Ciasto aniołek to warstwowy deser na bazie placków amoniakowych i kremu śmietanowego. Leciutkie, delikatne jak puszek ciasto o przepysznym i słodkim smaku.
Przepis jest bardzo prosty i większą ilość czasu zajmuje wypieczenie placków, ale można to także wykonać dzień lub dwa wcześniej.
Przygotowanie kremu jest dziecinnie proste i gotujemy go dokładnie tak samo jak budyń. Jeśli lubisz słodsze kremy możesz zwiększyć ilość cukru o 2-3 łyżki.
Ciasto aniołek pomimo, iż wygląda na dość pracochłonne jest szybkie w wykonaniu i nie sprawia żadnych problemów. Po nocy spędzonej w lodówce masa zastyga i ciasto doskonale się kroi. Amoniak w cieście nie jest wyczuwalny, a jedynie dzięki niemu ciasto jest bardzo puchate.
Leciutkie jak puszek z wyczuwalnym śmietankowym akcentem.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO ANIOŁEK
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 400 g mąki tortowej
- 1 jajko, duże
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru
- 120 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka amoniaku
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:
- 650 ml mleka
- 150 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki śmietany kwaśnej 18%
- 2 x 40 g budyń śmietankowy, proszek
DODATKOWO:
- ok. 100 g wiórków kokosowych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
24×24
lub
podobną
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąki
przesiewamy
razem
z
proszkiem
do
pieczenia.
Amoniak
mieszamy
w
kwaśnej
śmietanie,
aż
zacznie
być
puszysty.
Dodajemy
do
maki
razem
z
cukrem,
masłem
i
zagniatamy
na
jednolite
ciasto.
Gotowe
dzielimy
na
cztery
części.
Na
lekko
podsypanej
mąką
stolnicy
rozwałkowujemy
na
kształt
formy.
Pieczemy
każdy
placek
przez
około
10-12
min
w
temp.
180
C
do
lekkiego
zarumienienia
(placki
powinny
być
jasne).
500
ml
mleka
podgrzewamy
razem
z
cukrami
i
masłem.
W
pozostałym
mleku
rozpuszczamy
przesiany
proszek
budyniowy
oraz
mieszamy
z
kwaśną
śmietaną.
Cały
czas
mieszając
wlewamy
zimną
mieszankę
do
gorącego
mleka.
Gotujemy,
aż
masa
zacznie
być
gęsta.
Przekładamy
każdy
placek
gorącym
kremem
i
oprószamy
wierzch
wiórkami
kokosowymi.
Wkładamy
na
kilka
godzin
lub
całą
noc
do
lodówki.
Komentarze
Dlaczego do ciasta dodany jest jeszcze proszek do pieczenia, czy sam amoniak nie wystarczy?
W takiej temperaturze pieczemy placki ?
W 180 C
Prawdziwy Aniołek z tego ciasta! Wygląda totalnie obłędnie