ziemniaczana zwykla maka? Jesli tak to w jakiej proporcji?
Jaki rozmiar formy?
Wymiary znajdziesz w przepisie :)
Ale jajka ubić całe? W sensie żółtka z białkiem?
Tak :)
Margaryna czy masło?
Masło :)
Czy można dać o połowę mniej cukru ??
Można :)
Pyszna, wyszła, polecam!
Babka pyszna .Pieke juz kilanascie lat ale ten przepis najlepszy .Dodaje do ulubionych .Dziekuje za przepis