Ciasto marchewkowe jajko sadzone to bardzo ciekawa i dość realistyczna propozycja na Wielkanoc lub inne uroczystości. Pyszne i proste ciasto marchewkowe z lekkim kremem śmietankowym oraz galaretką i zatopionymi brzoskwiniami lub morelami.
Ciasto marchewkowe jajko sadzone jest wiosenną propozycją z „jajem”. Ciasto marchewkowe jest bardzo proste wystarczy połączyć zmiksowane mokre składniki z suchymi i upiec.
Krem z dodatkiem serka śmietankowego ( u mnie serek naturalny z Piątnicy) idealnie pasuje do ciasta marchewkowe. Do tego wierzch z galaretki winogronowej oraz połówki owoców do wyboru brzoskwinie lub jeśli chcesz żeby kawałki były mniejsze warto użyć moreli.
Ciasto niesamowicie pyszne, niestandardowe i z pomysłem. Prawdziwe jajka sadzone w wersji deserowej.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.
CIASTO MARCHEWKOWE JAJKO SADZONE
SKŁADNIKI:
CIASTO MARCHEWKOWE
- 350 g surowej marchewki
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka rozmiar L o temperaturze pokojowej
- 300 g mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta cynamonu
- 1 szklanka oleju np. rzepakowego
- szczypta soli
KREM ŚMIETANKOWY
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 g serka śmietankowego, naturalnego
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
DODATKOWO
- duża puszka brzoskwiń lub moreli w syropie
- 1 galaretka winogronowa, przeźroczysta
- 450 ml gorącej wody
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Galaretkę
zalewamy
gorącą
wodą.
Rozpuszczamy
i
zostawiamy
do
ostygnięcia.
Marchewkę
obieramy
ze
skórki
i
kroimy
w
cienkie
plasterki.
Wrzucamy
do
malaksera
razem
z
cukrem,
cukrem
waniliowym,
solą,
jajkami
oraz
olejem.
Miksujemy
dokładnie
kilka
minut
na
jednolitą
masę.
Mieszaninę
wlewamy
do
miski
i
bezpośrednio
przesiewamy
mąkę
razem
z
proszkiem,
sodą
oraz
cynamonem.
Mieszamy
trzepaczką
tylko
do
połączenia.
Gotowe
ciasto
przekładamy
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175ºC
przez
ok.
35
–
40
minut
do
tzw.
suchego
patyczka.
Wyjmujemy
i
zostawiamy
do
ostygnięcia.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
zostawiamy
do
napęcznienia.
Następnie
przez
chwilkę
podgrzewamy
w
mikrofali.
Mieszamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Śmietankę
miksujemy
razem
z
serkiem
na
gęsty
krem.
Następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
niewielkim
strumieniem
wlewamy
ostudzoną
żelatynę
wprost
pod
widełki
miksera.
Gotowy
krem
wykładamy
na
ciasto
marchewkowe.
Wkładamy
na
kilka
minut
do
lodówki,
następnie
wyciągamy
układamy
w
niedużych
odstępach
połówki
brzoskwiń
i
zalewamy
tężejąca
galaretką.
Wkładamy
na
kilka
godzin
do
lodówki.
Komentarze
Pyyyyszne:)))