Ciasto aniołek to warstwowy deser na bazie placków amoniakowych i kremu śmietanowego. Leciutkie, delikatne jak puszek ciasto o przepysznym i słodkim smaku.
Przepis jest bardzo prosty i większą ilość czasu zajmuje wypieczenie placków, ale można to także wykonać dzień lub dwa wcześniej.
Przygotowanie kremu jest dziecinnie proste i gotujemy go dokładnie tak samo jak budyń. Jeśli lubisz słodsze kremy możesz zwiększyć ilość cukru o 2-3 łyżki.
Ciasto aniołek pomimo, iż wygląda na dość pracochłonne jest szybkie w wykonaniu i nie sprawia żadnych problemów. Po nocy spędzonej w lodówce masa zastyga i ciasto doskonale się kroi. Amoniak w cieście nie jest wyczuwalny, a jedynie dzięki niemu ciasto jest bardzo puchate.
Leciutkie jak puszek z wyczuwalnym śmietankowym akcentem.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO ANIOŁEK
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 400 g mąki tortowej
- 1 jajko, duże
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru
- 120 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka amoniaku
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:
- 650 ml mleka
- 150 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki śmietany kwaśnej 18%
- 2 x 40 g budyń śmietankowy, proszek
DODATKOWO:
- ok. 100 g wiórków kokosowych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 24×24 lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Amoniak mieszamy w kwaśnej śmietanie, aż zacznie być puszysty. Dodajemy do maki razem z cukrem, masłem i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na cztery części. Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na kształt formy. Pieczemy każdy placek przez około 10-12 min w temp. 180 C do lekkiego zarumienienia (placki powinny być jasne).
500 ml mleka podgrzewamy razem z cukrami i masłem. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz mieszamy z kwaśną śmietaną. Cały czas mieszając wlewamy zimną mieszankę do gorącego mleka. Gotujemy, aż masa zacznie być gęsta. Przekładamy każdy placek gorącym kremem i oprószamy wierzch wiórkami kokosowymi. Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Czy można takie ciasto mrozić???
Tak :)
Zrobiłam zmodyfikowaną wersję aniołka, dwie środkowe warstwy posmarowałam dodatkowo dżemem porzeczkowym, a wiórki kokosowe podprazylam z masłem i cukrem 😁 pychota
Dlaczego do ciasta dodany jest jeszcze proszek do pieczenia, czy sam amoniak nie wystarczy?
W takiej temperaturze pieczemy placki ?
W 180 C
Prawdziwy Aniołek z tego ciasta! Wygląda totalnie obłędnie :)