Miodownik caffe latte z masą grysikową, biszkoptami zatopionymi w kawie oraz kremem śmietankowym oprószonym kakao.
Miodownik to tradycyjne ciasto, które gości w wielu domach na święta. Zaletą ciasta na miodzie jest długi czas przechowywania. Im dłużej leży w lodówce tym jest smaczniejszy i delikatniejsze staje się ciasto.
Warstwy ciasta doskonale się ze sobą łączą i dopełniają. Niespodzianką są biszkopty zatopione w kawie, które są mięciutkie i pięknie prezentują się po przekrojeniu.
Miodownik caffe latte to troszkę inna wersja ciasta, które większość z nas jadło i zna. Jak dla mnie najlepsza wersja jaką do tej pory jadłam.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z miodem.
MIODOWNIK CAFFE LATTE
SKŁADNIKI NA WARSTWY MIODOWE:
- 400 g mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- 200 g masła lub margaryny, zimnej
- 1 jajko
- 1 łyżka rumu (opcjonalnie)
SKŁADNIKI NA KREM GRYSIKOWY:
- 700 ml mleka
- 180 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 łyżek kaszki manny, czubatych
- 300 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
DODATKOWO:
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów, duże
- 3/4 szklanki mocnego naparu z kawy
- 2-3 łyżki kakao
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm lub podobną wykładamy papierem.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem i sodą. Następnie dodajemy kawałki masła, miód, jajko oraz rum. Szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części i owijamy folią. Wkładamy na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie jedną częścią ciasta wylepiamy dno foremki. Pieczemy w temp. 180 C przez około 6-7 minut do uzyskania złotego koloru ciasta. Dokładnie tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Gotowe blaty zostawiamy do wystudzenia.
Mleko podgrzewamy razem z cukrami, następnie dodajemy kaszkę i gotujemy, aż do uzyskania gęstej masy. Zdejmujemy z ognia, owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy po łyżce masę grysikową.
Jeden blat miodowy układamy na dnie formy i wykładamy połowę kremu. Biszkopty przez chwilę zatapiamy w naparze z kawy i układamy jeden obok drugiego. Przykrywamy pozostałym krem i nakładamy blat miodowy.
Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy przez chwilkę w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na gęstą masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Gotowy wykładamy na blat miodowy. Wkładamy do lodówki na minimum 24 godz. Przed podaniem oprószamy kakao.
A czy po wyjęciu z lodówki placki nie są twarde/suche? Gdyby nie kremówka na wierzchu to miodownik fajnie się przegryza w temp pokojowej…
Zrobione. Zjedzone. Pycha. Pozdrawiam
Jestem zauroczona tym przepisem!
Dziękuję :)
Uwielbiam Pani przepisy, korzystam bardzo często. Ciasta wyglądają fenomenalnie. Pozdrawiam oraz wesołych świąt.
Również Wesolych Świat i Szczęśliwego Nowego roku :)