Znajdź swój przepis

Babka piaskowa dwukolorowa

8 kwietnia, 2022

Lekka babka piaskowa dwukolorowa z dodatkiem kakao. Idealna babka piaskowa na Wielkanoc i bardzo prosty przepis.

Babkę piaskową koniecznie wykonaj na maśle wtedy ma niesamowicie lekką i wilgotną konsystencję. Do babki możesz dodać np. startą skórkę z cytryny lub dodać aromat cytrynowy.

Babka z tego przepisu jest bardzo prosta i poradzi sobie z nią nawet osoba, która mało piecze.

Babka piaskowa dwukolorowa z tego przepisu to wypiek, który zawsze się udaje. Jeszcze ani razu nie zdarzyło mi się, aby był zakalec. Przepyszna, leciutka i słodka babka.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.

Babka piaskowa

BABKA PIASKOWA DWUKOLOROWA

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka rozmiar L o temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki tortowej + 1 łyżka
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła roztopionego

PRZYGOTOWANIE:

Formę na babkę o średnicy ok. 22 cm smarujemy w środku masłem i oprószamy kaszką manną lub bułką tartą.
Mąkę tortową oraz mąkę ziemniaczaną przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. Jajka razem z cukrem miksujemy na jasną i puszystą masę przez ok. 10 minut. Następnie w kilku porcjach dodajemy przesiane składniki naprzemiennie z roztopionym i ostudzonym masłem. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy przesiane kakao i miksujemy tylko do połączenia, natomiast do drugiej łyżkę przesianej mąki i również miksujemy. Jasne ciasto wylewamy do formy, następnie ciemne. Robimy esy floresy widelcem lub wykałaczką, aby oba ciasta lekko się przemieszały. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 175ºC i pieczemy przez około 45 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy babkę w formie i wyciągamy kiedy jest zupełnie zimna. Podajemy oprószoną cukrem pudrem lub polaną lukrem.

Babka piaskowa Babka piaskowa

Dołącz do dyskusji

  1. Przepyszna! Zniknęła w kilka chwil :)

  2. Witam, moge zadtapic make ziemniaczana zwykla maka? Jesli tak to w jakiej proporcji?

  3. Obserwatorka says:

    Jaki rozmiar formy?

    1. Wymiary znajdziesz w przepisie :)

  4. Ale jajka ubić całe? W sensie żółtka z białkiem?

  5. Margaryna czy masło?

  6. Czy można dać o połowę mniej cukru ??

  7. Pyszna, wyszła, polecam!

  8. Babka pyszna .Pieke juz kilanascie lat ale ten przepis najlepszy .Dodaje do ulubionych .Dziekuje za przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij