Miodownik caffe latte z masą grysikową, biszkoptami zatopionymi w kawie oraz kremem śmietankowym oprószonym kakao.
Miodownik to tradycyjne ciasto, które gości w wielu domach na święta. Zaletą ciasta na miodzie jest długi czas przechowywania. Im dłużej leży w lodówce tym jest smaczniejszy i delikatniejsze staje się ciasto.
Warstwy ciasta doskonale się ze sobą łączą i dopełniają. Niespodzianką są biszkopty zatopione w kawie, które są mięciutkie i pięknie prezentują się po przekrojeniu.
Miodownik caffe latte to troszkę inna wersja ciasta, które większość z nas jadło i zna. Jak dla mnie najlepsza wersja jaką do tej pory jadłam.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z miodem.
MIODOWNIK CAFFE LATTE
SKŁADNIKI NA WARSTWY MIODOWE:
- 400 g mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- 200 g masła lub margaryny, zimnej
- 1 jajko
- 1 łyżka rumu (opcjonalnie)
SKŁADNIKI NA KREM GRYSIKOWY:
- 700 ml mleka
- 180 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 łyżek kaszki manny, czubatych
- 300 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
DODATKOWO:
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów, duże
- 3/4 szklanki mocnego naparu z kawy
- 2-3 łyżki kakao
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
o
wym.
25×35
cm
lub
podobną
wykładamy
papierem.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
cukrem
i
sodą.
Następnie
dodajemy
kawałki
masła,
miód,
jajko
oraz
rum.
Szybko
zagniatamy
na
jednolite
ciasto.
Gotowe
dzielimy
na
dwie
części
i
owijamy
folią.
Wkładamy
na
1
godz.
do
lodówki.
Po
tym
czasie
jedną
częścią
ciasta
wylepiamy
dno
foremki.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
około
6-7
minut
do
uzyskania
złotego
koloru
ciasta.
Dokładnie
tak
samo
postępujemy
z
drugą
częścią
ciasta.
Gotowe
blaty
zostawiamy
do
wystudzenia.
Mleko
podgrzewamy
razem
z
cukrami,
następnie
dodajemy
kaszkę
i
gotujemy,
aż
do
uzyskania
gęstej
masy.
Zdejmujemy
z
ognia,
owijamy
folią
i
zostawiamy
do
całkowitego
wystudzenia.
Miękkie
masło
miksujemy
przez
chwilę,
następnie
dodajemy
po
łyżce
masę
grysikową.
Jeden
blat
miodowy
układamy
na
dnie
formy
i
wykładamy
połowę
kremu.
Biszkopty
przez
chwilę
zatapiamy
w
naparze
z
kawy
i
układamy
jeden
obok
drugiego.
Przykrywamy
pozostałym
krem
i
nakładamy
blat
miodowy.
Żelatynę
zalewamy
wodą
i
odstawiamy
do
napęcznienia.
Podgrzewamy
przez
chwilkę
w
mikrofali,
mieszamy
i
zostawiamy
do
wystudzenia.
Kremówkę
miksujemy
na
gęstą
masę,
następnie
dodajemy
przesiany
cukier
puder
oraz
niewielkim
strumieniem
wlewamy
żelatynę.
Gotowy
wykładamy
na
blat
miodowy.
Wkładamy
do
lodówki
na
minimum
24
godz.
Przed
podaniem
oprószamy
kakao.
Komentarze
A czy po wyjęciu z lodówki placki nie są twarde/suche? Gdyby nie kremówka na wierzchu to miodownik fajnie się przegryza w temp pokojowej…
Zrobione. Zjedzone. Pycha. Pozdrawiam
Jestem zauroczona tym przepisem!
Dziękuję
Uwielbiam Pani przepisy, korzystam bardzo często. Ciasta wyglądają fenomenalnie. Pozdrawiam oraz wesołych świąt.
Również Wesolych Świat i Szczęśliwego Nowego roku