Lekka babka piaskowa dwukolorowa z dodatkiem kakao. Idealna babka piaskowa na Wielkanoc i bardzo prosty przepis.
Babkę piaskową koniecznie wykonaj na maśle wtedy ma niesamowicie lekką i wilgotną konsystencję. Do babki możesz dodać np. startą skórkę z cytryny lub dodać aromat cytrynowy.
Babka z tego przepisu jest bardzo prosta i poradzi sobie z nią nawet osoba, która mało piecze.
Babka piaskowa dwukolorowa z tego przepisu to wypiek, który zawsze się udaje. Jeszcze ani razu nie zdarzyło mi się, aby był zakalec. Przepyszna, leciutka i słodka babka.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.
BABKA PIASKOWA DWUKOLOROWA
SKŁADNIKI:
- 4 jajka rozmiar L o temperaturze pokojowej
- 200 g cukru
- 150 g mąki tortowej + 1 łyżka
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła roztopionego
PRZYGOTOWANIE:
Formę na babkę o średnicy ok. 22 cm smarujemy w środku masłem i oprószamy kaszką manną lub bułką tartą.
Mąkę tortową oraz mąkę ziemniaczaną przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. Jajka razem z cukrem miksujemy na jasną i puszystą masę przez ok. 10 minut. Następnie w kilku porcjach dodajemy przesiane składniki naprzemiennie z roztopionym i ostudzonym masłem. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy przesiane kakao i miksujemy tylko do połączenia, natomiast do drugiej łyżkę przesianej mąki i również miksujemy. Jasne ciasto wylewamy do formy, następnie ciemne. Robimy esy floresy widelcem lub wykałaczką, aby oba ciasta lekko się przemieszały. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 175ºC i pieczemy przez około 45 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy babkę w formie i wyciągamy kiedy jest zupełnie zimna. Podajemy oprószoną cukrem pudrem lub polaną lukrem.
Pyszna, wyszła, polecam!
Babka pyszna .Pieke juz kilanascie lat ale ten przepis najlepszy .Dodaje do ulubionych .Dziekuje za przepis