Kostka bananowa w czekoladzie to jeden z tych deserów, których smaki pasują do siebie idealnie. Banan, krem czekoladowy, krem straciatella i biszkopt. Przepyszne ciasto, które będzie większości smakowało.
Ciasto jest delikatne, lekkie i spokojnie można zjeść nawet kilka kawałków.
Minusem ciasta jest niezbyt długie przechowywanie. Z czasem banany zaczną ciemnieć i ciasto może nie wyglądać tak samo jak na początku.
ciasto nie jest mdłe, dzięki dodaniu dwóch kremów jest ciekawe smakowo i wielowarstwowe. Do ciasta możesz dodać czekoladę gorzką wtedy będzie miało bardziej wyrazisty smak lub mleczną wtedy uzyskasz słodszy smak.
Kostka bananowa w czekoladzie będzie doskonałym pomysłem na święta, urodziny, spotkania rodzinne.
Banan w połączeniu z czekoladą to nie może nie smakować. Polecam koniecznie wypróbować.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
KOSTKA BANANOWA W CZEKOLADZIE
SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:
- 4 jajka, duże
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 5 łyżek kremu czekoladowego np. nutella
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
SKŁADNIKI NA KREM STRACIATELLA:
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- posypka czekoladowa lub starta gorzka czekolada
DODATKOWO:
- 4 banany, duże
- 2 plasterki cytryny
- posypka lub starta czekolada na wierzch ciasta
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki dodajemy w kilku niedużych porcjach przesiane składniki i delikatnie łączymy. Na koniec dodajemy olej i ponownie mieszamy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywną masę, pod koniec dodajemy po łyżce krem czekoladowy oraz wlewamy powoli żelatynę. Banany przekrawamy wzdłuż i lekko smarujemy plasterkiem cytryny, aby zbyt szybko nie zaczął ciemnieć. Układamy jeden obok drugiego na biszkopcie. Wykładamy krem czekoladowy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.
Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty i jednolity krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz startą czekoladę i miksujemy do połączenia. Wykładamy na biszkopt. Wierzch oprószamy posypką czekoladową lub startą czekoladą mleczną lub gorzką. Wkładamy do lodówki na 2-3 godz lub całą noc.



To naj pyszniejszy placek jakiego jadlam
Hej mam pytanie zamierzam zrobić ciacho a blaszce 40x26cm co ile powinnam podwoić składniki aby wyszło dobrze?
Około 1/3 :)
Witam, ubiłam śmietanę i stopniowo zaczęłam dokładać krem czekoladowy a na sam koniec żelatyne (tak jak w przepisie) i tu moje pytanie co zrobiłam nie tak bo mi się krem zważył. Żelatyna była już dobrze wystudzona
Może za szybko miksowalas składniki lub za szybko dodałas je do siebie.
Dzień dobry, ile dodajemy cukru do biszkoptu? poniewaz nie widzę wśród podanych składników
juz poprawione :)
Ślicznie dziękuję :-)