Znajdź swój przepis

Ciasto aniołek

14 stycznia, 2019

Ciasto aniołek to warstwowy deser na bazie placków amoniakowych i kremu śmietanowego. Leciutkie, delikatne jak puszek ciasto o przepysznym i słodkim smaku.

Przepis jest bardzo prosty i większą ilość czasu zajmuje wypieczenie placków, ale można to także wykonać dzień lub dwa wcześniej.

Przygotowanie kremu jest dziecinnie proste i gotujemy go dokładnie tak samo jak budyń. Jeśli lubisz słodsze kremy możesz zwiększyć ilość cukru o 2-3 łyżki.

Ciasto aniołek pomimo, iż wygląda na dość pracochłonne jest szybkie w wykonaniu i nie sprawia żadnych problemów. Po nocy spędzonej w lodówce masa zastyga i ciasto doskonale się kroi. Amoniak w cieście nie jest wyczuwalny, a jedynie dzięki niemu ciasto jest bardzo puchate.

REKLAMA:

Leciutkie jak puszek z wyczuwalnym śmietankowym akcentem.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

aniołek

CIASTO ANIOŁEK

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 400 g mąki tortowej
  • 1 jajko, duże
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 120 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:

  • 650 ml mleka
  • 150 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki śmietany kwaśnej 18%
  • 2 x 40 g budyń śmietankowy, proszek

DODATKOWO:

REKLAMA:
  • ok. 100 g wiórków kokosowych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Amoniak mieszamy w kwaśnej śmietanie, aż zacznie być puszysty. Dodajemy do maki razem z cukrem, masłem i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na cztery części. Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na kształt formy. Pieczemy każdy placek przez około 10-12 min w temp. 180 C do lekkiego zarumienienia (placki powinny być jasne).
500 ml mleka podgrzewamy razem z cukrami i masłem. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz mieszamy z kwaśną śmietaną. Cały czas mieszając wlewamy zimną mieszankę do gorącego mleka. Gotujemy, aż masa zacznie być gęsta. Przekładamy każdy placek gorącym kremem i oprószamy wierzch wiórkami kokosowymi. Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

aniołek aniołek

aniołek aniołek

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można takie ciasto mrozić???

  2. Zrobiłam zmodyfikowaną wersję aniołka, dwie środkowe warstwy posmarowałam dodatkowo dżemem porzeczkowym, a wiórki kokosowe podprazylam z masłem i cukrem 😁 pychota

  3. Dlaczego do ciasta dodany jest jeszcze proszek do pieczenia, czy sam amoniak nie wystarczy?

  4. W takiej temperaturze pieczemy placki ?

    1. aneta Autor says:

      W 180 C

  5. Konesso P. says:

    Prawdziwy Aniołek z tego ciasta! Wygląda totalnie obłędnie :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij